Data Consultant

Data Consultant

Jij adviseert over de uitvoering van het databeleid en duikt zelf de data in wanneer nodig.

Jij adviseert over de uitvoering van het databeleid en duikt zelf de data in wanneer nodig.

Amsterdam

In de digitale revolutie zien we dat financiële instellingen steeds meer IT als core business krijgen, met de innovaties die daarbij horen. En dat geldt ook voor deze organisatie. Bij deze toekomstgerichte bank staat de klant centraal. De organisatie is volop in beweging om haar visie waar te maken. Er wordt hard gewerkt om innovaties door te voeren. Klantgerichtheid, gebruiksvriendelijkheid en agile werken zijn hierbij belangrijke speerpunten.

Samen met je collega’s ben je als Data Consultant verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van onderwerpen zoals data quality, data governance, data literacy, data-driven decision making, managed MI, en data modelling. Jouw rol is het best te omschrijven als een combinatie van management consultant en inhoudelijk data professional, waarbij je de visie op data en het beleid van de bank uitdraagt naar de I&T afdeling.

Waarom ben jij nodig?

Je werkt binnen het team I&T Performance & Analytics (circa 10 medewerkers en groeiende). De afdeling werkt vanaf het hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam en ondersteunt de flexibele (locatie en tijd ongebonden) invulling van het nieuwe werken. Er wordt hard gewerkt, maar er is zeker ook ruimte voor gezelligheid. Zoals de gezamenlijke lunches, borrels en sportieve activiteiten. 

"Ik krijg veel vrijheid en verantwoordelijkheid, waarbij ik zelf kan aangeven waar ik aan wil werken en hoe ik mijn werkdag wil inrichten."

Wat ga je doen?

Qua werkzaamheden zul je voornamelijk bezig zijn met:
- Het uitrollen van data management binnen de Innovatie & Technologie afdelingen.
- Het vergroten van de data literacy door opleidingen aan te bieden en awareness campagnes te starten.
- Het uitzetten en verwerken van surveys op verschillende onderwerpen.
- Aanhaken bij strategische initiatieven van Innovatie & Technologie vanuit het data perspectief om direct waarde te leveren aan de organisatie.

De rol van data management consultant is een stuk breder dan het uitvoeren van inhoudelijke analyses alléén. Een concreet voorbeeld van een project dat op dit moment speelt: volgens het databeleid van de bank moet er duidelijker inzichtelijk worden wie owner is van welke data (de IT afdelingen die de systemen maken/beheren) en wie de user is (naast IT afdelingen ook een hoop andere partijen binnen en buiten de bank). Nu is nog niet voldoende duidelijk wat dat ownership of usership inhoudt. Jij gaat bijvoorbeeld de volgende vragen beantwoorden:
•    Wie zijn de data owners binnen de organisatie?
•    Welke verantwoordelijkheden komen daar bij kijken, en kennen de data owners die verantwoordelijkheden?
•    Wat betekent data ownership voor de samenwerking tussen verschillende afdelingen?
•    Hoe identificeer je de data users?
•    Hoe vergroten we de data awareness binnen de hele organisatie?

Om dit inzichtelijk te krijgen ga je de dialoog aan met allerlei partijen - van de teams zelf en de aangewezen data stewards, tot het management van de bank. Je duikt in de literatuur en je voert naast kwalitatief onderzoek ook kwantitatieve analyses uit om je voorstel te onderbouwen. Je gebruikt hierbij jouw kennis van en ervaring met de verschillende data management gebieden, zoals data-architectuur, datakwaliteit, datamodelleren en ontwerpen, uitwisselen van data, metadata en reference & master data management. Uiteindelijk kom je met gevraagd en ongevraagd advies om de toegevoegde waarde van data voor de bank en haar klanten te vergroten.

Andere projecten van het team gaan over het opzetten van surveys voor het faciliteren van tevredenheids- en performance dialogen binnen de teams, met de leveranciers en met het management of het opzetten van een selfservice BI omgeving, waarbij gebruik gemaakt wordt van Power BI. Hierbij hoort ook het maken van dashboards.

Naast bovenstaande onderwerpen is er ook ruimte voor 'hobbyen', zo is de manager (met een AI achtergrond) bezig om in samenwerking met de afdeling Chief Architect & Data Management te kijken hoe ze machine learning en andere AI technologieën kunnen implementeren binnen de bank. Als jij ook een goed idee, persoonlijke passie of visie hebt voor de toekomst van de bank en dit wil uitdragen, wordt dit zeker toegejuicht!
 

What’s in it for you?

Data is de toekomst! En omdat je je hier bevindt op het snijvlak tussen strategie en uitvoering, zie je enorm veel aspecten van IT in de financiële sector.

Als jij ervoor gaat, wordt er veel in jouw ontwikkeling geïnvesteerd.

Werken in een heel leuk team met een energieke vibe.

De ideale kandidaat

Jij hebt een afgeronde hbo of wo opleiding, waaruit blijkt dat je gek bent op data en consulting. Zo heb je ervaring met data analyse, advanced analytics en/of data science. Denk aan een studie zoals Kunstmatige Intelligentie, Wiskunde, Business Information Management of Informatica. Daarnaast vind je het leuk om zowel conceptueel als uitvoerend te werk te gaan. 

Als je ervaring hebt met onderstaande technieken, is dat zeker een plus:

 • Data management processen

 • Advies geven en stakeholder management

 • Kennis van IT processen binnen een bank of andere grote organisatie

 • Excel en gangbare BI tooling, zoals Power BI

 • Tekst- en process mining en data visualisatie

 • Eventueel: ervaring met agile werken en/of kunnen programmeren in R/Python

Jouw profiel

Teamplayer
Stressbestendigheid
Tact
Planningsoriëntatie
Ondernemerschap
Flexibiliteit

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact op met Josine de Goede, Talent Advisor Bereik haar via 06-11102520 of via j.degoede@procam.nl

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact op met Josine de Goede, Talent Advisor Bereik haar via 06-11102520 of via j.degoede@procam.nl

Solliciteer Nu
BIJ PROCAM...
 • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
 • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
 • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
 • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
 • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
 • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.