Dit is Career Craften (en waarom het zo goed werkt)

Waarom kiezen voor een IT-trainee van Procam? Omdat de inhoud van onze CareerCraft Academy leidt tot tevreden werkgevers en werknemers, aansluit bij de ontwikkelingen op de huidige arbeidsmarkt én de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Lees hieronder hoe.

De vraag naar IT-professionals is enorm en volgens recent onderzoek is het tekort aan startende IT-professionals het laatste jaar alleen maar toegenomen (Sterksen & Intelligence Group, 2019). Voor starters binnen de IT zijn de baanmogelijkheden dus eindeloos. Dit maakt dat je als werkgever voor een grote uitdaging staat als het gaat om het vinden en vooral ook binden van startende IT-talenten.

In de top 5 van wat startende IT professionals belangrijk vinden in hun werk staan, naast een goed salaris, werksfeer, werkinhoud, uitdaging en carrièremogelijkheden.

Wat vinden startende IT’ers belangrijk?

In de top 5 van wat startende IT professionals belangrijk vinden in hun werk staan, naast een goed salaris, werksfeer, werkinhoud, uitdaging en carrièremogelijkheden (Sterksen & Intelligence Group, 2019). De exacte wensen op deze vier gebieden verschillen uiteraard per persoon. Hoe kom je als werkgever aan deze persoonlijke wensen tegemoet? Door je werknemers de mogelijkheid te geven tot Career Craften. Career Craften betekent door werknemers zelf geïnitieerde acties gericht op het beïnvloeden van hun werkomgeving en/of hunzelf zodat hun werk aansluit bij hun voorkeuren, drijfveren en capaciteiten (gebaseerd op Akkermans & Tims, 2017; Tims, Bakker & Derks, 2014).

Het heeft betrekking op het beïnvloeden van de mate waarin ze feedback, coaching en steun ervaren van collega’s en managers; ze verantwoordelijkheid en autonomie ervaren; ze nieuwe uitdagingen vinden; en ze mogelijkheden krijgen tot leren en ontwikkelen. Oftewel, de eerdergenoemde vier zaken die startende IT professionals belangrijk vinden in hun werk.

“Het scheelt ons ook gewoon een hoop tijd met inwerken. Iemand gaat proactief met een coach aan de slag met zijn verbeterpunten. Daarmee zal iemand sneller dan gemiddeld stappen zetten.”

Hoe maak je Career Craften mogelijk?

Door werknemers te ondersteunen met het ontwikkelen van de competenties die hiervoor nodig zijn. Volgens Akkermans & Tims (2017) gaat het hierbij om vijf zaken: 1. het kennen van je kwaliteiten, valkuilen en drijfveren; 2. een netwerk opbouwen en kunnen gebruiken; 3. jezelf kunnen profileren; 4. in staat zijn uit te vinden welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot persoonlijke en functionele ontwikkeling, en 5. persoonlijke doelen stellen en een plan maken hoe deze te verwezenlijken.

Dit zijn precies de onderwerpen die terugkomen in de CareerCraft Academy (CCA) van Procam. Binnen de CCA gaan starters door middel van trainingen en individuele coaching actief aan de slag met het ontwikkelen van deze competenties. Dit gebeurt aan de hand van de thema’s: ‘Wie ben ik?’, ‘Wat kan ik?’, en ‘Wat wil ik?’. Zo wordt er aandacht besteed aan een iemands kwaliteiten, valkuilen en drijfveren. Ook het vergroten van interactieve vaardigheden die kunnen helpen bij netwerken en zichzelf profileren komen aan bod. Daarnaast wordt de starter ondersteund bij het formuleren van persoonlijke doelen en het maken van een plan hoe deze te verwezenlijken, waarbij de mogelijkheden tot persoonlijke en functionele ontwikkeling worden uitgezocht.

“Procam heeft de wervingskracht om het beste talent binnen te halen én te begeleiden in de eerste stappen van hun carrière vanuit een outside-in perspectief.”

Wat zegt de wetenschap hierover?

Uit onderzoek blijkt dat Career Craften leidt tot gelukkige en betrokken werknemers die plezier hebben in het werk wat ze doen en tevreden zijn met hun carrière (Blokker, et al., 2019; Dubbelt, Demerouti & Rispens, 2019; Tims et al., 2014; Wrzesniewski, Lobuglio, Dutton & Berg, 2013), wat betere werkprestaties tot gevolg heeft (Tims, et al., 2014; Bakker & Van Woerkom, 2017). Bovendien staat bij starters tevredenheid met hun carrière vrijwel gelijk aan tevredenheid met de organisatie waar ze werken (ze hebben immers nog weinig ervaring buiten die organisatie), en daarmee een sterkere binding met de betreffende organisatie (Blokker, et al., 2019). Career Craften levert dus zowel voordeel op voor de werknemers als voor de werkgever. Dit blijkt ook uit onderstaande quotes van twee managers bij ABN AMRO over hun ervaringen met een trainee van Procam:

“Het scheelt ons ook gewoon een hoop tijd met inwerken. Iemand gaat proactief met een coach aan de slag met zijn verbeterpunten. Daarmee zal iemand sneller dan gemiddeld stappen zetten.” 

“Procam heeft de wervingskracht om het beste talent binnen te halen én te begeleiden in de eerste stappen van hun carrière vanuit een outside-in perspectief.”

Conclusie: Door een trainee van Procam aan te nemen vind je IT talenten die aansluiten bij jouw organisatie en behoeften én die zelf in staat zijn hun carrière binnen jouw organisatie zo vorm te geven dat die blijft aansluiten bij hun behoeften. Dus je vindt en bindt IT talent!

Bronnen:

Akkermans, J., & Tims, M. (2017). Crafting your career: How career competencies relate to career success via job crafting. Applied Psychology: An international review, 66 (1), 168-195. Doi: 10.1111/apps.12082

Bakker, A.B., & Van Woerkom, M. (2017). Flow at work: A self-determination perspective. Occupational Health Science, 1 (1-2), 47-65. Doi: 10.1007/541542-017-003-3

Blokker, R., Akkermans, J., Tims, M., Jansen, P., & Khapova, S. (2019). Building a sustainable start: The role of career competencies, career success, and career shocks in in young professionals’ employability. Journal of Vocational Behavior, 112, 172-184. Doi: 10.1016/j.jvb.2019.02.013

Dubbelt, L., Demerouti, E., & Rispens, S. (2019). The value of job crafting for work engagement, task performance, and career stafisfaction: longitudinal and quai-experimental evidence. European Journal of Work and Organizational Psychology, 28 (3), 300-314. Doi: 10.1080/1359432X.2019.1576632

Sterksen & Intelligence Group (2019). IT Labour market monitor 2019: New sourcing and recruitment opportunities in the Dutch labour markets. Geraadpleegd op 22 oktober 2019, van https://sterksen.com/download/it-labour-market-monitor-2019/

Tims, M., Bakker, A.B., & Derks, D. (2014). Daily job crafting and the self-efficacy-performance relationship. Journal of Managerial Psychology, 29 (5), 490-507. Doi: 10.1108/JMP-05-2012-01-48

Wrzesniewski, A., Lobuglio, N., Dutton, J.E., & Berg, J.M. (2013). Job crafting and cultivating positive meaning and identity in work. Advances in Positive Organizational Psychology, 1, 281-302. Doi: 10.1108/S2046-410X(2013)0000001015

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.