Data Analist Monitoring En Detectie

Data Analist Monitoring En Detectie

Jij analyseert data en helpt hiermee met het voorkomen van fraude en de detectie van witwassen

Jij analyseert data en helpt hiermee met het voorkomen van fraude en de detectie van witwassen

Zeist

Deze bank is actief in Nederland en in een groot aantal andere landen in de wereld. Als maatschappelijke bank willen ze in Nederland een bijdrage leveren aan welvaart en welzijn, en in het buitenland bijdragen aan de oplossing van het voedselvraagstuk. In Nederland bedient deze bank ruim 6,7 miljoen Nederlandse particuliere en 800.000 zakelijke klanten met een compleet pakket aan financiële producten en diensten. Wereldwijd is deze bank actief in veertig landen en bedienen zij circa 10 miljoen klanten.

Deze bank is een coöperatie met leden in plaats van aandeelhouders. Klanten kunnen hun betrokkenheid met de bank tonen door lid te worden. Momenteel zijn er bijna twee miljoen klanten lid van de bank. Leden kunnen meepraten en meebeslissen over de bank.

Deze functie valt binnen het functiegebied 'Surveillance & Integrity Investigation' en specifiek binnen het team 'Monitoring en Detectie'. Dit team houdt zich bezig met data analyse, zodat onder andere fraude kan worden tegengegaan en witwaspraktijken kunnen worden gedetecteerd. Dit gebeurt onder andere door onderzoekende data analyse met behulp van SQL, R en Python en het uiteindelijke inbouwen van detectieregels in het monitoring systeem. Op dit moment is er een vacature als Data Analist in dit team. Als jij het leuk vindt om data te analyseren en daarmee een mooie bijdrage te leveren aan de maatschappij - en ook nog eens in aanraking te komen met Machine Learning - lees dan verder!

Waarom ben jij nodig?

Op dit moment bestaat het team uit 12 mensen. Een aantal Junior medewerkers, een (groter) aantal Medior medewerkers en een aantal Seniors. Het team heeft een gezonde groeiambitie en wil daarom uitbreiden met onder andere een aantal starters, die een passie hebben voor data analyse, graag met Kunstmatige Intelligentie willen werken en een bijdrage willen leveren aan een maatschappelijk doel. Voor een starter is het mooi omdat je enerzijds je kennis vanuit je studie heel mooi in de praktijk kan brengen en anderzijds krijg je een training in het systeem waarmee gewerkt wordt en word je gekoppeld aan een ervaren collega, die je alle kneepjes van het vak bij gaat brengen.

Kort over de afdeling: samenwerken is de manier waarop het werk het beste gedaan wordt. De afdeling Surveillance & Integrity Investigation bundelt de krachten om de naleving van regelgeving door het beheersbaar maken en voorkomen van incidenten zoals fraudezaken die een acute inbreuk betekenen op de integriteit van deze bank. De afdeling heeft vier teams voor de aandachtsgebieden: Transaction Surveillance, Fraude & Corporate Security, Discovery and Intervention en de MAC-Control Room Unit. Met jou erbij als Data Analist Monitoring en Detectie staat de teller van de afdeling op 35 diverse collega’s waaronder:
 
Wijnand Nuij, Specialist Monitoring & Detectie: ‘Binnen ons vakgebied bouw je algoritmes die real-time op duizenden transacties per seconde worden toegepast.’
 
Jan Veldsink, Researcher: ‘In het compliance en fraude domein ga je met advanced machine learning en AI aan de slag om de bijzondere en te onderzoeken gevallen te vinden. Deze wereld is altijd in beweging, iedere dag geeft nieuwe uitdagingen.’

"Wat ik gaaf vind aan mijn baan is de afwisseling en de inhoud. Ik werk samen met collega's, ga in discussie en doe voorstellen voor verbeteringen waar naar wordt geluisterd. Verder analyseer ik data met R, Python en Machine Learning. Hoe gaaf is dat?!"

Wat ga je doen?

Het team 'Monitoring en Detectie' bestaat uit een aantal deelgebieden, waaronder Fraude, Witwassen (AML -Anti Money Laundering), Sancties (naar wie mag wel/geen geld overgemaakt worden - Zwarte lijst) en andere kleinere aandachtsgebieden. Als Data Analist ga je je voornamelijk met één van deze onderwerpen bezig houden. En op dat onderwerp voer je dus allerlei data analyses uit. 

Je werkzaamheden op een rijtje:

- Jij schakelt moeiteloos met managers, business analisten, fraude-specialisten en alle andere stakeholders.
- Jij analyseert data ten behoeve van een scala aan fraudes, van phishing tot insider trading en witwassen.
- Uitwerken, programmeren en evalueren van detectie scenario’s in bijvoorbeeld RiskShield.
- Beoordelen of uitdenken van nieuwe (cyber)crime aanvalsmethoden.
- Toepassen van AI en Machine Learning ten behoeve van (fraude)detectie en preventie.
- Pro-actief meedenken over de architectuur van de Monitoring & Detectie omgeving binnen de bank.
- Jij ondersteunt de organisatie in geval van Cyber Security aanvallen. Vanuit Monitoring en Detectie ben je namelijk in staat heel snel in te grijpen op het gebied van betalingsverkeer. Je kan meteen maatregelen in werking stellen die de aanval tegen gaan of helpen de schade te beperken.

