“IT’ers vinden met een profiel dat nog niet bestaat is lastig”

Een interview met Eric van der Velde – Solution Development Lead bij VolkerWessels Telecom

Ruim een jaar geleden startte er een nieuw team bij VolkerWessels Telecom. Het doel? Een infrastructuur opzetten om de digitale transformatie van VolkerWessels Telecom te faciliteren. Eric van der Velde kreeg samen met een collega de taak om dit team samen te stellen.

Dat het vinden nieuwe teamleden met zowel de technische als de juiste soft skills niet eenvoudig was (en is), merkte Van der Velde al snel. Daarom heeft hij de hulp van Procam ingeschakeld voor de werving en selectie van talentvolle starters. Op dit moment werkt er al één IT’er van Procam in het team en in de toekomst zullen dat er meer worden.

Geen Legacy
Het afgelopen jaar heeft Van der Velde al verschillende medewerkers kunnen toevoegen aan zijn team. Geen eenvoudige taak, want het soort medewerkers dat hij zoekt ligt niet voor het oprapen. “Het vereist wel enige creativiteit om de juiste mensen te vinden”, vertelt hij.

Het project dat Van der Velde heeft opgezet moet ervoor zorgen dat VolkerWessels Telecom op een goede manier door de digitale transformatie wordt geloodst. En dat betekent: geen legacy. “Alles wat we doen, doen we in de cloud en serverless.”

Het doel daarvan is dat de ontwikkelaars zich volledig kunnen richten op het schrijven van software en geen tijd kwijt zijn aan bijvoorbeeld lifecycle management en andere zaken die afleiden. “We hebben de keuze gemaakt om vooraan te gaan lopen op technologisch gebied en daar hoort legacy niet bij.”

Een profiel dat niet bestaat
Van der Velde ziet dat deze manier van werken om medewerkers vraagt met een profiel dat eigenlijk nog niet bestaat. “Er zijn maar heel weinig mensen die dit al eens eerder gedaan hebben. De profielen die je nodig hebt, moeten nog gecreëerd worden. Daarom moeten we mensen vinden met de juiste potentie en de wil om te leren.”

Daarnaast vindt Van der Velde het belangrijk om een goede mix in zijn team te creëren tussen ervaren medewerkers, starters en studenten. “Sommige software moet gewoon nu geschreven worden, maar tegelijkertijd wil ik ook investeren in mensen die we voor een langere periode aan ons kunnen binden. Ook daarin zoek ik de goede mix. Eerder had ik al eens naar volle tevredenheid samengewerkt met Procam, dus de stap om hen weer in te schakelen was voor mij heel logisch.”

“Procam kijkt echt naar de mensen, en dat zie je terug in de resultaten”

De juiste match
Om startende IT’ers te vinden met de juiste skills is het belangrijk om een sterk netwerk te hebben op hogescholen en universiteiten. “Procam werft IT’ers die net van school komen en heeft dat deel van de werving op zich genomen.”

Omdat het profiel van de ‘ideale’ IT’er voor deze functie eigenlijk nog niet bestaat is Van der Velde samen met Procam aan de slag gegaan om een profiel op te stellen waarmee ze medewerkers met de juiste potentie zouden vinden.

“Mindset is daarbij het allerbelangrijkste. Volledig via de cloud en serverless werken vraagt een andere manier van benaderen, een andere manier van denken. Vroeger moest je denken vanuit processen, maar nu vanuit data. En ook juist daarom heb ik mensen nodig die net van school komen. Zij zijn vaak meer opgegroeid met die mindset.”

Daarnaast merkt Van der Velde dat het steeds belangrijker wordt dat een IT’er meer kan dan software ontwikkelen. “Het is op zijn minst belangrijk dat je je ideeën aan je eigen team kunt verkopen en met een eindgebruiker kan praten.”

“Procam blijft betrokken, bijvoorbeeld door coaching en training aan de medewerkers.”

Erg tevreden
Op dit moment werkt er al één IT’er via Procam bij VolkerWessels Telecom. Graag zou Van der Velde er nog meer aannemen via Procam en hij hoopt dan ook dat Procam binnenkort met nog wat goede kandidaten komt.

Over de medewerker die hij nu al in zijn team heeft via Procam is hij erg tevreden. Dit komt mede door de begeleiding die Procam biedt aan de medewerker. “Procam blijft betrokken, bijvoorbeeld door coaching en training aan de medewerkers. Daarnaast helpt Procam ons om onze zichtbaarheid als werkgever te vergroten. Zo is er laatst bij ons op kantoor een sollicitatietraining georganiseerd.”

Samen met Procam gaat Van der Velde nu kijken hoe ze meer nieuwe medewerkers kunnen aantrekken. “We zijn het afgelopen jaar als team gegroeid van 2 naar ongeveer 10 personen, maar we zoeken nog steeds goede nieuwe medewerkers.”

Samenwerking met Procam
Wat Van der Velde prettig vindt aan de samenwerking met Procam is de goede communicatie. “Ik heb één aanspreekpunt. Dat maakt het makkelijk om in contact te blijven.” Verder merkt hij dat Procam laat zien dat het bedrijf niet bang is om bij te leren. “Procam evalueert regelmatig en als dingen even niet op rolletjes lopen, dan kunnen we er altijd over in gesprek gaan.”

Al met al kan Van der Velde terugblikken op een succesvolle start van zijn team. “We houden vast aan onze cloud en serverless principes en dat lukt goed. De techniek is lastig, maar voor ons heeft het de toekomst.” Het afgelopen jaar is er dan ook een stevig fundament gelegd voor de digitale transformatie. “En daar heeft Procam aan kunnen bijdragen. Procam kijkt écht naar de mensen en dat zie je terug in de resultaten.”as precies 50-50. Het zorgt voor een goede dynamiek en het bevalt goed.”

BEN JIJ OP ZOEK NAAR DE JUISTE PERSOON VOOR EEN UITDAGEND PROFIEL?
Procam levert toptalent dat past bij jouw organisatie. Meer weten? Kijk op https://procam.nl/vind-it-talent/ of neem direct contact met ons op. Je kunt ons bereiken via info@procam.nl of 033-4653205

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.