Zakelijk tekenen – Het hoeft niet mooi te zijn!

Herken je het volgeschreven kladblok na een college? Of een boekwerk aan notulen na een meeting? Ik wel! Meeschrijven is voor mij een manier om geconcentreerd te luisteren en structuur aan te brengen in wat ik hoor. Helaas eindigt dit meestal in een volgekalkt A4’tje met pijlen, kaders, uitroeptekens en hoofdletters. Kortom,  een onoverzichtelijk geheel. De keuzetraining zakelijk tekenen heeft hier verandering in gebracht!

Eigenlijk zou ik nu een tekening moeten maken van wat ik allemaal heb geleerd, maar digitaal tekenen is nog even een stap te ver…

Lekker stiften!
Tijdens de training ga je met een potlood schetsen, gummen en je uiterste best doen om een mooie tekening te maken. Fout! Bij zakelijk tekenen gaat het niet om mooi, maar om zo simpel mogelijk tekenen. Simpele tekeningen spreken tot de verbeelding en blijven bovendien beter hangen dan een geschreven tekst, een saaie powerpoint of langdradig verhaal. Ik ben geen tekentalent, dus stap 1 is durven om iets op papier te zetten. Een stift is een perfecte stok achter de deur, want dan kan je niet corrigeren. Gewoon gaan dus!

“Stap 1 is durven om iets op papier te zetten. Digitaal tekenen is van later zorg.”

Keep it simple
Maar hoe teken je eigenlijk een rennend poppetje? Een blij gezicht dat opzij kijkt? Teamwork? Lef? Heldere communicatie? Blijkbaar is dit dus allemaal met een paar basisvormen te tekenen. Wist je bijvoorbeeld dat je voor een gezichtsuitdrukking helemaal geen neus hoeft te tekenen? En dat je met twee streepjes iets doorzichtig maakt? Simpele vormen en het weglaten van details zijn dus de truc. Én natuurlijk lekker afkijken bij anderen om zo wat inspiratie op te doen!

Ziet je tekening er niet uit? Gebruik een lichtgrijze stift om wat schaduw aan te brengen. En voilà, je tekening ziet er opeens al een stuk stijlvoller uit.

“Simpele vormen en het weglaten van details zijn dus de truc.”

Verbinden
Oké, maar met een paar poppetjes en iconen kan ik nog steeds niet mijn meeting uittekenen of mijn gedachten ordenen. Dit lukt me vaak wel met verbindingspijlen en kaders. Daarom vroeg, en kreeg, ik een aantal praktische tips die wel helpen met het toepassen ervan in de dagelijkse praktijk. Verdeel je A4 bijvoorbeeld in een aantal vlakken, zodat je besproken zaken die bij elkaar horen in hetzelfde vlak kan tekenen. Of teken alles op losse post-its en plak ze later bij elkaar. Een grote verbindende factor, die ook wat inspiratie geeft, is een metafoor. Hoe teken je bijvoorbeeld veiligheid met de metafoor ‘zeilen’? En met de metafoor ‘circus’?

“Een grote verbindende factor, die ook wat inspiratie geeft, is een metafoor.”

Oefenen, oefenen, oefenen
En nog eens oefenen… Ik merkte gedurende de training al dat ik beter werd in het tekenen van poppetjes en basis-iconen. Dus oefenen is de enige manier om deze nuttige skill in de vingers te krijgen. Er zijn talloze filmpjes op YouTube te vinden. En het internet staat vol met iconen, beter goed gejat… Wil je beter worden in live tekenen, bijvoorbeeld tijdens meetings? Dan kan je oefenen door bijvoorbeeld TED Talks te luisteren en mee te tekenen. (Of leer tekenen door een TED Talk)

Mijn belangrijkste inzicht van de training? Wat is tekenen toch eigenlijk leuk! Vanaf nu vechten om wie de notulen mag maken 😉

Ook een droomstart van je IT-carrière combineren met leuke trainingen als deze? Check onze vacatures of meld je direct aan voor een assessment!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.