Vegeteren na het afstuderen – 5 manieren het te vieren

Daar zit je dan, na talloze slapeloze nachten gevuld met energiedrank, tranen en RSI-klachten, heb je het bijna onmogelijke voor elkaar gekregen: je bent afgestudeerd. Chapeau!

Neem even een momentje om jezelf een schouderklopje te geven en trots te zijn op deze prestatie. Het is allemaal voorbij:
  • Nooit meer keihard werken voor je stage zonder geld te verdienen. Nooit meer elke minuut van de dag stilstaan bij het feit dat je scriptie nog niet af is.
  • Nooit meer hoeven verantwoorden waarom je regelafstand niet 1.5 was.
  • Nooit meer 3-uur-durende tentamens waar je vergeten was eten mee naartoe te nemen.
Dringt het al door? Dan kun je de volgende belangrijke stap gaan zetten in je leven: je afstudeerfeestje plannen!
In corona-tijd is het lastig om zoals vanouds een feestje te geven waar Jan en alleman welkom is en je verder niet stil hoeft te staan bij hoeveel afstand men kan houden van elkaar. Na een kleine brainstorm over hoe je het afstuderen het best kan vieren in de huidige omstandigheden, geef ik jullie 5 afstudeerfeestje ideeën:

1.   Zweet het eruit

Een, wellicht wat vreemd, idee voor een afstudeerfeestje is een bezoekje aan de lokale spa. Je hebt maandenlang (als niet langer) stress ervaren, het eerste wat je zou moeten doen is dat weer van je afschudden. Waarom niet met zweet?

Ik weet dat je net uit je arme studententijd komt en in de tussentijd geen loterij hebt gewonnen maar in tegenstelling tot wat je zou denken over spa’s, zijn ze zo prijzig nog niet. Voor een hele dag of avond betaal je gemiddeld €40 en krijg je er soms zelfs gratis kipsaté bij (no clue waarom maar gratis eten).

Een ideaal idee voor onze afstudeerders met gespannen schouders en trek in saté. Voor de mensen met wat minder geld of wat minder de neiging om te strippen onder vrienden hebben we gelukkig nog meer ideeën verzonnen.

2.   Budget optie

Weet je nog de kinderfeestjes van vroeger? Koek happen, verstoppertje doen, verkleedfeestjes en dat soort ongein, waarom brengen we dat niet gewoon terug?

Een gigantische vorm van verstoppertje met volwassenen is denk ik wel een van de beste ideeën die ik ken. Het is spotgoedkoop. Je lacht je kapot, met name de mensen die het aanschouwen. Het is op afstand. En ik kan letterlijk geen enkel minpunt verzinnen. Of een waterpistool-gevecht door de hele straat, het is immers zomer dus niemand zal zich storen aan onvrijwillige afkoeling.

Het klinkt misschien kinderachtig, want dat is het ook. Maar daar is niks mis mee, ik denk dat de wereld een leukere plek zou zijn als we af en toe met z’n allen tikkertje zouden spelen. Zonder pistool dan.

3.   Nog eentje dan

Ben jij die persoon die bijna niet kon stoppen met scriptie schrijven, voor wie tentamens een uitje waren, de geur van school niet langer dan een week kon missen? Dan hebben we ook voor jou iets bedacht:

Want als jij je studie zo leuk vond, doe je er toch lekker nog een!

Dit is geen oordeel, voor sommige mensen is studeren nu eenmaal een stuk simpeler en leuker om te doen. Het is je goed recht om jezelf te blijven ontwikkelen en meer kennis op te doen ook al zouden anderen er liever voor kiezen om naar het strand te gaan. Een zomerschool of gratis online cursussen zijn dan voor jou weggelegd, je kan ook zelf op onderzoek uit en precies die onderwerpen uitpluizen die jij leuk vindt.

Dat is het prettige aan niet meer vastzitten aan een school of onderwijsinstituut: niemand kan je verplichten wat je wel of niet zou moeten leren of welke vakken je moet halen om een papiertje binnen te slepen. Het is jouw feestje en daarmee jouw keus.

4.   Schiet er op los

Dit idee heeft weinig uitleg nodig: ga lasergamen of paintballen.

Alle agressie die zich in de afgelopen jaren heeft opgehoopt komt hier goed van pas. Evenals het spa-idee, is dit een goede manier om van je stress af te komen maar hoeft het gelukkig niet naakt. En ook dit kan goed op afstand, sterker nog, het is zelfs de bedoeling.

Het is wat duurder dan meeste uitjes maar met hoe meer mensen je gaat hoe voordeliger het is, het is in ieder geval goedkoper dan naar de efteling gaan.

5.   Bier?

Ik zeg, waarom een uitvoerig geteste methode vervangen? Sinds jaar en dag worden hopjes verwerkt en pullen gevuld, pilsjes gedronken en dronkenschap verhuld.

Na studeren de kroeg instappen, een paar piek voor goudgele nectar lappen. Hoe mooi het in je glas deinde, een trouwe kameraad als het na tentamen pijnde, Bier is en blijft helemaal het einde.

Zoals misschien te merken aan mijn kleine rijmpje ben ik een klein beetje bier fan, maar je kan hier uiteraard elke invulling aan geven die je wilt: wijn, fris, cocktails, Mountain Dew, etc

We hoeven natuurlijk niet met compleet nieuwe ideeën te komen als men nog steeds een biertje kan drinken om je afstuderen te vieren. Het enige wat je hoeft te doen is een plek verzinnen waar je genoeg ruimte hebt of kan maken, wat drinken en snacks verzamelen en mensen uit te nodigen. Done.

Zelfs nu met het afstand houden kun je dit veilig genoeg maken en het nog steeds leuk hebben. Het gaat erom dat je met de mensen bent die ook willen vieren dat jij iets geweldigs hebt bereikt, daar hoef je niet heel veel moeite voor te doen of geld aan uit te geven.

Geschreven door Nina Krijger. Helpende hand bij Procam: een klein beetje developer, een klein beetje koppig maar een heleboel liefde voor techniek en mensen… en puppies.

Zie jij een zomer met ontwikkeling en skills bij pakken wel zitten? Of begin je deze zomer met oriënteren naar een job? Wij kunnen met beide helpen! Ons IT-Traineeship zit vol met soft- en hardskills trainingen waaronder persoonlijke coaching en technische trainingen. Meer weten? Check hier onze CareerCraft Academy

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.