Devengineer Risk Data & Modelling

Devengineer Risk Data & Modelling

Jij zorgt dat de juiste data voor de risicomodellen van de bank beschikbaar is.

Jij zorgt dat de juiste data voor de risicomodellen van de bank beschikbaar is.

Amsterdam

Het is voor een bank als deze organisatie cruciaal om risico's goed in te schatten. Wat is de kans dat een klant de lening kan terugbetalen? Welke bedrijven dreigen op basis van voorspellingen failliet te gaan? En heeft een recovery plan nu nut? Er worden een hoop modellen gemaakt om deze risico's te voorspellen, maar deze modellen moeten uiteindelijk worden geïmplementeerd in de systemen waar de échte data doorheen gaat. Meer dan ooit is IT een bepalende factor als het gaat om snelheid, en is de kwaliteit van de databases een bepalende factor als het gaat om nauwkeurigheid van de rapporten. En dat is weer van groot belang zodat de bank aan zichzelf, maar vooral ook aan regulators zoals de ECB en DNB de juiste informatie kan verschaffen. Verschillende scrumteams binnen de afdeling Risk Data & Modelling houden zich hier mee bezig. En in welk team jij als DevEngineer ook komt te werken, met jouw passie voor data, finance en IT ben jij een onmisbare schakel in dit Risk domein!
 

Waarom ben jij nodig?

Sinds kort heeft de bank met SAS en WoltersKluwer een nieuw systeem ingericht, waar álle benodigde databronnen aan gekoppeld zijn. Daarnaast is het Risk Data & Modelling grid een paar maanden geleden opgericht. Genoeg ontwikkelingen dus, waardoor de bank behoefte heeft aan nieuwe collega's in de teams. Ook om ervoor te zorgen dat er intern kennis opgebouwd wordt over het nieuwe systeem.

"Het belangrijkste in mijn werk? Doorvragen tot het probleem of de wens écht duidelijk is."

Wat ga je doen?

Jij zorgt ervoor dat de afdeling Risk Modelling van de juiste data voorzien is. Dit doe je door de data op te halen, kritisch te bekijken en te analyseren. Je exacte takenpakket hangt af van het team waar je in terecht komt. Ben jij heel secuur en duik je graag de data en de techniek in? Of sta jij goed je mannetje en zoek je graag het contact op met de stakeholders? Het kan allemaal, en in het gesprek wordt bepaald welk team de beste match is bij jouw achtergrond en ambitie. Aangezien de afdeling vrij recent is opgericht heb je hier de vrijheid om zelf mee te denken over de scope en de processen in te richten. Je kunt denken aan een mix van de volgende werkzaamheden:
 • Prepareren van de datasets. Hier komt veel werken met cijfers, dingen uitpluizen, zoeken naar correlaties in de data of andere statistische analyses en rapporten schrijven bij kijken. Je gebruikt hiervoor voornamelijk SQL.
 • Verzorgen van juiste documentatie. Dat is enorm belangrijk omdat de bank hun besluiten goed moet verantwoorden. Zodat altijd achteraf aangetoond kan worden waarom die ene databron gebruikt is en de andere niet.
 • Oppakken van algemene of juist heel specifieke vraagstukken over de data en de systemen vanuit andere afdelingen. 
 • Stakeholder management. Er zijn namelijk enorm veel partijen betrokken, zoals de modelleurs, maar ook andere afdelingen binnen de bank of de controlerende instanties zoals de ECB of DNB. Jij zorgt dat de requirements helder zijn, dat de andere partijen begrijpen hoe de oplossing werkt en dat de juiste informatie beschikbaar is. Binnen het Risk domein geldt: kennis is macht, en er lopen veel slimme koppen rond. Het is dus prettig als je het leuk vindt om de inhoud te doorgronden om op die manier een sterker gesprek te kunnen voeren.
Wat kenmerkend is voor de afdeling, is de ruimte voor innovatieve ideeën. Een voorbeeld zijn de berekeningen binnen de IFRS9 keten. Door gebruik te maken van de nieuwste technieken konden deze enorm veel efficiënter gedaan worden. Hierdoor kunnen er nu ruim 12 miljard calculaties in een uur gedaan worden. Waar er eerst 16 uur nodig was, is de berekening nu in een half uurtje gepiept. Een ander voorbeeld is het Excel document met bewijsmateriaal wat opgeleverd moet worden aan de regulators. Waar eerst iemand 8 uur bezig was om die sheet handmatig te vullen, doet een robot dat met behulp van Python scripts nu in een kwartier. Als jij een creatief voorstel hebt wat jouw werk en dat van collega's beter, leuker of efficiënter maakt, wordt dat dus zeker gewaardeerd.
 

What’s in it for you?

Vrijheid om zelf ideeën voor te stellen en uit te voeren.

Enorm veel opleidingsmogelijkheden die jou beter maken in je vak.

Werken in een internationaal team met een goede mix aan leeftijden en genoeg borrels.

Heel relevante kennis over IT, data en finance opdoen die goed staat op jouw cv.

De ideale kandidaat

Jij hebt een opleiding afgerond met een bèta of IT component. Denk aan Informatica, Wiskunde, Natuurkunde of Econometrie. Als jij data, IT én de financiële sector interessant vindt, dan ga je het hier enorm naar je zin hebben.

Als je onderstaande punten kunt afvinken is dat zeker een plus!

 • Python

 • SQL

 • Scrum

 • Finance

Jouw profiel

Nee durven zeggen
Nieuwe initiatieven voorstellen en oppakken
Inhoudelijk supersterk
Hulp vragen als het nodig is
Anderen feedback geven en voor je mening uitkomen
Eager om jezelf te ontwikkelen

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact op met Josine de Goede, Talent Advisor Bereik haar via 06-11102520 of via j.degoede@procam.nl

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact op met Josine de Goede, Talent Advisor Bereik haar via 06-11102520 of via j.degoede@procam.nl

Solliciteer Nu
BIJ PROCAM...
 • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
 • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
 • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
 • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
 • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
 • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.