Je bent overigens niet de hele dag achter je laptop analyses aan het uitvoeren. Je werkt veel samen collega's uit je team waarmee je discussies hebt over verschillende onderwerpen zoals nieuwe soorten fraude. Daarnaast werk je ook samen met inhoudsdeskundigen: bijvoorbeeld mensen die heel veel weten van witwassen, die je kunnen helpen om zulke praktijken op te sporen. Verder schakel je met productontwikelaars van bijvoorbeeld incassosystemen, die je daar alles over kunnen vertellen. In mindere mate kan je op termijn ook meetings hebben met bijvoorbeeld de Nederlandsche Bank of opsporingsinstanties.

Wat kan er op een dag gebeuren?
- Je komt binnen op kantoor in Zeist, begroet de dame bij de receptie en loopt naar de koffieautomaat.
- Laptop opstarten, mailbox checken: zijn er fraudegevallen die we hebben gemist de afgelopen tijd? Ja? Dan onderzoek je wat daar fout is gegaan en hoe je het nieuwe type fraude voortaan kan ondervangen met een nieuwe detectieregel.
- Je analyseert historische transactiedata met SQL, R en Python op dit nieuwe type fraude. Komt het inderdaad vaker voor? Ja? Dan bouw je de nieuwe detectieregel in het systeem.
- Samen met teamgenoten kijk je uit welke databronnen de informatie gehaald moet worden, aan welke voorwaarden het moet voldoen om als fraude gerekend te worden en je bouwt en test samen de nieuwe regel.
- De nieuwe regel gaat dezelfde dag nog live en op deze manier kan je razendsnel nieuwe vormen van fraude helpen te voorkomen.


Je ziet het al: een zeer afwisselende rol met veel uitdagingen!

Verder nog leuk om te vermelden over de afdeling en het MVO beleid van de organisatie:
- Een intiatief vanuit Monitoring en Detectie: het komt helaas vaak voor dat ouderen vaak de dupe zijn van fraude. Op dit moment wordt er onder andere door medewerkers van Monitoring en Detectie een filmpje gemaakt voor ouderen met allerlei tips over hoe fraude te voorkomen.
- Deze bank doet heel veel aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dat de bank een financiële dienstverlener is voor meer dan 8,5 miljoen klanten in 40 landen, wist je vast al. Weet je ook dat ze met elkaar werken aan een betere wereld? Dit doen ze op 101 manieren, zoals: Door een afspraak met het Wereldvoedselprogramma van de VN wordt er meer ingekocht bij kleine boeren in Rwanda, Tanzania en Zambia. Ze streven ernaar in 2030 anderhalf miljoen boeren in 25 landen aangesloten te hebben bij het platform.

What’s in it for you?

Gebruik maken van Machine Learning in je werk

Werken met zeer relevante data analyse technieken als R, Python en SQL

Een grote bijdrage leveren aan een mooi maatschappelijk verantwoord doel: voorkomen dat klanten benadeeld worden door onder andere fraude

Veel leren door middel van trainingen en begeleiding in een leuk, open en informeel team

De ideale kandidaat

De ideale kandidaat heeft een afgeronde opleiding waarbij hij/zij in aanraking is gekomen met data analyse. Voorbeelden van goed aansluitende studies: Econometrie, Computer Science, Wiskunde, Natuurkunde, Data Science en Artificial Intelligence. Daarbij vind je het leuk om echt de data in te kruipen en zelf analyses te doen met bijvoorbeeld R en Python. Je vindt het leuk om te leren over nieuwe tools en je maakt je dit snel eigen. Hiervoor is een analytisch sterke blik en leergierige houding nodig. Verder ben je communicatief vaardig, denk je na over nieuwe ideeën, deel je deze en werk je graag samen met collega's.

  • Kennis van ten minste een programmeertaal als R, Python of Java

  • Skills op het gebied van Databases (SQL)

  • Interesse in algoritmes, logica, Artificial Intelligence en/of Machine Learning

  • Kennis van betalingsverkeer is een pré

Jouw profiel

Samenwerken
Innovatiegericht
Mondelinge communicatie
Ondernemerschap
Initiatief
Creativiteit

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact op met Josine de Goede, Talent Advisor Bereik haar via 06-11102520 of via j.degoede@procam.nl

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact op met Josine de Goede, Talent Advisor Bereik haar via 06-11102520 of via j.degoede@procam.nl

Solliciteer Nu
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.