Interview: Sjaak Pierik (Orcado)

Vanuit Procam schrijven we in deze periode van Corona-maatregelen een aantal blogs over de impact die corona heeft op het werk bij verschillende opdrachtgevers. Voor een aantal organisaties komt het werk nagenoeg stil te liggen. We merken aan de andere kant dat er juist ook organisaties zijn die (bijna) onverminderd doorgaan, omdat het werk belangrijk is om onze maatschappij draaiende te houden.

Procam werkt al een aantal jaren succesvol samen met Orcado, waar inmiddels drie Procammers helemaal hun draai hebben gevonden als software developer of tester. Orcado is een klein, gezellig bedrijf met een passie voor goede IT-oplossingen. Zij houden zich onder andere bezig met het bouwen van webapplicaties en met de IT-structuur achter de bevoorrading van supermarkten. Een cruciale rol in deze rare corona-tijd. We spraken erover met Sjaak Pierik, software architect en project manager bij Orcado.

Om bij het begin te beginnen: hoe ziet een dag bij Orcado eruit?

Onze mensen zitten op allerlei projecten en zijn in die zin dus ergens gedetacheerd. In ons geval is dit vaak bij Ahold, omdat dit onze grootste klant is. Onder Ahold valt natuurlijk Albert Heijn, maar er zit bijvoorbeeld ook iemand bij Gall & Gall. Daarnaast hebben we nog andere klanten. In brede zin houden we ons daar bezig met systeembouw. We pakken het totaalplaatje op, maar het ijkpunt is dat we het erg leuk vinden om software te programmeren.

Daarnaast heeft Orcado nog een andere tak van sport. Hierbij maken we software in eigen beheer. Dat doen we onder ons eigen merk: Supplybrain. Daarmee bieden we Supply Chain oplossingen voor klanten in de Cloud aan. Dat doen we met teams vanuit Almere en wie zich daarmee bezighoudt heeft dus een andere dagindeling dan iemand die bij de klant gedetacheerd is. In zekere zin hebben we dus twee soorten werknemers, hoewel er ook collega’s zijn die beide doen. Alles kan immers op afstand.

“We pakken het totaalplaatje op, maar het ijkpunt is dat we het erg leuk vinden om software te programmeren.”

In welke tak ben jij zelf werkzaam?

Ik ben een van die mensen die er tussenin zit. Normaal gesproken ben ik op locatie bij Albert Heijn. In mijn geval het distributiecentrum in Geldermalsen. Binnen de supply chain werken veel van mijn collega’s op het onderdeel Replenishment. Dat gaat onder anderen over het berekenen van winkelorders. Maar we zijn ook bezig op andere onderdelen. Zo werk ik momenteel bijvoorbeeld aan het optimaliseren van de planning van het transport.

Nu kan ik me voorstellen dat er daar een hoop gebeurd is sinds de uitbraak van het Covid-19 virus?

Op beide takken van sport is er veel aan de hand. Je kan je voorstellen dat het hamsteren in de winkels iets doet met de voorspellingen van de winkelorders van Albert Heijn en onze andere klanten. Albert Heijn werkt met eigen rekenmodules. Daar zag je dus zeker impact. Onze medewerkers hebben in de loop der jaren aan deze modules gewerkt als ontwikkelaar of architect. Daar zijn wij dus ook nauw bij betrokken.

We hebben ook onze eigen voorspelmodule in Supplybrain. Een klant hiervan is Hoogesteger (verse sappenleverancier van o.a. Albert Heijn en KLM). Ook hier moeten orders voorspeld worden. Dit ging allemaal hartstikke goed totdat mensen gingen hamsteren. Een leerzame gebeurtenis voor ons allemaal.

“De effecten van het hamsteren op de voorspelmodules zijn een leerzame gebeurtenis voor ons allemaal.”

Lege supermarkten, mensen die bekvechten om wc-papier. Konden we dit zien aankomen?

Nu kan ik niet voor de hele wereld spreken, maar ik gok zo dat geen enkel model dit had voorspeld. Gelukkig gaat het nu weer goed. Dit is voornamelijk met menskracht gedaan en niet zo zeer met voorspelmodules. Welke keuzes maak je dan om de winkel op een verantwoorde manier weer te vullen? Lege groente- en fruitschappen of juist wat minder chips? Nadat de beslissingen genomen waren en duidelijk werd hoe de nieuwe situatie ingedeeld moest worden kwamen wij weer in beeld. Onze mensen kijken bijvoorbeeld mee of de processen allemaal goed blijven lopen.

