Azure…

Is dat niet een kleur?

Het was een zwoele woensdagavond: de vogels floten tot laat, de zon scheen zijn laatste straaltjes, muziek klonk door de straten van Overvecht, misschien hier en daar wat Corona-spetters in de lucht maar al met al een prachtig begin van de lente. En met het heropstarten van leven in de natuur, startte zo ook mijn nieuwgevonden interesse in de cloud. Wat heeft dat met elkaar te maken? Helemaal niks, maar zorgt in ieder geval voor een leuke introductie. En wat een buitenkansje voor mij! Oud-Procammer Peter-Jaap heeft precies deze avond tijd vrijgemaakt om ons meer te vertellen over een van de grootste cloud computing platforms ter wereld: Microsoft Azure.

Ik kon mijn geluk niet op. Met notitieblok aan de hand plaatste ik mij achter mijn laptop en prepareerde ik mijn brein voor wat wolkenwijsheid

Azure 1-2-3

De avond begon met een voorstelrondje waar Peter-Jaap al gelijk wat uitstekende vragen in de groep gooide: gebruik je de cloud en vertrouw je de cloud? Op dat eerste werd een volmondig ‘ja’ geantwoord door alle aanwezigen: mail, foto’s, social media, er zaten er zelfs tussen die al gebruik maakten van Azure als cloudplatform. Laten we eerlijk wezen, zelfs onze oma’s en opa’s gebruiken de cloud, al dan niet bewust van het feit dat het niet een echte wolk is.

De tweede vraag bracht echter wat meer getwijfel teweeg. Kunnen we de cloud wel vertrouwen? De een voorzag niet zoveel problemen, de ander was wat voorzichtiger. Alhoewel dit niet het onderwerp was van deze workshop, heeft het mij, en vast ook anderen, ertoe aangezet om er nog even bij stil te staan en bewust te worden van welke gegevens we niet meer alleen “lokaal” hebben staan en hoe (en of) deze beveiligd worden.

Na het voorstelrondje heeft Peter-Jaap ons een grondige samenvatting gegeven over de cloud en de inner workings van Azure:

Waarom

is de cloud ontstaan? Welke struggles zijn er op dit gebied? Denk bijvoorbeeld aan beveiliging of performance

Wat

zijn de mogelijkheden van Azure?  Nou, precies hier sloeg onze Peter-Jaap op hol en bracht ons dit plaatje:
Azure Platform Services
Man man man, rustig aan Microsoft, hebben we dit allemaal wel nodig? Gelukkig hadden we PJ, die ons door alle componenten en trucjes van Azure heen kon leiden. Azure in een notendopis een omgeving waar jij je software en applicaties kan beheren en uitvoeren met ongelofelijk veel hulpmiddelen en vernuftigheden zodat het je zo min mogelijk moeite kost. Niet meer zelf servers hoeven stallen of een heel IT-netwerk moeten opbouwen, gewoon lekker in de cloud.

Maarrrr, daaruit vloeit natuurlijk wel een belangrijke vraag:

Wa kost da?

Dat is nóg een pluspunt, je kan precies je kosten inzien. Voor elke cent valt te achterhalen aan wat en waarvoor het is uitgegeven. En om geld te besparen kun je bepaalde services pauzeren, of kun je zelfs timen wanneer een proces loopt en wanneer het stopt. Het scheelt natuurlijk al een hoop dat je geen geld meer aan de fysieke kenmerken (lees: servers e.d.) van je software hoeft uit te geven.

Zo houd je aan het eind van de maand dus geld over om bijvoorbeeld Cyberpunk 2077 aan te schaffen. Of een spel wat wel werkt.

Waar

moet ik in hemelsnaam beginnen?? Aangezien we niet allemaal zo intuïtief zijn als Bill Gates, zijn er tegenwoordig zat online plekken waar jij kan beginnen aan je Azure-traject. Zo heeft Microsoft een eigen gratis leeromgeving opgezet en bestaan er natuurlijk verscheidene platforms waar je cursussen kan volgen: Udemy is wat dit betreft een aanrader.

En dan is het alleen nog maar een kwestie van een account aanmaken.

Let’s Go!

Na dit theoretische gedeelte mochten we zelf aan de slag in Azure en begonnen we met het aanmaken van een Virtual Machine. Ik zeg we, maar ik bedoel de mensen die goed voorbereid waren en van tevoren een creditcard hadden geregeld, zodat ze een gratis account konden opzetten. Yours truly was daar duidelijk niet één van. Peter-Jaap was wel zo aardig om in deze tijd nog het een en ander te vertellen over Azure en te helpen waar nodig, dus ik bleef vermaakt.

Pro-tip

Scoor een creditcard of iemand met een credit card en maak hier je Azure-account aan:

Helaas heb ik dus nog niet de feeling van Azure kunnen ervaren of dat hier aan het verhaal kunnen toevoegen. En misschien maar beter ook!  Nu is het aan jullie lezers om de geheimen van Microsoft’s cloud platform zelf te gaan ontdekken met behulp van PJs theoretische samenvatting en blijkbaar een creditcard. Have fun!

Hoe leuk: onze (oud-)Procammers geven regelmatig technische keuzeworkshops en daar schrijven andere Procammers dan weer blogjes over. Raak jij (ook) helemaal enthousiast van alle mogelijkheden die Azure jou te bieden heeft? En ben je op zoek naar een baan waarin je jezelf ontwikkelt op persoonlijk vlak, maar waar je ook technisch getraind wordt? Meld je dan vrijblijvend aan voor een assessment. Na een uitgebreid assessment kijken wij wat voor (Azure?) banen bij jou passen!
Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.