Soft skills: een absolute must in je eerste baan or nah?

Na best wat jaartjes flink zwoegen heb je eindelijk dat diploma op zak! Het felbegeerde papiertje inlijsten en aan de muur hangen was een gigantische mijlpaal, maar toen de spijker in de muur zat duurde het niet heel lang voordat je je afvroeg: wat nu? Wat vind je eigenlijk leuk? Wat wil je gaan doen? En hoe kom je daarachter? Kortom, wat zoek jij in jouw droombaan? En kijk je bij het beantwoorden van al die vragen ook naar de ruimte die je krijgt voor het ontwikkelen van je soft skills? Tjonge, wat een vragen komen er opeens op je af.

Een baan kiezen is voor veel starters moeilijk en dat is helemaal niet zo vreemd, aangezien het één van de grotere keuzes in het leven is. Je hebt van alles om over na te denken. Van welke functie je wil bekleden tot wat je zoekt in een organisatie. En van in welke branche je wil werken tot aan waar die baan zich dan precies moet bevinden. Terwijl je je hoofd breekt over het beantwoorden van deze vragen, komt hoogstwaarschijnlijk ook één van de meest gehate vragen van dit prachtige universum jouw kant op: ‘wat zijn jouw lange termijn ambities?’.

Om gek van te worden, want hoe weet je wat voor jou belangrijk is in een baan, terwijl de zoektocht naar je droombaan nog in volle gang is?

Waarom soft skills trainingen?

Is dit alles herkenbaar? Welkom bij de club. Ik, iemand die niet al te lang geleden is afgestudeerd, en dus heel recent een ‘grote-mensen-baan’ moest zoeken, stelde mezelf bovenstaande vragen. En ik zal niet liegen, dit zorgde voor heel wat stress en deze zoektocht heb ik niet altijd als leuk ervaren. Zelf vond ik het bedrijf waar ik kwam te werken belangrijker dan de functie die ik zou gaan uitoefenen. Omdat ik aan het begin van mijn carrière sta, vind ik het vooral belangrijk dat ik mezelf kan ontwikkelen. Je kent het wel: het beste uit jezelf halen, je soft skills verbeteren en een beter mensen worden (bla, bla, bla). Ik heb geen idee wat ik over vijf, laat staan tien jaar wil doen, maar ik weet wel dat ik het fijn vind om te zien hoe ik aan mijn soft skills heb gewerkt.

En wat blijkt? Ik ben niet de enige. Schijnbaar zoeken veel starters een baan en een bedrijf waar ze de ruimte krijgen om aan hun soft skills te werken. We leven in een tijd waarin we zelfontplooiing en groei als één van de belangrijkste elementen in een baan beschouwen. We willen zien waar we ooit zijn begonnen, zodat we onze groei in kaart kunnen brengen. Zelfontplooiing en werken aan soft skills is dus belangrijk.

Maar hoe weet je zeker dat je dit terugziet in je werk? Veel bedrijven zeggen dat je genoeg ruimte krijgt om aan je soft skills te werken, maar helaas is dit in de praktijk nog niet altijd het geval. En van loze beloftes houden we niet, zeker niet als Gen Z’ers.

soft skills

Bij Procam staat persoonlijke ontwikkeling als belangrijkste stip op de horizon. Dat was voor mij de reden om hier te gaan werken. Voor veel studenten die bij Procam starten is zelfontwikkeling dan ook de belangrijkste doorslaggevende factor. De focus in het talentenprogramma ligt op drie vragen die we onszelf allemaal wel met regelmaat stellen (en zeker wanneer we op zoek zijn naar die ene droombaan): ‘Wie ben ik?’, ‘Wat kan ik’ en ‘Wat wil ik?’.

Procam legt de focus dus op soft skills, maar waarom eigenlijk? Ik vind het betere uitzoekwerk heerlijk, dus ik ben dat eens even uit gaan pluizen. De hoofdreden is omdat het bij een succesvolle carrière om meer gaat dan enkel maar ‘goed zijn in je werk’. De soft skills helpen je vooruit in je carrière. Misschien denk je nu, leuk hoor al die trainingen, maar wat voor soft skills trainingen krijg ik dan? Daarom hier wat voorbeelden:

 • Onderhandelen

  Yup, je leert om te onderhandelen over je salaris. Iets wat veel mensen hun oksels laat klotsen wanneer ze er alleen al aan denken, wordt na deze training opeens een makkie!

 • Effectief overleggen

  Weet je nog dat je tijdens je studie moest overleggen, maar het een eeuwigheid duurde voordat er iets nuttigs uitkwam? Dat probleem heb je straks niet meer na het volgen van een training effectief overleggen (time is money!).

 • Energiek aan het werk

  Helaas zien we ook steeds vaker jongeren met een burn-out, om deze reden geven wij een training in energiegevers en energienemers. Bij deze training krijg je inzicht in wat jou energie geeft en wat jou energie kost. Vervolgens leer je hier goed mee om te gaan en een gezonde balans in je werkzaamheden te krijgen.

Wat is de volgende stap?

Toen ik startte bij Procam kwam ik er achter hoe fijn het is om een goede begeleiding te hebben bij de start van mijn eerste baan. Dit gun ik iedereen. Ik heb een ervaren coach die ik op de werkvloer ontmoet en mij bijstaat met raad en daad. Ik voer hier gesprekken volgens een methodiek, kan al mijn eigen vragen stellen over dingen waar ik op de werkvloer tegenaan loop en krijg een spiegel voor. Werken aan soft skills? Check. Lijkt dat jou ook wat? Check dan even onze CareerCraft Academy en misschien is Procam net zo’n goede match voor jou als voor mij.

soft skills

Deze blog is geschreven door Mariam Schelvis, Talent Advisor bij Procam. Maar bovenal een boekenworm, met net íets teveel kennis over celebrity’s en vooral nieuwsgierig naar de wereld om haar heen. Wil je meer over haar ervaring in de zoektocht naar haar eerste grote-mensen-baan weten? Of ben je nieuwsgierig hoe het werken haar bevalt? Stuur dan een berichtje naar m.schelvis@procam.nl Ze vertelt je graag meer!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
 • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
 • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
 • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
 • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
 • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
 • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.