Online Onboarding:

7 tips voor managers

2020 zit erop. En als we bij Talent Development iets geleerd hebben is dat er veel meer mogelijk was dan we dachten. Zo kan onboarden dus ook uitstekend online. Ons talent om met en voor mensen te werken verpakten we samen met onze learnings in zeven praktische tips. Doe er je voordeel mee!

Online onboarden? Wij vroegen ons in het begin wel af hoe dat moest. Geen praatjes bij het koffieautomaat, geen nieuwtjes in de wandelgangen, geen collega’s om even mee te kijken of vragen aan te stellen. Hoe doe je dat? Veel leek in het begin van vorig jaar niet mogelijk. Maar veel bleek wel degelijk mogelijk! Wij zagen hierin mooie ontwikkelingen. In ons eigen team, bij onze Procammers én hun managers.

Online inwerken

Want ga maar na: zit je daar ineens in je slaapkamer, keuken of studio te wennen aan een 40-urige werkweek met allemaal nieuwe indrukken en uitdagingen. Vol bewondering en trots keken wij van een afstandje hoe tientallen Procammers online werden ingewerkt en online hun team leerde kennen. Hoe trainingen ook online goed bevielen én werkten. Interessant voor de toekomst.

In gesprek

Met en voor mensen werken, dat is waar we bij Procam goed in zijn. Door écht te luisteren, een relatie met iemand op te bouwen en oprechte, persoonlijke aandacht te geven. Dat deden we dus ook door vanuit Talent Development geregeld met onze starters in gesprek te gaan. Waar loop je tegenaan in de eerste weken? Waar krijg je energie van? Wat helpt je om je woonkamer, naast je werkplek, óók gewoon nog als jouw thuis te laten voelen?

Even wennen

Ook voor de managers van onze beginnende Procammers was het natuurlijk wennen. Want hoe zorg je er in de nieuwe werkelijkheid voor dat jouw starter zo snel mogelijk up-and-running is om bevlogen en effectief aan het werk te gaan? Hoe dat opeens online moest, was soms best even zoeken. Logisch.

Zeven tips op een rij

Hoe dan ook, we hebben in de afgelopen jaren enorm veel kennis vergaard over mensen en hun werkgedrag en/of werkomgeving. Deze kennis delen we graag. Daarom hier voor alle managers zeven handige tips-and-tricks over onboarding – voor online én op kantoor:

 • 1. Warm welkom

  Heet de starter welkom en stel hem/haar voor aan het team. Zorg ervoor dat de starter weet bij wie hij/zij terecht kan met vragen.

 • 2. Vraag wat nodig is

  Zorg dat pasjes, inlogcodes, autorisaties en laptop of PC aanwezig zijn. En vraag wat jouw starter nog meer nodig heeft om goed vanuit huis te kunnen werken.

 • 3. Spreek verwachtingen uit

  Zorg dat je als manager minimaal elke week contact hebt met de starter, liever nog vaker! Niks is vanzelfsprekend, dus vraag naar en bespreek elkaars verwachtingen: Wat verwacht je van de starter qua houding en activiteiten? En wat verwacht de starter van jou?

 • 4. Blijf betrokken

  Begin en eindig de dag als team, zodat je vaak, makkelijk en snel betrokken bent en blijft. Zorg ervoor dat iedereen goed bereikbaar is en geef zelf het goede voorbeeld.

 • 5. Niet alles gaat om werk

  Zorg naast inhoudelijke meetings ook voor genoeg (korte) contactmomenten die niet met werk te maken hebben. Het opbouwen van een (werk)relatie is belangrijk, onderschat dit niet. Samen lunchen of een vier-moment na een werkdag kan ook goed online.

 • 6. Volg het onboarden

  Check regelmatig of de onboarding naar behoren verloopt. Zo vang je snel op wat er nog ontbreekt of juist heel goed gaat!

 • 7. Leer iedereen kennen

  Laat de starter zo veel mogelijk kennismaken en netwerken, zowel met baliemedewerkers als de top van de organisatie. Zo ervaart een starter écht in wat voor soort organisatie hij of zij terecht is gekomen. En weet iedereen elkaar makkelijk te vinden in de toekomst.

2020 was een jaar met uitdagingen, en ook dit jaar houden we die voorlopig nog. Met deze tips komt het met de onboarding van jouw starters in ieder geval al goed! Procammers hebben het voordeel dat ze gecoacht en getraind worden. Onze carièrrecoach neemt hierbij een groot deel van de begeleiding voor je uit handen. Scheelt weer.

Meer weten over wat Procam voor je kan betekenen? Lees hier verder.

Get in touch!
BIJ PROCAM...
 • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
 • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
 • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
 • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
 • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
 • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.