Er waren dus geen mensen chips aan het hamsteren?

Toen ik zelf in de supermarkt was, kwam dit ook even in mij op. Maar het komt doordat er veel andere dingen moesten worden rechtgetrokken. Chips neemt nogal wat ruimte in beslag in een vrachtwagen en kreeg dus even geen voorrang. Geen zorgen, er is nog chips genoeg!

Winkels moesten anders beleverd worden, wat voor een effect had dit op de IT-structuren?

Daar werd een hoop van gevraagd. Er zaten opeens mensen handmatig aan de knoppen, terwijl ondertussen de berekeningen ook gewoon doorliepen. Daarbij was er enige haast geboden. Zo viel er in de krant te lezen dat Albert Heijn te maken had met storingen. Dit geeft wel aan hoe zeer de systemen onder druk stonden.

“Welke keuzes maak je dan om de winkels op een verantwoorde manier weer te vullen? ”

Ook bij Orcado moet iedereen thuiswerken. Hoe is dat?

Het werk an sich is vanuit huis prima te doen. Als IT-bedrijf werken we natuurlijk al heel veel op afstand. Wat wel opvalt en best grappig is, is dat je via video-calls nu allemaal slaapkamers op de achtergrond ziet, met name van projectleden uit landen die in een complete lockdown zitten. Qua werkdruk zijn we afhankelijk van onze klanten, maar momenteel lopen de meeste van onze projecten gewoon door.   

Valt er in de huidige situatie te werken als we besluiten om weer massaal te gaan hamsteren?

Dan wordt het wederom allemaal lastig. Ik denk dat de modellen hier (nog) niet goed genoeg op kunnen reageren. Ze kennen wel een leercurve, maar hier hebben we nog te weinig historie van. Het is pas een keer gebeurd en zo snel gaat het niet. Normaal gesproken kun je ook niet alles voorspellen. Hiervoor kan je wel zogeheten ‘events’ handmatig inprogrammeren. Denk aan pieken als Kerst, Pasen, de Olympische Spelen of lokale evenementen als een marathon in Rotterdam. Daar kan je naartoe werken door ze in te plannen in de voorspellingen.

Wat we nu zien met Covid-19 zou je in theorie ook zo kunnen benaderen en erin zetten. Alleen is het erg lastig om te voorspellen wanneer en waarom mensen weer gaan hamsteren. Eén persbericht van het RIVM of een persconferentie van premier Rutte en alles kan zo weer veranderen.

“Gelukkig gaat het nu weer goed. Nu moeten we kijken wat we hiervan kunnen leren.”

Dit gaat natuurlijk wel besproken worden binnen Orcado?

Jazeker, zodra de situatie onder de controle is gaan we hier wel over nadenken. Dit vinden wij erg interessant om over na te denken. Wat is het effect? Wat zijn de kenmerken? Wat kunnen we hier van leren? Kunnen we dit voorspellen? Is dit überhaupt te voorspellen? Dit is nu nog heel ver weg en we hebben helaas geen glazen bol.

Is er een merkbaar verschil per regio?

Dat durf ik niet te zeggen, omdat Orcado momenteel hoofdzakelijk opereert in de Randstad. Het verschil zit hem denk ik meer in de sector waarin bedrijven zich bevinden en of deze door de crisis wordt geraakt. Onze detacheringstak en onze eigen Supplybrain oplossingen werken vooral in de Food Retail en lopen daardoor gewoon door. Dat is een beetje ons geluk nu.

Tot slot, hoe vermaak jij je tijdens de quarantaine?

Ik probeer het positief te bekijken. Ik ben blij dat ik nog kan én mag werken. Ook is het fijn dat mijn kinderen nog online les krijgen. Verder proberen mijn vrouw en ik ons zoveel mogelijk aan de regels te houden. Veel thuisblijven, maar ook af en toe een rondje fietsen. En veel lezen, films kijken, spelletjes en ik ben voor het eerst in jaren met mijn kinderen begonnen aan een legpuzzel. Er zijn zelfs al nieuwe bordspellen aangeschaft! Verder wachten we de situatie af.

Ga jij als Software Engineer aan de slag bij dit prachtige bedrijf? Bekijk hier de vacature of neem eens een kijkje bij onze andere uitdagende IT-banen!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.