2030: een wereld vol AI

We blikten al even terug op de veranderingen in de afgelopen tien jaar. Nu gaan we eens kijken naar wat we kunnen verwachten in de loop naar 2030. Hoe heeft de groei op technologisch gebied invloed op de wereld?

Kunstmatige intelligentie verbluft
Waar we nu het internet en de smartphone niet meer kunnen wegdenken, verwacht Jim Stolze – tech-entrepreneur – dat men in 2030 kunstmatige intelligentie niet meer kan wegdenken. Al blijft het ingewikkeld om er echt bewust van te zijn: gezichtsherkenning op je smartphone of stemherkenning op je muziekboxen zijn niet tastbaar.

Maar niet alleen voor de burger zal er verandering merkbaar zijn. Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Industry of Thing World voerden een onderzoek uit onder 858 werknemers uit de industriële sector. Hieruit volgde de verwachting van 11 procent groei in de industriële sector met dank aan kunstmatige intelligentie. Dit heeft te maken met de groei van differentiatie, flexibiliteit en efficiëntie.

Volgens Andrew Howard, Head of Sustainable Research bij Schroders, zal kunstmatige intelligentie op vier gebieden veel invloed hebben:

1. Een enorme economische groei
2. Ontwrichting van de arbeidsmarkt
3. Machtsconcentratie en regelgeving
4. Overheden en overheidsfinanciën

Er staat de wereld een boel verandering te wachten…

“In 2030 kunnen niet meer om kunstmatige intelligentie heen.”

Automatisering en digitalisering
Ook op kleinere schaal is de verandering zichtbaar. Steeds meer supermarkten en andere winkels (van Decathlon tot Albert Heijn) beginnen aan het verminderen van kassieres door automatisering en digitalisering. Maar bij sectoren hoef je zeker niet alleen aan de retail en het fabriekswezen te denken. Vooral de bouw gaat een grote verandering doormaken. Dit is een sector die enorm groot is; de internationale bouwindustrie groeit in 2020 tot 15,5 biljoen dollar en tot nu toe amper digitale stappen heeft gemaakt. Maar er is vraag naar verbetering op het gebied van o.a. duurzaamheid en tempo van het proces in een sector waarbij de vraag veel groter dan het aanbod is.

Hoe dit wordt aangepakt? Dit kan van het overzicht verkrijgen waardoor goed zichtbaar is wat de statussen zijn van verschillende bouwprojecten tot een portal waar bedrijven hun toekomstige gebouw in 3D kunnen zien. Zo komen de wensen en de uitkomsten dichter bij elkaar, en wordt er tijd bespaard. De digitalisering draagt hierbij mee aan de samenwerking tussen bouwers en toekomstige gebruikers.

“Ook op kleinere schaal is de verandering zichtbaar.”

De wereld van de patiënt
Een andere sector waarin veranderingen zichtbaar zullen zijn is de zorg. Google’s moederbedrijf Alphabet geeft al aan dat het beter dan artsen kan voorspellen wanneer een patiënt zal overlijden. Waar ieder mens nu via apps en gadgets zijn gezondheid kan proberen te reguleren, kunnen algoritmes al alarm slaan bij symptomen van bepaalde ziekten zoals diabetes. Er wordt zelfs al gesproken over een app waarmee je verdachte plekken kan detecteren.

We zijn benieuwd waar het heen gaat en houden je graag op de hoogte bij dit nieuwe technologische avontuur waarin alles verbonden is…

Nog meer vooruitblikken doen we tijdens onze Tech Talks. De eerste van dit decennium komt er snel aan, schrijf je hier in!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.