Het Online Sollicitatiegesprek

De IT branche; heb jij even mazzel. Je zoekt een baan in een branche waar, ondanks deze rare periode, nog steeds werk volop is en dus ook mensen nodig zijn. Met een beetje mazzel kan jij dus gewoon gaan solliciteren!

Tijdens de oriëntatie naar een baan komen er een hoop dingen op je af. Bij Procam weten wij maar al te goed waar je dan tegen aan loopt. Het begint bij de eerste indruk; het sollicitatiegesprek. Hoe zet je nou een goed sollicitatiegesprek neer? Laten we eerlijk wezen. Solliciteren, het is eigenlijk niemands favoriet. Je hebt (meestal) maar één uur de tijd om iemand te overtuigen dat jij de beste kandidaat bent. Dat vraagt nogal wat van jou.

Wees niet bang.  Ten eerste ben je niet de enige die dit ervaart. Veel mensen vinden solliciteren spannend, moeilijk of misschien zelfs wel vreselijk. Vergeet niet dat je altijd een gesprek hebt met een MENS. En mensen zijn ook vaak gewoon maar mensen. Jouw gesprekspartner snapt echt wel dat je het misschien een beetje spannend vindt en verwacht echt niet van jou dat je alles perfect doet. Gun jezelf dit te zien als een ervaring én leermoment. Om nog maar een cliché er in te gooien; solliciteren kun je leren. (echt waar!)

Be prepared

Probeer tijdens een gesprek authentiek te blijven en te vertellen wat bij jou past. Toch zijn er ook veel vragen die je makkelijk kunt voorbereiden. Simpelweg omdat ze in nagenoeg ieder sollicitatiegesprek aan bod komen. Met een goede voorbereiding heb je dus al veel antwoorden op zak. Dat geldt ook voor je communicatievaardigheden, uiterlijk overkomen en de manier waaróp je iets verteld. Dit alles geeft je zelfvertrouwen en waarschijnlijk op het moment zelf ook wat rust.

Om je vast op weg te helpen hebben wij de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet!

De daadwerkelijke ‘sollicitatie’ (motivatiebrief & cv) stuur je vaak sowieso al online in. Nu het persoonlijke gesprek ook online plaatsvindt is het goed om nóg meer aandacht te besteden aan je eerste indruk (online).

Eerste indruk
  • Let op spelfouten in je brief of cv. Ook mails en andere teksten die naar de organisatie gaan, check altijd dubbel dubbel!
  • Maak een professioneel e-mailadres aan.
  • Kies een goed onderwerp voor je mail.
  • Spel namen goed!!!
  • Check je social accounts; haal rare, blote of gekke foto’s en teksten weg!
  • Maak een compleet LinkedIn account.
  • Zorg voor een professionele foto op je cv of LinkedIn.

“Naast jouw authentieke zelf zijn, kan je heel veel terrein (en rust) winnen met een goede voorbereiding.”

De ultieme checklist

En dan is het zover, het gesprek! Hieronder een aantal zaken waar je zeker op moet letten:

Zie er verzorgd uit.

Kijk naar het camerabeeld en bekijk goed wat er allemaal zichtbaar is van jou. Een out-of-bed-look is echt niet oké! Trek nette verzorgde kleding aan, kam je haar en straal verzorging uit. Je hebt je best gedaan om tijdens dit gesprek een goede eerste indruk achter te laten; laat dit zien!

Zorg voor een rustige omgeving.
Mensen die binnenlopen of een blender die aangaat ziin veel teveel afleiding. Ga alleen zitten in een ruimte waar je vrijuit kan praten. Heb je die ruimte niet, vraag je huisgenoot of hij/zij hier rekening mee kan houden. Het eerste gesprek dat moet leiden tot jouw droombaan voer je, juist, maar één keer. Daar houden mensen natuurlijk rekening mee voor jou!

via GIPHY

Een rustige achtergrond.

Niet alleen de omgeving is belangrijk ook de achtergrond die direct in beeld komt is van belang. Honderd planten en een drukke kast achter je kunnen afleiden. Via sommige programma’s kan je een achtergrond kiezen (let er ook op dat deze er professioneel uitziet). Kies bij voorkeur een witte achtergrond zonder raam.
Zet alle documenten en programma’s die je voor het gesprek nodig hebt alvast klaar.

Denk hierbij aan je cv, motivatiebrief, de site van de organisatie of de persoon met wie je het gesprek aangaat. Denk ook aan een goed werkende verbinding en app (Skype, Zoom of waar je het gesprek dan ook mee voert.) Check of het programma goed werkt; camera loopt, beeld is goed, geluid aan en duidelijk? Check check!

“Vergeet dat je vanuit huis solliciteert en richt je omgeving ook zo in.”

Oefen je gesprek.

Je kan dit tijdens onze training doen, daarin bespreken wij de meeste gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Schrijf alle antwoorden daarop uit. Oefen deze vragen met een huisgenoot waar je nu  mee opgesloten zit. Het jezelf horen zeggen kan echt helpen. Het valt ineens op dat je antwoord niet goed bij je past of dat het niet lekker uit je mond komt. Pas je tekst dan aan. Het moet een vloeiend verhaal worden. Lees niet letterlijk je voorbereiding voor,maar maak bijv. notities door gebruikt te maken van steekwoorden.

Praat niet te snel.

Je merkt vaak dat online verbindingen al iets van vertraging geven. Als jij je antwoord direct en heel snel pratend verwoord, is de kans dat jouw (super goede) antwoord wegvalt erg groot. Dat is natuurlijk zonde!

Vermijd alle afleidingen.

Leg je telefoon (die op stil staat) weg, zodat je niet in de verleiding bent deze erbij te pakken. Alle andere programma’s die je open hebt staan die oppoppen of geluiden maken, zet ze uit of sluit ze af.

Mocht je nou na bovenstaande checklist nog steeds niet het gevoel te hebben genoeg voorbereid te zijn? Een recruiter, consultant of het contactpersoon van het gesprek is vaak bereid je ook te helpen.

Ben jij young professional in de IT en op zoek naar een baan? Bij Procam geven wij een paar keer per jaar een sollicitatietraining en nu ook online! Wil jij hierbij zijn? Laat dan snel je gegevens achter en wij  nemen z.s.m. contact met je op.

Meld je aan
MELD JE AAN

    Ik accepteer het privacystatement*