Hoe een psychologe met liefde voor data haar weg in de IT vond

Met een bachelor Psychologie op zak begon Laura Verkerk toch te twijfelen of ze echt verder wilde in die richting. Een liefde voor data zette haar op het juiste spoor. Ze rondde een master Statistiek af en ging via Procam werken in de IT. Nu heeft Laura het traineeship afgerond en zit ze helemaal op haar plek bij ABN AMRO. Geen die hard programmeur en nu toch enthousiast werkzaam in de IT. Hoe is dat gekomen?

Van student naar starter

Die eerste master was Statistiek binnen haar ‘vertrouwde’ vakgebied psychologie. “Hierna kon ik alles toepassen, maar begreep ik eigenlijk nog niet echt wat ik deed. Daarom ben ik gewisseld naar een master Statistical Science aan de Wiskundefaculteit in Leiden. Ondertussen volgde ik ook een aantal database-cursussen, omdat ik mij afvroeg wat er met de data gebeurde voordat ik het binnenkreeg.” Hierna was Laura klaar om aan het werk te gaan, maar als wat precies? Het liefst iets het op van snijvlak van data en IT.

Tijdens haar studie was zij met Procam in contact gekomen op de Bètabanenmarkt in Leiden. “Ik ben een aantal keer gebeld, want ik besloot door te studeren. Procam doet in die zin aan goede follow-ups. Het laatste belletje bleek een schot in de roos. Laura had nog geen goed idee over hoe zij als starter aan de slag kon. Toen zij van Procam een rits vacatures met allerlei uiteenlopende functies ontving, was zij positief verrast.

“Procam doet in die zin aan goede follow-ups. Het laatste belletje bleek een schot in de roos.”

Procedures vs. Programmeren

Vanwege haar communicatieve vaardigheden solliciteerde ze voor een functie als Business Analist bij ABN AMRO. Bij dit gesprek viel het al snel op dat Laura ging shinen als het om data gaat waardoor ze haar tweede sollicitatiegesprek deed voor de functie Data Engineer. Uiteindelijk kwam ze terecht in een soort startup binnen ABN waar ze hielp een nieuwe data-omgeving op te zetten. Een periode van veel procedures en weinig programmeren die anderhalf jaar zou duren.

Ze is trots op wat ze daar heeft neergezet, maar ze voelde zich niet op haar plek. Alleen wat doe je dan? “Jullie hebben me heel erg geholpen, want ik was niet tevreden in die startup-functie. Vanuit Procam heb ik toen echt een push gekregen om iets anders te gaan doen. Uiteindelijk heb ik die stap binnen ABN gezet en daar ben ik nog altijd heel erg blij mee.”

Skilling me softly

Procam doet meer dan jou aan jouw droombaan helpen, zo ondervond ook Laura. “Ik was vanaf het begin ook enthousiast over jullie soft skill-programma, dat erg compleet op mij overkwam.” Heeft iemand die communicatief vaardig is dit dan nog nodig? “Ja, dat je kan communiceren zegt niet automatisch dat je inzicht hebt in wat je wilt als starter. Het betekent ook niet dat je begrijpt hoe het werkleven werkt of dat je per se heel goed bent in een salarisonderhandeling of een conflict de-escalatie.”

“Het traineeship van Procam richt zich echt op het ontwikkelen van een jonge professional.” Dit gebeurt aan de hand van trainingen, workshops en een stuk coaching. Zo was het Laura haar coach die haar adviseerde dat ze van functie moest wisselen, om zo iets te gaan doen dat ze écht leuk vindt “Het hebben van een coach is niet alleen in het begin van je carrière superwaardevol, maar ook later. Als je de soft skill-trainingen en het traject serieus neemt en er genoeg tijd steekt, dan heb je daar de rest van je carrière voordeel van.”

“Dat je kan communiceren zegt niet automatisch dat je inzicht hebt in wat je wilt als starter.”

De kleine dingetjes die het verschil maken

Je krijgt als starter behoorlijk wat op je bord. Procam weet dit en helpt jou om al die ballen in de lucht te houden. Bij voorkeur met een persoonlijke aanpak, wat Laura niet onopgemerkt is gebleven. “Mijn ervaring is dat Procam een partij is die echt met je meedenkt. Procam doet niet moeilijk over de kleine dingetjes, zoals in mijn geval reiskosten, en dat zijn juist de dingen die een starter ongelooflijk veel energie kosten. Iedereen kent je bij naam en vraagt verder dan ‘hoe is het met je’. De onderlinge communicatie is erg goed. Ook leuk: toen ik onverhoopt moest verhuizen werd ik overspoeld met allerlei tips en trucs!”

Ook verbaasd worden door een rits aan vacatures? Of wil je graag sparren over hoe wij jouw droombaan kunnen vinden? Meld je dan aan voor een assessment!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.