Werk jij voor Social Media of werkt Social Media voor jou? #SocialMediaDay

Sinds 2010 vieren we op 30 juni Social Media dag. Het concept, verzonnen door het bedrijf Mashable, ontstond om stil te staan bij de invloed die Social Media heeft (gehad) op onze wereldwijde communicatie en om deze voortgang samen te vieren.

Procam staat er vandaag ook even bij stil. Want de impact is er niet alleen op persoonlijk niveau maar ook professioneel wordt het steeds gangbaarder Social Media te gebruiken: zakelijke relaties in stand houden, nieuwe kandidaten opsporen, je bedrijf op de kaart zetten, je concurrentie in de gaten houden, etc. etc.

Het is duidelijk dat bedrijven erbij gebaat zijn op professioneel niveau, maar vandaag verschuiven we de aandacht naar het individu: want wat kun jij met Social Media en werk? Hoe gaan we online met elkaar om? Is Social Media een vereiste? En via Social Media solliciteren, kan dat?

First things first

Het is tijd voor een kleine opbiechting: ik ben een Social Media leek, sterker nog, ik ben niet eens een fan. *Audience gasps*

Heb ik dan wel het recht om hier iets over te vertellen? Waarschijnlijk niet, maar dat maakt dit misschien wel interessanter. Ik moet er namelijk ook aan geloven: Social Media heeft ons een hoop heeft gebracht en gaat hopelijk nog veel meer brengen. Vandaag is de dag dat ook ik stilsta bij deze kolossale online community en bedenk: hoe zorg ik ervoor dat Social Media voor mij werkt en ik niet voor Social Media?

Ik spreek hier voornamelijk over de (toekomstige) werknemers in de IT. Een potentiële IT-werknemer mengt zich waarschijnlijk vaak met IT-gezelschap. Het is belangrijk om te beseffen dat onze IT community misschien niet altijd op een lijn ligt met de rest. Daar is niks mis mee, maar het is goed om te erkennen dat iedereen anders is en doet, ook wat betreft Social Media en werk.

Daarom wil ik voordat ik de nuttige aspecten bespreek van Social Media, puur ter contemplatie, nog het volgende benoemen:

 • Hoe gelukkig worden IT’ers van Social Media (dag)?

  Ik niet, maar dat is geen geheim. Volgens mij bestaat er over het algemeen het idee dat Social Media niet altijd op de voorgrond hoeft te staan of staat. Verder is het ieder zijn eigen pakkie ‘an natuurlijk.

 • Moet Social Media aanwezigheid verplicht kunnen worden, of is dat het stiekem al?

  Verplichten is misschien een te heftige verwoording, maar het valt niet te ontkennen dat behoorlijk wat klompen breken als je toegeeft aan geen enkele vorm van Social Media mee te doen.

 • Moet je sociaal zijn voor Social Media?

  Nee. Maar de verwachting is er soms wel. Misschien zit het hem in de naam? Het idee is dat mensen online contact met elkaar kunnen houden, meer dan dat hoeft niet en zou men ook niet van elkaar hoeven te verwachten.

En nu is het welletjes. Voor mij tijd om te stoppen met foeteren en voor Social Media tijd om te shinen.

IT’ers op het interwebs

We weten inmiddels al hoe we onszelf online presentabel kunnen maken. Het belangrijkste is dat we niet gelijk afgekeurd kunnen worden door die ene foto waar je 3 biertjes tegelijk at terwijl je een handstand doet (kudos als dat lukt trouwens). Gelukkig is dat een simpele oplossing: je zet je profiel op privé. Appeltje eitje.

Maar wat kunnen we doen om een indruk achter te laten in plaats van ons te verstoppen? En nog beter, hoe kun je een indruk maken als IT’er? Na wat rondspeuren op het interwebs, zijn er wat ideetjes ontstaan die ik graag met jullie wil delen:

 • LinkedIn is een goede start.

