Thuiswerken: hoe blijven we bevlogen?

Het Procamkantoor ligt er verlaten bij. Coronabeleid. Sinds 16 maart werkt iedereen vanuit huis. Bij Procam zijn we niet de enige thuiswerkers. Ook onze Procammers, die bij diverse klanten werken, zijn massaal naar huis gestuurd om vanuit daar aan de slag te gaan, zo goed en zo kwaad als dat gaat.

De eerste week zit erop. Hoe gaat dat?

Van de meeste collega’s en Procammers krijg ik te horen dat het technisch best goed gaat. We werken niet voor niks in de IT branche! We hebben goed materiaal, meestal naast een snelle laptop ook nog wel een extra scherm, prima wifi, kunnen vanuit huis inloggen en via videobellen de dagelijkse stand-up door laten gaan. Zo blijft iedereen aardig productief.

Maar vinden we het ook leuk?

Leuk is anders. Ik hoor veel klachten over dat het nogal saai is. Saai om de hele tijd maar thuis te zijn, nóg saaier dat je veel minder contact hebt met je collega’s en dan ook nog eens digitaal contact in plaats van in real life.

Sinds 16 maart werkt iedereen thuis en ligt het Procampand er verlaten bij.

Hoe blijven we toch bevlogen aan het werk?

Bevlogen aan het werk, dat zijn we allemaal graag. Want bevlogenheid kenmerkt zich door vitaliteit/energie, betrokkenheid en het ervaren van flow in je werk. We willen toch allemaal energie krijgen van wat we doen, begaan zijn met dat wat we doen én dat de tijd voorbij vliegt omdat we zo lekker en leuk bezig zijn!? Uit onderzoek blijkt dat bevlogen medewerkers niet alleen gelukkiger zijn, maar ook beter presteren (Tims, et al., 2014; Bakker & Van Woerkom, 2017). Dus het is zowel voor werknemers als voor werkgevers van belang dat iedereen bevlogen aan het werk is en blijft! Ook als je opeens volledig vanuit huis moet werken.

In de psychologie is er veel onderzoek gedaan naar factoren die van belang zijn om bevlogen aan het werk te zijn. Je hebt het dan over de zogenoemde Energiebronnen of Job Resources uit het Job Demands & Resources Model (Schaufeli & Bakker, 2004). Mijn tips vloeien voort uit dit model.

“Uit onderzoek blijkt dat bevlogen medewerkers niet alleen gelukkiger zijn, maar ook beter presteren.”

Hier zijn vijf tips om in de flow te blijven:

1. Blijf in verbinding.

Werken in een goed functionerend team waar binnen de sfeer goed is, kan veel energie geven. Ook is het belangrijk om een beroep te kunnen doen op collega’s als je het even nodig is. Blijf daarom contact zoeken met elkaar! Als het niet face to face kan, wees dan creatief met de technische mogelijkheden die voorhanden zijn: Videobellen, chatten, appen, bellen. Videobellen kan je gebruiken voor de dagelijkse standup, maar bijvoorbeeld ook om met z’n allen te zingen voor een jarige collega, samen te sporten via een digitale instructie of de virtuele VrijMiBo.

2. Gebruik je vrijheid, maar blijf communiceren over waar je mee bezig bent.

Het voelen van vrijheid is heel belangrijk in het ervaren van werkplezier. Veel autonomie betekent zelf keuzes maken over de inhoud van je werk, het tempo waarin je werkt,en waar, wanneer en hoe jij je werk uitvoert. Als je thuiswerkt is je autonomie dus vaak groot, en dat is dus fijn. Gebruik die vrijheid ook! Deel je dag in, zoals jij het prettig vindt. Tussen de middag even een uurtje hardlopen? Dat kan makkelijker nu! (Ga wel alleen en houd afstand!) Maar zorg tegelijkertijd dat je wel blijft communiceren aan je team en manager over waar je mee bezig bent. Het is van belang om met elkaar duidelijk te hebben waar iedereen mee bezig is en wat je van elkaar verwachten mag (Zie tip 1).

“Freedom is the right to grow.” – Assata Shakur

Hier zijn vijf tips om in de flow te blijven:

3. Zorg voor feedback. Voor jezelf en de ander.

Feedback is een belangrijke energiebron. Zorg dus dat je feedback krijgt! Ook hiervoor helpt het als je transparant bent over waar je mee bezig bent en hoe je je werk aanpakt. Presenteer je resultaten en vraag om terugkoppeling. Het blijkt voor starters (millennials) belangrijk om feedback te krijgen. Positieve feedback zorgt voor de broodnodige waardering en aanmoediging. Kritische feedback is leerzaam en geeft tips hoe het anders kan, waar je van kan leren. Als je vanuit huis werkt moet je extra zorg dragen voor dat het zichtbaar is wat je doet! En wees niet te bescheiden of onzeker om te vragen om feedback én om het anderen te geven.

4. Leer en ontwikkel.

Abraham Maslow ontwikkelde in de jaren 50 van de vorige eeuw een uitgebreide theorie die ervan uitgaat dat ‘zelfontplooiing’ het hoogste goed is voor de mens. Hoewel er ernstige twijfels zijn over de wetenschappelijke houdbaarheid van zijn theorie als geheel, weten we wel dat je kunnen ontwikkelen één van de belangrijkste energiebronnen is op het werk. Nu je thuiswerkt vanwege de Coronamaatregelen hou je vast wat tijd over om extra aandacht te besteden aan jouw eigen ontwikkeling. Denk aan inhoudelijk e-learnings, of lees dat ene managementboek dat nog steeds op je lijstje stond en reflecteer eens uitgebreid op je persoonlijke ontwikkeling en je doelen in je carrière. Blijf niet stilstaan, maar leer en ontwikkel!

“Deel je dag in zoals jij dat prettig vindt.”

5. Zorg voor een vitale leefstijl.

We weten allemaal wat goed voor ons is: gezond eten, voldoende slapen in een vast ritme, voldoende beweging en ontspanning. Toch is het in de alledaagse drukte soms lastig om hier aandacht aan te besteden. Nu de reistijd is weggevallen, je afspraken zijn verschoven en je veel thuis zit, kan je je hier extra op focussen. Waarom? Omdat een vitale leefstijl essentieel is voor je belastbaarheid en hoe goed je in je vel zit! Dus ga lekker meer bewegen, koop bijvoorbeeld een springtouw! Kook extra (lekker) gezond nu je de tijd ervoor hebt, haal je slaaptekort in en zoek ontspanning. Hier wat comfort content om zonder gêne in quarantaine de tijd door te komen.

Kortom… Thuiswerken saai? Dat hoeft helemaal niet! Zorg er zelf voor dat je bevlogen aan het werk bent. Ook vanuit huis! Ik wens alle thuiswerkers veel succes!

Feel Inspired. Be Outstanding (en blijf binnen 😉)

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.