Honden, haperende verbindingen en bananenbrood

Bij Procam leren wij onze kandidaten kennen door middel van een uitgebreid assessment met de kandidaat. Daarnaast gaan wij bij bedrijven langs om een vacature goed uit te vragen en sfeer te proeven. Deze twee brengen wij vervolgens bij elkaar om een match te maken waar kandidaat en bedrijf enthousiast over zijn. Eén van onze USP’s is onze persoonlijke benadering. De maatregelen aan het begin van de corona crisis vielen ons dan ook koud op het dak. Werken vanuit huis en geen fysiek contact meer met de kandidaat, hoe lossen we dat op?

Al op de tweede dag van de maatregelen had ik zelf weer een assessment. Na een dag van uitproberen, formulieren digitaal maken en ander klein ongemak stond het video assessment! Tijd om over bezwaren na te denken hadden we niet dus zijn we gewoon van start gegaan. Een vraag bleef hangen: leer je iemand over video écht kennen?  Inmiddels is dit het ‘nieuwe normaal’ en maak ik de balans op met mijn collega’s, om die vraag te beantwoorden, voor tips & tricks, en een kleine blunder her en der.

Daan Smelter – Business Unit Manager

Wat waren je verwachtingen van tevoren?

Niet zo positief, lastig voor Procam, want we zijn een mensenbedrijf.  Ons devies is mensen goed leren kennen: hoe persoonlijker met iemand in contact, hoe beter je je werk kan doen.

Zijn die ook uitgekomen?

Het is me erg meegevallen. Het is natuurlijk roeien met de riemen die je hebt. Maar er zijn een aantal mooie ‘corona’ matches gerealiseerd. Een kandidaat kan “ja” zeggen zonder op kantoor te zijn geweest en een hiring manager kan iemand aannemen zonder diegene te hebben gezien. Ik ben er echt van overtuigd dat er goede matches zijn gemaakt.

Wat is goed bevallen en wat minder?

Videobellen is alsnog niet de beste manier, het is lastiger om een klik te maken en de diepte in te gaan. Bovendien is een belangrijk onderdeel van ons assessment (het rollenspel red.) geschrapt. Mede hierdoor is gedrag observeren lastig. Ik kijk ernaar uit om weer op kantoor en locatie te werken. Maar toch kunnen we wel goed ons werk doen, op een manier die bij Procam past.

Heb je tips, voor interviewers dan wel geïnterviewden?

Benoem de situatie even aan het begin van het gesprek, geef aan dat we normaal niet zo werken maar dat de insteek hetzelfde is. Dit breekt vaak het ijs en ontstaat er smalltalk. Zo vertelde een kandidaat spontaan dat hij in het weekend bananenbrood had gebakken omdat hij daar nu tijd voor heeft.

Heb je zelf bloopers gehad of iets wat vanaf de andere kant niet helemaal goed liep?

Tijdens een interview van een kandidaat met een opdrachtgever liep zijn zoon het beeld binnen, en zoals je dan even doet, zwaaiden we naar hem en riepen “hoi!”. De opdrachtgever vond het minder passend en duwde hem weg terwijl hij “doeeei!”riep.
En niet echt een blooper maar wel leuk: tijdens een gesprek met een kandidate zag ik op de achtergrond een keyboard staan, bij mijzelf was er een gitaar in beeld. We bleken beide in een band te hebben gezeten en hieruit volgde een leuk gesprek, zo kan een interview via video ook juist persoonlijker worden.

Eveline Baas – Consultant

Wat waren je verwachtingen van tevoren?

Het leek me lastiger om een klik maken, dingen van jezelf laten zien en de ander te leren kennen. Verder dacht ik dat er veel gedoe zou zijn met slechte verbindingen of dat we er tegenaan zouden lopen dat mensen niet weten hoe het werkt.

Zijn die ook uitgekomen?

De verwachtingen zijn niet uitgekomen. Het is best goed te doen. Je moet zelf wel wat meer moeite doen voor een kletspraatje, het onderwerp ‘corona’ dreigt het nieuwe praatje over het weer te worden. Ik probeer een andere insteek te zoeken, bijv. door een vraag te stellen over iets dat je op de achtergrond ziet. Bovendien bleken de meeste mensen wel bekend met de techniek. Het gebeurt wel eens dat de verbinding slechter is en iemand eventjes wegvalt, maar dat went ook en een kleine onderbreking is oké.

Wat is goed bevallen en wat minder?

