(bij)verdienen in quarantaine 101: blockchain

Nu en in de toekomst is er een enorme vraag naar mensen die kunnen toveren met code. Van gameontwikkelaars tot aan koelkastfabrikanten, iedereen heeft tegenwoordig programmeurs nodig. Met de opkomst van blockchains en cryptocurrency komt daar een gigantische industrie bij.

Je kunt natuurlijk gratis en voor niets bijdragen aan de code van bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum. Maar er zijn ook talloze betaalde posities beschikbaar voor mensen die kennis hebben van blockchains. Van decentrale applicaties bouwen, serveronderhoud voor een node tot aan het werken aan veiligheid. Overal valt geld mee te verdienen in de wereld van blockchain… mits je de juiste technische kennis in huis hebt!

Remind me… Wat is blockchain?

Een blockchain is in principe weinig anders dan een database die tegelijk met een hele hoop anderen gedeeld wordt. Er zijn blockchains in allerlei soorten en maten. Laten we de belangrijkste en grootste blockchain als voorbeeld nemen: de blockchain van Bitcoin. Wanneer iemand een bitcointransactie doet, moet dat worden verwerkt door het netwerk. De nodes in dat netwerk checken of alles goed verloopt, terwijl de zogeheten miners het vuile werk opknappen.

Een node vergelijkt zijn boekhouding met die van alle andere om zo te bepalen of het bitcoinadres wel voldoende saldo heeft om überhaupt iets te kunnen verzenden. Geldige transacties komen vervolgens in een ´block´ terecht. Een miner kan dit block verwerken voor een beloning, maar daarvoor moet het wel de juiste sleutel hebben. Die sleutel is niet per se heel ingewikkeld, maar er zijn talloze opties. Het is dus een kwestie van rekenkracht en geluk wie de groep van transacties mag verwerken. Wanneer de transactie is doorgevoerd updaten alle nodes in het netwerk hun boekhouding.

Er zijn blockchains in allerlei soorten en maten. Laten we de belangrijkste en grootste blockchain als voorbeeld nemen: de blockchain van Bitcoin.

Servers en mining

Het runnen van een node in het bitcoinnetwerk is relatief simpel. Maar het effectief minen van bitcoin en andere cryptovaluta is een stuk lastiger. De juiste hardware vinden en de beste omstandigheden creëren om deze zo goed mogelijk te laten werken is niet voor iedereen weggelegd. In China staan op dit moment de grootste mining rigs, maar ook in IJsland is deze manier van geld verdienen in opkomst. Dat komt vooral door de goedkope energieprijs in die landen.

Geld verdienen hoeft niet per se door zelf te minen. Als jij handig bent met hardware en je kunt de systemen optimaliseren om zo meer kans te maken op een bitcoinbeloning gaan er een hele hoop deuren in deze industrie open. Zelfstandige ondernemers kunnen ook kijken naar het bouwen en verkopen van systemen die cryptomunten minen. Er is nog altijd een grote vraag naar mining hardware voor particulieren, dus ook daar liggen kansen. Een webshopje is immers zo opgezet!

Geld verdienen hoeft niet per se door zelf te minen. Voor wie goed is met hardware en een neusje heeft voor systeemoptimalisatie gaan er veel deuren open.

Smart contracts

Ethereum is na Bitcoin de grootste blockchain, en is veel meer dan enkel een cryptocurrency. De grote man achter het project, Vitalik Buterin, introduceerde voor het eerst smart contracts. Dat zijn, zoals de naam al doet vermoeden, zogenaamde slimme contracten die kunnen worden opgesteld door middel van code. Er zijn nu heel veel projecten waar het mogelijk is om smart contracts mee op te stellen. De smart contracts worden gemaakt en vervolgens vastgelegd op de blockchain. Eenmaal vastgelegd, is er geen weg meer terug. Wanneer er aan de voorwaarden van een smart contract wordt voldaan zal deze ook worden uitgevoerd op het Ethereumnetwerk.

Het netwerk is feitelijk een supercomputer die alle geschreven contracten uitvoert. Deze contracten kunnen van alles en nog wat inhouden. Zo zijn er projecten die kaartverkoop met behulp van smart contracts en blockchains eerlijker en overzichtelijker maken. Maar ook gokwebsites zijn geïnteresseerd in de toepassing van smart contracts. Dankzij de gedeelde database zijn alle gegevens voor iedereen inzichtelijk, en kunnen er geen resultaten of betalingen worden achtergehouden. Er worden bovendien projecten op touw gezet waarmee je een aandeel in een jonge voetbalspeler kunt nemen, in de hoop ooit te verdienen aan een gigantische transfersom.

Op grotere schaal komen smart contracts bijvoorbeeld in beeld bij een manier om leveringsketens te regelen. Een kledingfabrikant kan door duidelijke informatie laten zien waar hun broeken en jassen worden gemaakt, zodat de klant ook weet dat de kleding écht van het merk is dat op de kledingstukken staat.

Er zijn nu heel veel projecten waar het mogelijk is om smart contracts mee op te stellen.

dApps

Smart contracts staan ook aan de basis van zogeheten decentrale applicaties (dApps). Dit zijn apps die draaien op een blockchain. Mensen die thuis zijn in het opstellen van goede en duidelijke smart contracts verdienen hier op dit moment goed geld mee. Zo heb je decentrale cryptobeurzen. Deze platformen hangen aan elkaar door verschillende smart contracts, er is geen centrale plek waar alles wordt geregeld. De grootste decentrale beurs op dit moment is Idex. Ook worden er veel games gebouwd op verschillende blockchains. De grootste tot nu toe is CryptoKitties. Je kunt daar katten verhandelen en nieuwe katjes fokken. Al deze applicaties worden allemaal veilig geregeld door een achterliggende blockchain. Door eindgebruikers worden dApps nog niet massaal gebruikt, maar wie weet hoe dat over een paar jaar is…

Veiligheid

Een blockchain staat constant onder druk. Bij de opkomst van nieuwe technieken horen ook altijd een paar minder leuke eigenschappen. Kwaadwillende hackers en andere soorten criminelen zien ook kansen in de industrie van blockchains. Er is bij elke chain vraag naar veiligheidsexperts die ervoor kunnen zorgen dat de chain niet alleen vandaag standhoudt, maar ook morgen en verder in de toekomst. Tegen allerlei soorten gevaren moeten van tevoren oplossingen worden gebouwd, van aanvallen vanuit kwaadwillende miners tot knappe koppen die twee keer zoveel coins willen uitgeven dan dat ze daadwerkelijk bezitten.

Heb jij de technische kennis in huis? Maak van je hobby je beroep en kom werken in de IT! Wij helpen je aan droomstart van je carrière en dat begint bij een assessment. Meld je aan!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.