Het succes van de Low-Code Track

De vraag naar Low-Code developers neemt snel toe en de verwachting is dat Low-Code de komende jaren nog veel belangrijker zal worden. Procam heeft daarom de handen ineengeslagen met Team Resilience: samen bieden ze sinds september 2019 een Low-Code Track aan.

De eerste zes getalenteerde starters zijn na een intensieve training aan de slag gegaan bij eindklanten. De ervaringen van eindklanten, Procam, Team Resilience én de kandidaten van de Low-Code pilot zijn zo goed, dat de tweede groep deelnemers aan de Low-Code Track in augustus 2020 start.

In dit artikel vertelt Vincent van der Hoorn, CEO van Team Resilience, hoe de Low-CodeTrack is opgebouwd en hoe de samenwerking met Procam verloopt. Ook legt hij uit hoe het precies zit met Low-Code: waarom is het juist nu zo belangrijk om getalenteerde starters op te leiden tot Low-Code developers? En welke skills hebben de developers daarvoor nodig?

Daarnaast delen Tyler Cools en Vicky Mekes, deelnemers aan de Low-Code track, hun ervaringen. Wat vonden zij van het eerste jaar? Waar staan ze nu en hoe enthousiast zijn ze over Low-Code?

OutSystems DeepDive
De Low-Coders zijn in september begonnen met een DeepDive van twee maanden waarin ze op een gedegen wijze leerden programmeren met het Low-Code platform OutSystems. De DeepDive is gericht op de technische skills.

Na de eerste twee maanden waren zij klaar voor hun eerste ‘echte’ klus bij een klant. “Na de eerste twee intensieve maanden hebben ze al voldoende vaardigheden in huis om echt zelf te gaan developen met OutSystems”, vertelt Vincent.

Uiteraard is de opleiding dan nog niet afgelopen, tijdens het werk worden de low-coders verder begeleid. “Vanuit Procam worden alle medewerkers gedurende twee jaar opgeleid en gecoacht op het gebied van soft skills. Tijdens het dagelijkse werk op een project bij een klant, is er altijd een senior developer die mee kan kijken als dat nodig is.”

Low-Code skills
Samen met twee anderen richtte Vincent vorig jaar Team Resilience op, om klanten te helpen bij de digitale transformatie. Team Resilience maakt hiervoor gebruik van het OutSystems low-code platform.

“Deze manier van programmeren wordt steeds belangrijker”, vertelt Vincent. Zo verwacht Gartner dat in 2024 zo’n 65 procent van alle applicaties via Low-Code platforms wordt geprogrammeerd. “Als die verwachting uitkomt, of zelfs maar voor de helft, dan hebben we heel veel mensen nodig die kunnen developen met Low-Code.”

En dat kan niet zomaar iedereen, benadrukt Vincent. “Met Low-Code kun je sneller mooiere dingen maken, maar je kunt ook sneller hele slechte dingen maken. Een goede opleiding hierin is echt heel belangrijk.”

Vincent en zijn collega’s merkten al snel dat het lastig was om IT’ers te vinden, die ook nog eens verstand hadden van OutSystems én beschikten over de juiste soft skills. “Daarom besloten we een partnerschap aan te gaan met Procam. Vanuit eerdere ervaringen wisten we al dat Procam goed is in de werving van startende hbo- en wo IT talenten. Ook hebben we goede ervaringen met de training en begeleiding die Procam biedt aan de deelnemers.”

Procam en Team Resilience spraken af dat Procam kandidaten zou werven voor het programma en dat de low-coders bij Team Resilience zouden komen werken. Team Resilience verzorgt de technische training (de Low-Code DeepDive) en Procam faciliteert soft skills trainingen en individuele coaching sessies. En zo startte in september 2019 de eerste groep van de ‘Low-Code Track’.

Wat is Low-Code?
Het idee van Low-Code is dat het programmeren grotendeels wordt geautomatiseerd. In een visuele omgeving modelleert de developer de applicatie en kan daarbij gebruik maken van een groot aantal herbruikbare functionele componenten. Zo kun je heel snel nieuwe toepassingen ontwikkelen en veel eerder feedback van eindgebruikers verwerken. Hierdoor ontstaan applicaties met een hoge adoptiegraad. De snelheid en effectiviteit maken het voor bedrijven heel interessant om te gaan werken met een Low-Code platform zoals OutSystems.