Het helpt voor de kandidaat mee dat hij/zij is zijn eigen omgeving is. Degene is meer ontspannen, je ziet meer hoe iemand echt is, omdat diegene niet hoeft te zoeken van hoe het allemaal werkt op de locatie waar hij/zij is.

Hebben je tips, voor interviewers dan wel geïnterviewden?

Start met een goede voorbereiding, via welk platform is de meeting, heb ik alles geïnstalleerd en weet ik hoe het werkt? Maak je omgeving passend: denk na over achtergrond (geen stapels wasgoed in beeld), lichtinval, zorg dat je gezicht goed zichtbaar is. Denk ook na over uiterlijk en houding, ook al is het niet in beeld, als jij met een joggingbroek op de bank voor je laptop zit straal je dat toch uit.  Zorg er bovendien voor dat je niet gestoord wordt door pop ups of bliepjes in het scherm. Tot slot is het zaak om je gesprek beter voorbereiden, want  het is lastiger om non-verbaal te laten merken dat je ergens op in wil haken of vragen hebt. Wees proactiever, bedenk vooraf jouw doel van het gesprek en wat je wil vragen, anders ga je teveel mee met flow.
Voor de collega’s: normaal gesproken komen kandidaten bij ons over de vloer en lunchen mee, zodat je ook een eerste indruk krijgt van een kandidaat die je zelf niet spreekt. Om dat nu te ondervangen vragen we kandidaten in een kort filmpje iets over zichzelf te vertellen, zodat ook collega’s die niet bij een assessment aanwezig zijn een gevoel bij die persoon krijgen. Dat werkt hartstikke goed!

Heb je zelf bloopers gehad of iets wat vanaf de andere kant niet helemaal goed liep?

Dat er soms huisdieren of kinderen door het beeld lopen went inmiddels wel. Het is wel goed om je bewust te zijn van je eigen achtergrond. Zo hebben wij een paal in de huiskamer staan (lijkt erg op een paaldanspaal red.) en is het op het eerste gezicht niet duidelijk dat die als trapleuning dient. Het is goed dit te benoemen, ik krijg dan ook vaak als reactie: ik vroeg me al af wat die paal daar deed!

Freek van Dijkhuizen – Consultant

Wat waren je verwachtingen van tevoren?

Ik was nieuwsgierig naar hoe het zou zijn en of je iemand goed in kaart kan brengen.

Zijn die ook uitgekomen?

Ik denkt dat het aardig goed lukt op deze manier. Het lastigste vind ik om te bepalen of je een klik hebt en of iemand goed blijft hangen. Je voelt je toch wat minder verbonden met iemand. Eerder genoemd filmpje is daarbij een goed hulpmiddel voor kandidaten van andere consultants.

Wat is goed bevallen en wat minder?

De snelheid is een groot voordeel, zowel voor kandidaat als consultant. De kandidaat hoeft niet te reizen en de consultant schakelt online met collega’s. Het is hierdoor een laagdrempelige manier en het lijkt me goed om dit na corona tijd als optie te blijven aanbieden voor kandidaten die verder weg wonen. Het nadeel is dat je lang stilzit, normaal gesproken heb je halverwege een loopje om koffie te halen of een toiletpauze. Na een uur raak ik mijnfocus kwijt en het gevaar bestaat dat je sneller bent afgeleid. Ik los dit op door meldingen uit te zetten en mijn telefoon om te draaien. Desalniettemin kan je via Teams wel berichtjes ontvangen, omdat we daarin videobellen. Daarnaast las ik halverwege het interview een pauze in. Ik zet mijn scherm  dan uit en keer na een paar minuten terug, ook om zelf even te lopen en een kop thee te pakken.

Hebben je tips, voor interviewers dan wel geïnterviewden?

Zorg voor een goede achtergrond, niet bij een raam en zo neutraal mogelijk, hoewel iets zoals een schilderijtje wel leuk is. Ook al zit je thuis, denk eraan het alsnog goed voor te bereiden en serieus nemen, maak er wel werk van. Dit is nu dé manier om aangenomen te worden. Denk van tevoren na wat je eruit wil halen. Welke vragen kan je stellen ter compensatie van het feit dat je niet naar kantoor kan en de collega’s kan ontmoeten?

Heb je zelf bloopers gehad of iets wat vanaf de andere kant niet helemaal goed liep?

Vooral in de hoek van verbindingsproblemen! Ik heb zelf een keer 2 uur later moeten starten omdat mijn eigen internet eruit lag. Daarnaast had ik een keer een kandidaat die slecht te verstaan was, ik weet nou nog steeds niet of het door een slechte mic. of de internetverbinding kwam.

