Een unieke hackathon met Sebastiaan

Sebastiaan, hoe was het bij de Hackatrain?

Dit is een pitch die ik al vaak heb mogen geven en met deze blog neem ik je graag mee in mijn ervaring van de Hackatrain hackathon! (https://www.hackatrain.nl/)

De Hackatrain challenge

De Hackatrain hackathon bestaat uit 3 dagen vol creativiteit om een ‘challenge’ binnen het OV op te lossen met innovatieve concepten. Via deze weg vroeg ProRail ons een verse blik te werpen op het vraagstuk ‘Hoe kunnen we beter de piekmomenten in het OV spreiden?’.

Meedoen met een hackathon kan via veel wegen. Zo deed een team, samengesteld uit community leden van de populaire tech-nieuws website Tweakers, mee onder de naam ‘Tmix’. Ikzelf heb meegedaan namens InTraffic. InTraffic is een softwareontwikkelingsbedrijf gespecialiseerd in alle lagen van het OV. Voor de hackathon kon ik mij opgeven en na een selectieronde mocht ik trots aan mijn vriendin vertellen dat ik mee kon doen!

Tijdens de hackathon heb ik mogen ervaren dat je constant moet omgaan met verandering. Niet alleen binnen je team, maar zo ook de locatie van de hackathon! We zouden eigenlijk van start gaan op Landal Greenparks. De dag ervoor deelde onze minister-president Rutte de boodschap dat bedrijfsuitjes helaas niet passen binnen de aangescherpte COVID-19 richtlijnen. De Hackatrain ging volledig digitaal!

Aanscherping van de COVID-19 richtlijnen, de Hackatrain ging volledig digitaal!

Dag 1 – de Kickoff!

De eerste dag stond in het teken van workshops en de kick-off! ’s Middags o.a. een demo over ‘visual recognition’ en het low-code platform ‘Node-RED’, gevolgd door een kookworkshop waar ik tagliatelle met venkelsaus heb leren maken. Dit alles vanuit huis via YouTube en Slack! ’s Avonds om 20:00 begon de kick-off gevolgd door het startschot om 21:30.

Ons team vergaarde zich op Teams waar we tot diep in de nacht met ideeën kwamen. Geheel in de geest van ‘geen idee is gek genoeg’ herinner ik me dat ik het idee opperde: “Laten we intercity’s vertragen zodat de reis net zo lang duurt als met een sprinter tijdens de spits, dan vergroot je je capaciteit met bestaand materieel!’. Prima idee tot ik me bedacht dat je daar als reiziger niet blij van zou worden. Zonder een duidelijk plan maar naar bed, waar ik een krappe 5 uur heb kunnen slapen.

Een kookworkshop met tagliatelle met venkelsaus. Lekker!

Dag 2 – Here we go!

Dag 2! Met een kom muesli in de hand heb ik mijn team via videobellen opgezocht. Uiteindelijk waren we er aan het begin van de middag over uit: we gaan de drukte-informatie van de trein en het perron combineren om in de stationshal al aan de reiziger te vertellen waar ze het beste het perron op kunnen. Zo kunnen reizigers zich beter verdelen over het perron, wat het instappen versnelt maar de reiziger ook de kans om in de stationshal te blijven als het toch te druk is op het perron. De rest van de middag is opgegaan aan het bedenken van de uitwerking. Hier konden we teren op onze voorbereiding: we hadden al een raamwerk applicatie klaarstaan die ook automatisch op een server gezet werd. Fijne tijdsbesparing!

Dankzij mijn Engelse vaardigheden mocht ik mijn team vertegenwoordigen in de pitch. We hadden dit al op dag 2 besloten waardoor ik het leeuwendeel van de hackathon puur op ons verhaal kon focussen. Want niet alleen moesten we de jury overtuigen van de waarde van ons idee, dit moest ook in max. 3 minuten via videobellen gebeuren! Gelukkig hadden we een pitch workshop om 20:15 van David Beckett, wereldberoemd pitch coach. De lessen die ik daar heb geleerd heb ik ook mooi kunnen inzetten in deze blog!

Na een eerste hand te leggen aan de presentatie maar toch ook mijn eerste regels Typescript te schrijven, sloot ik dag 2 af om 06:30. Nog net op tijd om mijn vriendin ‘goedemorgen’ te wensen waarop zij ‘welterusten’ terugzei. De verdiende rust op nacht 2 naar 3: 1,5 uur!

Dag 3 – “Be ready Sebastiaan!”

Dag 3 was chaos! Pitch afmaken, laatste wijzigingen aan de demo, oefenen maar ook uiteindelijk de pitch opnemen. Om 18:00 begonnen de pitches. Onze pitch was klaar en opgenomen om 17:57!  Pfieuw, mooi op tijd, totdat ik hem nog eens doorkeek en zag dat het switchen van de presentatie naar onze demo niet opgenomen was. Uh oh… Snel schakelen met het team. ‘Waar is de opname van de beste oefenronde?’. Het ging als een geoliede machine en na 10 minuten hadden we onze pitch definitief.

‘Be ready Sebastiaan, after Dream Team you’re up (So second in line)’. Video klaar, scherm delen en play! Ik greep direct naar mijn telefoon en vroeg aan mijn team ‘Doet hij het?’ En daar kwam het verlossende woord: ‘GELUID IS TOPPIEE! Yes! Het werkt!’

Na de pitches, alsof we het hadden afgesproken, wist ons hele team elkaar te vinden op ons Teams kanaal met wat te proosten in de hand. Het zat erop. We hadden geen prijs gewonnen maar wat waren we blij met onze prestatie.

Tijdens deze ervaring heb ik de effecten gemerkt van het Procam traineeship. Tijdens de hectische, drukke hackathon heb ik mijn grenzen kunnen bewaken, ik heb assertief kunnen samenwerken en de krachten van onze teamleden kunnen scheiden van mijn allergieën. Ik heb nog een jaar te gaan en ik kijk uit naar alles tips en tools die in mijn (werk)leven kan verwerken!

Sebastiaan zit helemaal op zijn plek bij Intraffic. Ben jij op zoek naar een goeie job-match? Neem dan eens een kijkje bij onze uitdagende IT-banen. En meld je dan aan voor een assessment voor het vinden van de perfecte match!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.