Hoe focus ik anno 2019?

Een uur aan je scriptie zitten zonder kattenfilmpjes kijken, Facebook afstruinen en je fotocollectie bekijken, zit er niet meer bij. We zijn multitaskers geworden, gewend om met onze kromme rug op een scherm te turen met internet als onze (tweede) natuur – genoeg reisfoto’s op Pinterest en Instagram. Maar hoe focussen we nou in deze ratrace anno 2019?

Dag multitasking
Het is heel verleidelijk om jezelf te trainen in multitasken: koken, een boek lezen, een nieuw album op Spotify luisteren en je vriendengroep appen over de verjaardag komend weekend – allemaal tegelijk. Dit kun je natuurlijk als een toptalent zien en ja, het is ergens ook een vaardigheid van de huidige generatie. Snel, sneller, snelst.

Toch betalen multitaskers, volgens een Stanford studie in 2009, ‘een grote prijs’ voor hun super-mens-kwaliteiten. Er werd een test gedaan met honderd studenten waarvan de helft van de groep zichzelf wel en de andere helft zichzelf niet als een multitasker ziet. Hun aandachtsspanne, geheugencapaciteit en het vermogen om van een taak naar de andere taak te switchen werd onderzocht. En verrassend: de multitaskers deden het op elke test slechter dan de niet-multitaskers. Volgens een onderzoeker in deze studie, Clifford Nass, zijn multitaskers sukkels voor irrelevantie, alles leidt hen af. Misschien moeten we toch nog even nadenken of multitasking naast dat het effectief voelt ook wel echt zo is? Dat kan gewoon onder het koken hoor ha! 😉

“Het is heel verleidelijk om jezelf te trainen in multitasken. Toch betalen multitaskers, volgens een Stanford studie in 2009, ‘een grote prijs’ voor hun super-mens-kwaliteiten.”

Hup, dat lichaam in
Procam is om: we geven zelfs de mogelijkheid om een workshop in mindfulness te krijgen op de CareerCraft Academy. Meditatie, in wat voor vorm ook, kan je focus verbeteren omdat het gaat om concentratie – je leert op het hier en nu te focussen. Zelfs wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat meditatie zorgt voor een verhoogde focus. Uit studies volgen dat twintig minuten meditatie per dag al na vier dagen goede resultaten oplevert op het gebied van cognitieve testen. Voelt mediteren of mindfulness een te grote stap voor je? Sporten is ook goed voor zowel je lijf als je mentale staat van zijn, evenals je concentratie en geheugencapaciteit. Onderzoekers denken dat regelmatig sporten leidt tot een hogere afgifte van bepaalde chemicaliën die ervoor zorgen dat bedradingen in je geheugen beter functioneren. Dus of je nou je ogen sluit en tot jezelf komt of juist de longen uit je lijf rent – je lichaam kan je focus verbeteren.

Meditatie, in wat voor vorm ook, kan je focus verbeteren omdat het gaat om concentratie – je leert op het hier en nu te focussen.

Eeuwig pauze nemen
We hebben een reden om ons niet te schamen dat we dagelijks kattenfilmpjes kijken. Een paar minuten pauze nemen, of wat voor manier dan ook, zorgt ervoor dat we meer gefocust zijn. Een stukje wandelen, je ogen dicht doen die kattenfilmpjes kijken, zolang je maar even niet met je werk bezig bent. Kortom, met een pauze presteer je beter. Wat ook kan helpen is om jezelf uren te geven waarin je gaat focussen. Zo hoef je niet in de ochtend huilend bij je kopje koffie tegen je werkdag op te zitten, maar weet je: van tien tot twaalf en twee tot vier doe ik mijn special-focus-hours. Daarnaast is het ook goed om je ogen even van je scherm af te halen. Om je ogen opnieuw te focussen, moet je een paar minuten staren naar een object in de verte. Er is zelfs een 20-20-20 regel waarbij je elke twintig minuten twintig seconde staart naar een object van ten minste twintig feet weg. Het klinkt bijna als een spelletje toch? Laat maar komen die focus!

Onze Wat Past Bij Jou test vereist geen enorme spanningsboog want die doe je binnen 2 minuten!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.