  Ja, thanks Captain Obvious. Maar even serieus, als je nog niet begonnen bent met een profiel opbouwen op LinkedIn, start dan daar mee. Het is dé plek waar bedrijven, recruiters, eigenaren, wie dan ook, naartoe gaan om een eerste (online) indruk te krijgen van jou als werknemer maar ook als persoon. Hier mag je dus wel een beetje laten zien wie je bent en ook je voorkeuren aangeven. Het is een manier om in één oogopslag te kunnen beoordelen of jij interessant bent voor hen en zij voor jou. Gebruik deze tool ook, om potentiële werkgevers of collega’s te benaderen en na te gaan wat hun werkervaring en verleden is, lijkt dat je wat of zie je jezelf liever een andere kant opgaan? Jij kan evengoed kiezen als zij. Via Social Media solliciteren? Gebruik LinkedIn!

 • De Nerds van Social Media.

  Ik heb het over sites zoals GitHub en Stack Overflow. Het is niet Social Media zoals we ze kennen maar ik vind dat ze hier wel een plek verdiend hebben. Github is de plek waar bedrijven en mensen hun open source code delen met iedereen over de hele wereld (over sociaal gesproken) en Stack Overflow is een soort van gigantische online vraagbaak voor al je codeerproblemen, er is altijd iemand die de tijd neemt om je te helpen. Ik ga hier niet een heel verhaal houden over hoe geweldig deze communities zijn, maar ik zou het zo kunnen. Hoe kunnen ze voor jou werken? Gebruik ze, maak een account aan. Zeker als je al programmeert is het nuttig om je code in GitHub te zetten, zo kan men namelijk je code checken en laat het zien dat je bereid bent om te delen en om te leren van anderen! Buiten dat: je gaat het toch wel gebruiken, als niet nu, dan later.

 • Zoek de fout.

  Dit is een leuk trucje voor als je indruk wilt maken op bedrijven: onderzoek hun producten, website, online presence of iets in die trant en kijk of je een fout kan ontdekken. Wellicht iets wat jij beter kan, misschien een minder chaotische frontend, efficiënter (lees: sneller) programma of gewoon een heel nieuw idee. Heb je iets gevonden? Stuur ze een voorproefje op Social Media, gegarandeerd dat je een positieve reactie krijgt en waarschijnlijk zelfs een uitnodiging. Het is een win-win: zij kunnen iets verbeteren en jij hebt een goede indruk gemaakt. Een kleine kanttekening: zorg ervoor dat je oplossing niet te voor de hand liggend is. Een spelfout uit een stukje tekst halen bijvoorbeeld, gaat je weinig opleveren ben ik bang.

Er zijn tegenwoordig zat manieren om de aandacht op jezelf te vestigen met behulp van Social Media, zeker ook professioneel gezien. Je kan een timelapse maken van je eigen software project waar de hoeveelheid code maar blijft groeien, je kan je eigen game maken en deze delen, je kan een dramatische sollicitatie video insturen waar je alleen maar achter je scherm zit code te tikken met Michael Bay-kwaliteit explosies op de achtergrond. De wereld ligt aan je voeten!

Maar niks hoeft, soms volstaat een belletje of een simpel mailtje waarin je je interesse aangeeft. Het is namelijk net zo belangrijk om je niet anders voor te doen dan je bent: you do you!

Meer van dit soort handige tips en tricks? Onze CareerCraft Academy zit vol met workshops die jou helpen in de start van jouw carrière. Op zoek naar een IT traineeship waarin je de beste (en meest succesvolle) versie van jezelf wordt? Meld je aan voor een vrijblijvend assessment op www.procam.nl/assesment

Geschreven door Nina Krijger. Helpende hand bij Procam: een klein beetje developer, een klein beetje koppig maar een heleboel liefde voor techniek en mensen… en puppies.

Get in touch!
BIJ PROCAM...
 • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
 • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
 • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
 • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
 • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
 • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.