Interview: Robert Knaap (Janssen, hiervoor PhD over coranavirussen)

Procam heeft inmiddels vele scientists met een wetenschappelijke achtergrond succesvol laten integreren binnen Janssen. Recentelijk hebben wij de keuze gemaakt om naast onze succesvolle propositie in de IT een nieuw bedrijfsonderdeel te gaan opstarten. Hiermee willen we ook de farmaceutische industrie gaan voorzien van talenten en hen een op maat gemaakte opleiding en coaching traject bieden. Robert Knaap, Scientist bij Janssen is één van deze talenten die recent is gestart in onze Scientist Academy. Robert heeft PhD-onderzoek gedaan naar een van de coronavirussen en hieronder lees je zijn ideeën over de huidige situatie: 

Wat doe jij op een dag?

Sinds 1 maart ben ik aan het werk bij Janssen (The Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson red.). Aangezien ik in de inwerk periode zit, is het voor mij nog lastig om te zeggen wat ik precies doe/ga doen en wat mijn functie dus inhoudt. Wel kan ik je vertellen wat de product karakteristiesatie-groep, waar ik deel van uitmaak, doet.

Vaccinontwikkeling begint namelijk met research en daarna wordt met development gestart. Een onderdeel daarvan is  de klinische studies. Oftewel, het testen van de veiligheid en werking van de vaccins op mensen om dit vervolgens aan te kunnen tonen in grote groepen. Dit moet je doorlopen voordat je iets op de markt kunt brengen.

Hier zijn natuurlijk veel regels aan verbonden. Het is zaak om zoveel mogelijk kennis over jouw product zien te verkrijgen. Wat zijn de goede dingen?  Waar moet je op letten tijdens de productie om een bepaalde kwaliteit te kunnen leveren? Dit alles om de autoriteiten te kunnen overtuigen van jouw product.

Het is zaak om zoveel mogelijk kennis over jouw product te zien te verkrijgen.

Jij hebt jouw promotieonderzoek gedaan naar corona-virussen. Hoe was dat destijds?

Ja, hiervoor heb ik zelf veel in het lab gestaan om allerlei proeven uit te voeren. Een virusdeeltje bestaat uit heel veel componenten, waaronder het genetische materiaal. Dit codeert voor allerlei verschillende eiwitten die gezamenlijk, in de geïnfecteerde cellen, zorgen voor de productie van nieuwe virusdeeltjes. Wij hebben naar een van deze eiwitten gekeken om te zien hoe dit nu precies werkt. Dit begon met het bestuderen van dat eiwit zelf en daarna brachten we specifieke veranderingen aan in het virus. Zo probeerden we te achterhalen welke effecten deze veranderingen hebben op het virus.
Op die manier ben ik dus in het lab bezig geweest met een van die ‘gevaarlijke’ corona-virussen.

Had je toen al iets van de impact van het huidige coronavirus kunnen voorzien?

Persoonlijk was ik daar niet erg mee bezig. Wel was er altijd het besef dat er in vleermuizen allerlei corona-virussen aanwezig zijn die via een ander dierlijke bron in de mens terecht konden komen. Dat dit nu daadwerkelijk gebeurd is, daar schrok ik niet per se erg van. De impact van deze pandemie is wel heftiger dan ik verwacht had.

De impact van deze pandemie is wel heftiger dan ik verwacht had.

Is er een verband tussen waar jij aan werkte en Covid-19?

Eigenlijk heet het virus waar we nu mee te maken hebben SARS-coronavirus-2. Covid-19 is de ziekte die je er van krijgt. Die ‘d’ in ‘covid’ staat dan ook voor ‘disease’. Zelf heb ik gewerkt aan het MERS-coronavirus. Dat is verwant aan SARS-coronavirus-2. Bij mijn promotieplek heerste er altijd de sfeer dat het belangrijk was om hier onderzoek naar te blijven doen. Zoals eerder gezegd, wisten we dat nieuwe coronavirussen in de menselijke populatie konden worden geïntroduceerd. Bij mijn promotieplek heerste er altijd de sfeer dat het belangrijk is om hier onderzoek naar te blijven doen, maar het was altijd moeilijk om financiering te krijgen voor onderzoek gericht op deze virussen.

Covid-19 is de ziekte die je ervan krijgt. Die ‘d’ in ‘covid’ staat dan ook voor ‘disease’

Hoe gaan jullie met deze situatie om?

Gelukkig zijn er altijd binnen- en buitenlandse instanties die zich hiervoor inzetten. Een voorbeeld is De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Dat is een organisatie die (fundamenteel) onderzoek financiert en ondersteunt. Via zulke organisaties kan je dus beurzen etc. aanvragen en hiermee komt er dus eventueel geld binnen en worden er onderzoeksamenwerkingen gecreëerd.

Heeft de wereldwijde uitbraak nog invloed op jouw manier van werken?

Behalve dat ik nu thuis werk, heeft het dusver weinig invloed op mijn werk. Binnen Janssen merk ik wel dat er heel goed gecommuniceerd wordt en er van bovenaf besloten is wat de prioriteiten zijn. Voor mij is dat laatste iets wat ik gewoon aanneem aangezien ik net begonnen ben.

Is er iets dat er voor jou uitspringt?

Wat ik vooral merk is dat de sfeer binnen het bedrijf gewoon goed is. Iedereen is heel begripvol. Sommige projecten zijn even op een lager pitje gezet, maar iedereen is zich bewust van de situatie en dat merk je wel echt. Iedereen is op de hoogte, de koppen staan dezelfde kant op en gezamenlijk zoeken we naar oplossingen. Dit zegt mij wel iets over het bedrijf en dat kan ik zeker waarderen.

Wat ik vooral merk is dat de sfeer binnen het bedrijf gewoon goed is. Iedereen is heel begripvol.

Hoe kijk jij aan tegen de aanpak hier in NL?

Dat is een lastige vraag. Ik ben wat dat betreft geen epidemioloog, dus ik kan en ga je niet vertellen wat en waarom je iets moet doen. Ik denk dat de huidige maatregelen een goede tactiek zijn. Blijkt dit niet te werken dan moeten we inderdaad denken aan een totale lockdown. Iets wat ik hoop dat voorkomen kan worden. Het meest lastige aan de maatregelen is de incubatietijd, daarom is het moeilijk een inschatting te maken wat de resultaten zijn van een bepaalde aanpak. Los van dit alles laat ik het aan de experts.

Maar welke maatregelen neem jij zelf?

Houd afstand, werk thuis en pas je gewoon zo goed mogelijk aan, aan de situatie. Loop een rondje hard, kijk die serie en zoek de drukte vooral niet op. 😉

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.