Van zwevende kiezer naar tevreden kiezer: dit is hoe de workshop ‘Keuzestress’ jou helpt kiezen

Keuzestress en Besluitvaardigheid’: een populaire keuzeworkshop in ons traineeship. Helemaal niet zo gek dat onze talenten met dit ‘probleem’ bij ons aankloppen. Wij staan immers samen met hen midden in het proces van het maken van één van de belangrijkste keuzes in hun leven: het kiezen van een nieuwe baan.

Het ervaren van keuzestress gaat niet alleen gepaard met het kiezen van een nieuwe baan. Deze vorm van stress kan je ervaren bij allerlei grote beslissingen, zoals bij het beëindigen van een relatie of misschien wel bij het kiezen van een partij waar je op wil stemmen. En dan heb je nog de dagelijkse beslissingen die je moet nemen: smeer je ’s ochtends een broodje of ga je voor een overnight chia pudding? Ga er maar aanstaan.

Onze talenten komen met ons in contact in een periode waarin er ontzettend veel keuzes gemaakt moeten worden. Het begint al bij die nieuwe baan, maar dan volgt vaak een verhuizing (‘waar wil en vooral: waar kan ik wonen?’), waarna je eindelijk een beetje kan sparen (‘maar waarvoor ga ik mijn geld dan opzijzetten?’). En tussen het nemen van al deze keuzes door vindt er ook een belangrijke persoonlijke ontwikkeling plaats (‘welke keuzes maak ik voor de toekomst van mijn carrière?’). Kortom, de ene keuze is groter dan de andere keuze en dat alles bij elkaar kan behoorlijk wat stress veroorzaken. Je stelt jezelf al snel de vraag: maak ik een goede keuze en hoé maak ik die dan? Weer een knoop die je moet doorhakken.

Waarom keuzes maken?

Voordat we met deze keuzeworkshop aan de slag gaan, behandelen we eerst het voordeel van het kunnen maken van een keuze. Die is er namelijk zeker. Het is niet alleen een luxe om überhaupt te kunnen kiezen wat je als ontbijt op tafel zet, maar het voegt daadwerkelijk iets toe aan je gevoel van autonomie. Het is prettig om je bewust te zijn van jouw keuzepalet waarbij jij de touwtjes in handen hebt. Vroeger werd je bijvoorbeeld gewoon boer; net als je vader, je opa, je overgrootvader… Je begrijpt ons punt. Je trouwde vervolgens met de dochter van de overburen, want die was net als jij netjes christelijk opgevoed. En als je mazzel had kreeg je niet té veel kinderen, want dan moest je nóg harder werken. Schrikt dit je af? Juist, zo fijn is het dus om zelf aan het roer te staan.

Goed genoeg!

Er zijn legio theorieën en onderzoeken gedaan naar hoe je een keuze kan maken die het best bij je past. Afhankelijke variabelen daarbij zijn bijvoorbeeld snelheid (‘is het een lange of korte termijn beslissing?’), maar ook ratio vs. gevoel speelt een grote rol. Een hele bekende theorie waar men op dit gebied veel berusting in kan vinden is die van Barry Schwartz – The Paradox of Choice . ‘Wees niet te perfectionistisch, en ga bij het maken van een beslissing voor ‘goed genoeg’. (Overigens is ‘perfectionisme’ ook zo’n populaire keuzeworkshop bij ons 😉. Krijg je al workshopkeuzestress?) Tja, bij een gemiddelde perfectionist (en daar hebben wij er bij Procam nógal wat van) gaan de haren direct overeind staan bij de woorden van Schwartz. ‘Goed genoeg’ was een instelling die tijdens de studie niet perse werd aangemoedigd. Waarom zou je ook?

Toch is het zo dat deze ‘goed genoeg’ instelling je vaak écht minder stress oplevert. Onderzoek van Schwartz wijst namelijk uit dat het hebben van té veel keuze vaker leidt tot stress; door te veel keuze haak je af en ben je achteraf (mits je tot een keuze gekomen bent) vaker ontevreden. Denk maar aan het doen van boodschappen. Wij durven er onze handen voor in het vuur te steken dat jij niet elke keer opnieuw kijkt naar alle potjes jam die in het schap te koop staan. Waarschijnlijk heb jij onlangs (uit gewoonte = goed genoeg) wederom een potje gepakt die je wel vaker hebt gekocht, of misschien altijd wel koopt. En gelijk heb je, want waarom daar óók nog stress door krijgen?!

En hoe pak je dan het maken van een keuze aan? Volgens Schwartz is een ‘kiezer’ iemand die actief nadenkt over de mogelijkheden vooraf en reflecteert op wat belangrijk is voor diegene in het leven. Zo krijg je een overzicht van de gevolgen van je keuze op de korte en lange termijn. Hierbij kan je denken aan een ouderwets opschrijfsysteem als de voor-en nadelen naast elkaar zetten. Met de verkiezingen van vandaag wellicht een goed idee om hier eens mee te oefenen! Ook tipt Schwarz om je eigen verwachtingen te managen. Houd niet teveel vast aan de perfecte uitkomst, maar leg de lat een stukje lager. Met andere woorden: Bereid je goed voor maar wees uiteindelijk ook tevreden met ‘goed genoeg’.

Vandaag, 17 maart, sta je voor een belangrijke keuze, je gaat naar de stembus! Misschien ben jij een typische ‘zwevende kiezer’ en transformeer je met deze tips wel naar een ‘tevreden kiezer’. En, ook zo’n belangrijke keuze, het vinden van een baan die 100% bij je past. Laten wij daar nou jarenlang ervaren mee hebben. Kan je wel iemand gebruiken die je helpt met het doorhakken van keuzes? Wij helpen je graag bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Meer weten? Neem eens een kijkje op www.procam.nl/assessment

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.