Jezelf leren kennen
Toen Tyler Cools vorig jaar zijn bachelor Kunstmatige Intelligentie afrondde, stapte hij in de Low-Code Track. “Ik had niet zo goed voor ogen wat alle opties waren na mijn studie en wat ik precies wilde doen. Dit programma sprak me aan omdat je echt inhoudelijk wordt opgeleid én omdat je de kans krijgt om jezelf beter te leren kennen en te zien waar je je verder in wilt ontwikkelen.”

Daarnaast was Tyler direct geïnteresseerd in het Low-Code developen. “Het visueel programmeren spreekt me heel erg aan. Je kunt heel snel echt dingen maken als je het platform eenmaal goed kent.”

Ook vindt hij het prettig dat Team Resilience een start-up is. “Dat biedt kansen. We krijgen veel vrijheid om dingen zelf te bepalen en we werken in een klein team. Ik had niet gedacht dat ik zoveel kon leren in zo’n korte tijd, ik blijf hier voorlopig nog wel even.”

Tyler kwam na zijn DeepDive terecht bij een project van Innova Energie. Thai Nguyen, oprichter en directeur bij Innova, is enorm tevreden over de verdiensten van Tyler. “Wat hij binnen korte tijd heeft gemaakt, dat is echt heel bijzonder voor iemand die pas een paar maanden Low-Code developer is.”

Volgens Nguyen is het selectieproces van de Low-Code Track dan ook dik in orde. “Als iemand dit zo snel kan leren, dan is echt de juiste persoon geselecteerd voor dit traject.” Daarnaast is hij onder de indruk van de inhoud van de training. “Ik merkte dat Tyler het platform heel goed heeft leren kennen binnen korte tijd en als een volwaardig developer aan de slag kon.”

Geen startersbaantje
Ook Vicky Mekes heeft nog geen moment spijt gehad dat zij na haar master Artificial Intelligence (AI) koos voor de track bij Team Resilience en Procam. “Ik heb de master AI gedaan na een bachelor Communicatie. Ik miste dus wel wat praktische skills op IT-gebied. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een plek waar ik niet ‘een startersbaantje’ zou hebben, maar waar ik echt een opleiding zou krijgen. De Low-Code Track bij Procam sloot daar goed bij aan.”

“Van tevoren was ik wel wat onzeker: kan ik het wel, vind ik het wel leuk? Maar toen het programma eenmaal begon was dat snel voorbij.” Vicky merkte dat ze de eerste maanden tijdens de intensieve DeepDive en het oefenproject ontzettend veel leerde. “Daarna kon ik al bij een klant aan de slag, waar ik samen met een andere Procammer zelf een zorgportaal bouw. Er is natuurlijk een senior developer die mee kijkt, maar we krijgen veel vrijheid om zelf te bouwen.”

Van tevoren had Vicky verwacht in een mannenbolwerk terecht te komen. “Dat bleek helemaal niet zo te zijn, de man-vrouw verdeling was precies 50-50. Het zorgt voor een goede dynamiek en het bevalt goed.”

Nieuwe groep
Omdat Procam, Team Resilience, de low-coders en de eindklanten van het afgelopen jaar zo enthousiast zijn over de Low-Code Track en de resultaten, gaat in augustus 2020 de volgende groep low-coders beginnen aan dit intensieve en diepgaande programma.

Procam is inmiddels gestart met de werving van nieuwe kandidaten. Doordat het selectieproces is opgebouwd uit een assessment dag van Procam, uitgevoerd door psychologen, en twee gesprekken met Team Resilience gaan alleen kandidaten aan de slag die de potentie hebben de beste in het vak te worden. De lat ligt hoog. De nieuwe deelnemers volgen de OutSystems training van Team Resilience, de soft skills training en individuele coaching vanuit Procam en gaan onder begeleiding (en in overleg) aan de slag bij een organisatie waar de medewerker goed past.

Op zoek naar écht goede OutSystems-developers?
Ook op zoek naar gemotiveerde en gekwalificeerde OutSystems-developers in een tijd waar IT-werknemers bijzonder schaars zijn? Neem contact op met Michaël Zvi, Accountmanager bij Procam. Bereik hem op 06-46777181 of via m.zvi@procam.nl.

Ook Low-Code developer worden?
Of ben je net als Tyler en Vicky nieuwsgierig naar de voordelen die een carrière in Low-Code jou te bieden heeft? We vertellen je er graag meer over. Stuur een appje of bel naar onze Consultant Charlotte Bijl: 06-15078511. Stuur je liever een mailtje? Dat kan! Stuur Charlotte een bericht via c.bijl@procam.nl

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.