Waarom de 7 habits van Stephen Covey nog steeds razend populair zijn

Het is alweer 32 jaar geleden dat het boek The Seven Habits of Highly Effective People (1989) van Stephen Covey voor het eerst uitkwam. Met zijn 7 eigenschappen voor succes werd de Amerikaanse docent en auteur wereldwijd bekend. En daarmee was hij zelf een succesvol bewijs van zijn eigen gedachtengoed. Hij begeleidde als coach/trainer topdirecteuren en presidenten en werd een beroemde key note spreker. Covey overleed, nadat hij (ook erg succesvol) 9 kinderen en 52 kleinkinderen had voortgebracht, in 2012. Maar nu geldt nog steeds: de door hem geschreven 7 eigenschappen zijn immer populair.

“I am not a product of my circumstances. I am a product of my decisions.”

De 7 eigenschappen die jou succes in je leven brengen! Ken jij ze al?

1. Wees proactief

Eigenschap 1 zorgt ervoor dat je ervoor kiest om in actie te komen. Proactiviteit houdt in dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven. Covey gelooft niet in determinisme, maar in keuzevrijheid. Omdat wij mensen beschikken over zelfbewustzijn, zijn we in staan zelf beslissingen te nemen en invloed uit te oefenen.

2. Begin met het einde voor ogen

Eigenschap twee zorgt voor leiderschap, voor visie. Zorg bij alles wat je doet dat je eerst een duidelijk beeld hebt van je einddoel. Visualiseer je einddoel en leg het vast. Vervolgens kan je continu toetsen of je handelingen voldoen aan de criteria die passen bij jouw bepaalde doel.

3. Belangrijke zaken eerst

Waar je bij eigenschap 1 bepaalt óf je actie wilt nemen en bij eigenschap 2 wélke actie je wilt nemen, ga je bij eigenschap 3 de actie op de juiste manier in de praktijk brengen. Het gaat over effectief management. Om efficiënt en productief te werken aan je doelen, is het van belang de juiste prioriteiten te stellen. Covey adviseert om jezelf af te vragen: Hoe belangrijk en hoe urgent is een activiteit? Hieruit volgt een tijdmanagementmatrix die helpt om je activiteiten onder te verdelen. Effectieve mensen doen vervolgens alleen activiteiten uit de kwadranten 1 en 2. En plannen de kwadrant 2 activiteiten in hun agenda.

Tijdmanagementmatrix

Eigenschappen 1, 2 en 3 zijn erop gericht om als je persoon te ontwikkelen. (Onafhankelijkheid). Eigenschappen 4, 5 en 6 zijn er op gericht om de relatie optimaal te ontwikkelen (Wederzijdse afhankelijkheid).

4. Denk win-win

Streef er in alle relaties naar dat partijen voordeel halen uit de situatie: dat is win-win. Om tot win-win te komen is het van belang dat je aardig bent voor de ander (consideratie hebt) én opkomt voor jezelf (moed toont). Daarnaast beschik je over een overvloedmentaliteit; je gelooft dat er voldoende te halen is voor iedereen, oftewel je denkt en/en in plaats van of/of.

Stephen Covey
5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Volgens Covey zijn de meeste mensen geneigd om eerst begrepen te willen worden voordat we moeite doen de ander te begrijpen. Hij noemt het omdraaien van deze volgorde het geheim van effectieve communicatie. Door eerst empathisch te luisteren (luisteren met de intentie om de ander echt te begrijpen, zowel verstandelijk als gevoelsmatig) begrijp je de ander en kan je vervolgens effectief reageren.

6. Creëer Synergie

Synergie is de meerwaarde van het geheel ten opzichte van de delen. Je beschikt over een overvloedmentaliteit, je weet de verschillen op waarde te schatten, je staat open voor de input van de ander én jezelf en je gelooft dat het iets gaat opleveren. Zo kom je samen tot iets nieuws, iets beters.

Je kunt hier de eerdere eigenschappen aan elkaar koppelen. Wanneer je door eigenschap 1, 2 en 3 sterk genoeg in je schoenen staat, uitgaat van een win-winfilosofie (4) en bereid bent de ander te begrijpen (5) vind je doorgaans een oplossing die beter is voor alle partijen (6: synergie).

Synergie
7. Houd de zaag scherp

Covey bedoelt met zijn zevende eigenschap dat je goed moet zorgen voor jezelf om succesvol en effectief te kunnen zijn en blijven. Hij omschrijft 4 dimensies aan jezelf die om onderhoud vragen. Je lichaam, je relaties, je principiële kern en je geest.

Zijn de 7 eigenschappen nog wel van deze tijd?

Sinds het eerst verschijnen van Covey’s boek is er nogal veel gebeurd. We leven in een veranderende en meer complexe wereld, waarin het industriële tijdperk is overgegaan naar het informatietijdperk. De arbeidsmarkt is flexibeler geworden, organisaties worden anders georganiseerd (o.a. minder hiërarchisch) en digitalisering en individualisering is aan de orde van de dag. Een heel nieuwe generatie (generatie Z), voor wie 1989 letterlijk de vorige eeuw was, gaat straks de werkvloer op. Dat brengt de vraag mee: Zijn de 7 eigenschappen van Stephen Covey eigenlijk nog wel van deze tijd?

Het antwoord hierop is heel duidelijk: jazeker! Sterker nog, ze zijn relevanter dan ooit. Juist in deze snelle wereld, is het van belang om sterk in je schoenen te staan en om goede relaties te bouwen.

Dit is waarom de 7 eigenschappen van Covey zo populair zijn:

Authenticiteit, het bouwen van goede relaties en persoonlijke ontwikkeling. Als je je verdiept in de jongere generaties, dan ontdek je dat jongeren deze drie dingen erg belangrijk vinden. En deze behoeftes passen perféct bij de eigenschappen van Covey.

De eerste 3 eigenschappen geven houvast om eerst in harmonie met jezelf te zijn (authenticiteit). Vervolgens helpen de volgende 3 eigenschappen jou om in harmonie met anderen om je heen te komen (goede relaties). En dankzij eigenschap 7 besteed je de broodnodige tijd aan jezelf om jezelf op een gezonde manier te blijven ontwikkelen (persoonlijke ontwikkeling). Helemaal van deze tijd dus, die Covey!

In ons traineeship leer jij door middel van allerlei workshops en trainingen het beste uit jezelf te halen. De workshop ‘Interpersoonlijke Vaardigheden’ is daar zo’n voorbeeld van. Aan de hand van de 7 habits van S. Covey duiken we in de ultieme weg om blijvend succes te bewerkstelligen. Interessant? Deze, en nog veel meer workshops maken deel uit van onze CareerCraft Academy. Op zoek naar een IT traineeship waarin je de beste (en meest succesvolle) versie van jezelf wordt? Meld je aan voor een vrijblijvend assessment op www.procam.nl/assessment

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.