Jesse de Boer – Consultant

Wat waren je verwachtingen en zijn die uitgekomen?

Het leek me vooral lastig voor onze doelgroep: net afgestudeerd, je eerste sollicitatiegesprek, maakt dit het niet extra spannend?

En zijn die ook uitgekomen?

De realiteit blijkt eerder tegenovergesteld: het gaat een stuk soepeler dan verwacht, veel kandidaten zijn toch al gewend aan gesprekken via video.

Wat is goed bevallen en wat minder?

Dankzij corona hebben we zelf een digitaal assessment neergezet, het heeft geleid tot innovatie. Na corona tijd is dit een mooie toevoeging aan ons aanbod, bijvoorbeeld voor kandidaten die (tijdelijk) in het buitenland verblijven. Daarnaast is de tijdswinst is grandioos, met een kortere voorbereiding (alles op 1 plek), geen reistijd en meer efficiëntie.
Het nadeel is toch de binding met de kandidaat, de sociale interactie is minder. Ook kan je minder observeren en de lichaamstaal lastiger aflezen. Het is dus nodig om beter door te vragen.

Heb je tips, voor interviewers dan wel geïnterviewden?

Sluit eventueel een kabel op het netwerk aan om een goede verbinding te verzekeren. Voor de kandidaten: denk goed na welke vragen je wil je stellen om online een keuze te kunnen maken, hoe schets je een beeld? De interviewer moet ook scherper zijn, houd het niet bij de standaardvragen maar stel veel aanvullende vragen om iemand uit zijn comfortzone te halen.

Heb je zelf bloopers gehad of iets wat vanaf de andere kant niet helemaal goed liep?

Niet tijdens een assessment, maar wel bij een online workshop. Iemands hond kwam heel enthousiast door de schuifpui naar binnen. Dat was overigens niet echt storend, vooral grappig.

Sandra Smith – Consultant

Bij aanvang van ons gesprek doet de hond van Sandra de deur open, een leuk voorbeeld van wat er kan gebeuren. Bovendien een voorbeeld van een zeer behendige hond!

Wat waren je verwachtingen van tevoren?

Ik zat vooral met de vraag of je een goede inschatting zou kunnen maken van hoe iemand is.

Zijn die ook uitgekomen?

Het gaat eigenlijk boven verwachting. Ik kan een prima inschatting maken, bijvoorbeeld ook door goed naar iemands mimiek te kijken.

Wat is goed bevallen en wat minder?

Het is leuker om iemand live zien, je praat wat meer over koetjes en kalfjes, bijvoorbeeld onderweg van de lift naar de ruimte en je kan iemand wat te drinken aanbieden. Dit vang ik nu op door te vragen heb je koffie bij de hand of wil je het even pakken? Wat vind je ervan, zo’n gesprek online? Of: hoe is Corona tijd voor jou? Zo zat er een kandidaat tussen van wie de vader corona had, het is goed om daar even aandacht voor te hebben. Bovendien is het fijn om samen naar de uitslag van het assessment te kijken d.m.v. scherm delen, live  is het zoeken, ga je nou naast of tegenover iemand zitten? Dat is eigenlijk lastiger. Je bouwt wel iets minder een band met iemand op. Om deze reden heb ik vaker contact de via telefoon, bijvoorbeeld fijne Pasen wensen en gelijk even de status doornemen, dit wordt gewaardeerd.

Heb je tips, voor interviewers dan wel geïnterviewden?

Bij het thuiswerken of vergaderingen via video ligt de hond soms in dezelfde kamer, maar bij een assessment zet ik die er voor de zekerheid er toch uit. Daarnaast heb ik een gezin, voor hen hang ik tijdens assessments een briefje op de deur met: “ Niet storen, ik ben in gesprek. Dankjewel liefs & xxx!”. Dit werkt als een trein, ze houden er super goed rekening mee.

Heb je zelf bloopers gehad of iets wat vanaf de andere kant niet helemaal goed liep?

Ik heb wel eens een kandidaat gehad die met twee schermen werkte. Hij keek niet naar het scherm waar de webcam in zat, waardoor ik steeds tegen zijn zijkant aankeek. Ook wel eens gehad dat tijdens het gesprek de ouders een gebakje kwamen brengen en even later met lunch kwamen aanzetten. Eigenlijk was dat ook wel oké, ik ben er zelf ook iets relaxter in geworden om bijvoorbeeld tussendoor een kleine pauze in te lassen en een kopje koffie te pakken.

(Bijna) afgestudeerd in een IT-richting en zelf zo’n assessment ervaren? Meld je dan snel aan!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.