2010-2019: Hoe was het ook alweer?

We verloren Steve Jobs, Prince en Johan Cruijff en vele anderen. We kregen ook een nieuw staatshoofd, waren weer twee keer goed op weg naar een WK-titel in het voetbal en opeens was er Instagram. Het was een enerverend decennium. Een vlucht door de jaren ’10 van deze eeuw.

2010

Het decennium kent een niet zo vliegende start voor de ruimtevaarttechniek. Donald Trump is op dit moment nog ‘gewoon’ een zakenman als zijn voorganger Barack Obama aankondigt Project Constellation te schrappen. Het geld voor een nieuwe Amerikaan op de maan gaat naar onderwijs en onderzoek. Nu, tien jaar later, willen de Amerikanen de eerste vrouw ernaartoe brengen.

Dichterbij huis hebben de Steve Jobsscholen van Maurice de Hond het weliswaar niet helemaal gered. Toch krijgen veel kinderen er tegenwoordig les op en stuurt jouw oma je er mailtjes mee. Het is bijna niet voor te stellen, maar in 2010 kwam de eerste iPad uit! Op dat moment zit de halve wereld nog op Facebook. In dit jaar wordt echter ook Instagram opgericht.

Verder in 2010

 • De deeltjes versneller Large Hadron Collider (LHC) in Zwitserland creëert de eerste mini-oerknallen
 • In Tunesië beginnen de eerste protesten tegen de corrupte regering. Een golf van opstanden slaat later over op andere Arabische landen en zal later bekend staan als de Arabische Lente.
 • We maken ook kennis met I Gotta Feeling van The Black Eyed Peas. Een moderne klassieker al is niet iedereen het daar mee eens.

“het is bijna niet voor te stellen, maar in 2010 kwam de eerste iPad op de markt.”

2011

Eind oktober 2011 telt de aarde volgens de VN officieel zeven miljard mensen. Overbevolking is al langer een punt van discussie, maar wat zijn de mogelijke oplossingen? Gaan we met z’n allen gewoon naar Mars? Nog altijd lijkt dit een krankzinnig plan, maar in 2011 geeft NASA aan bewijzen te hebben dat er daar in ieder geval vloeibaar water is. Wel zo fijn natuurlijk 😉

Nadat hij eerder dat jaar zijn functie als CEO van Apple neerlegde komt op 5 oktober het bericht dat oprichter Steve Jobs is overleden aan alvleesklierkanker.

Verder in 2011

 • Bijna tien jaar na de aanslag op de Twin Towers in New York wordt de leider van Al Qaida, Osama Bin Laden, in een huis in Pakistan gedood door het Amerikaanse leger. (Filmtip: Zero Dark Thirty)
 • Als gevolg van een tsunami vindt in het Japanse Fukushima een kernramp plaats.
 • Amy Winehouse overlijdt in Londen en treedt hiermee toe tot de dubieuze ‘Club van 27’.

“In 2011 overleed Steve Jobs op 56-jarige leeftijd.”

2012

Zit je er klaar voor? Dit eerste schrikkeljaar van het decennium was namelijk een belachelijk druk jaar. Om te beginnen verging de wereld niet en was Gangnam Style de eerste video die een miljard keer bekeken werd. Ook keken zo’n 8 miljoen mensen live naar de “parachutesprong uit de ruimte” van Felix Baumgartner.

Daarnaast werd Vladimir Poetin weer president van Rusland, kreeg Obama nog vier jaar presidentschap en Joran van der Sloot 28 jaar gevangenisstraf. Verder liet hackerscollectief Anonymous zijn kracht zien nadat de FBI de website van Megaupload uit de lucht haalde. In dit jaar verging ook de Costa Concordia voor de Italiaanse kust, zeilde Laura Dekker de wereld rond en landde de SpaceX Dragon, oftwel de eerste commerciële ruimtevlucht, in de Grote Oceaan.

Tot slot verloren we onder andere Whitney Houston en Neil Armstrong en had Friso zijn ski-ongeval.

“De eerste video met een miljoen views op YouTube was Gangnam Style van PSY in 2012.”

2013

Na tien jaar verbouwen is de officiële heropening van het Rijksmuseum in Amsterdam. Ook treedt in dit jaar Prinses Beatrix af waardoor Prins Willem-Alexander vanaf dat moment Koning der Nederlanden is.

Een doorbraak in de voedselindustrie. Op 5 augustus 2013 wordt de eerste hamburger van kweekvlees live gebakken en geproefd. De burger is ontwikkeld onder leiding van de Nederlander Mark Post. Voor het grote publiek is het echter nog niet zo ver, vanwege de kosten. De prijs van de kweekburger? Een schamele $250.000,- dollar per 100 gram.

Verder in 2013

 • De wetenschapper achter de eerste reageerbuisbaby, Robert Edwards, overlijdt op 87-jarige leeftijd.
 • Op 13 maart van dit jaar wordt Paus Franciscus als eerste Zuid-Amerikaanse paus ooit geïnstalleerd.

2014

Nederland valt even stil als op 17 juli een vliegtuig neerstort in Oekraïne nadat het is geraakt door een luchtdoelraket. Aan boord waren onder andere 193 mensen met de Nederlandse nationaliteit. Er waren geen overlevenden. Het betekende de eerste nationale dag van rouw sinds 1962. Dit was op 23 juli, de dag waarop de eerste 40 kisten met slachtoffers terugkeerde in Nederland.

Op wetenschappelijk gebied start rond deze tijd de hype rondom 3D printen. De techniek erachter bestaat al langer, maar de ene primeur volgt de andere in een moordend tempo op. Het kan niet lang meer duren voordat iedereen zo’n ding thuis heeft en we allemaal makers worden. Een Nederlands hoogtepunt is een 22-jarige vrouw die een volledige kunststof schedel geïmplementeerd krijgt.

Verder in 2014:

 • Whatsapp, opgericht in 2009, wordt in dit jaar overgenomen door Facebook.
 • De eerste Nederlander in de ruimte, Wubbo Ockels, overlijdt op 68-jarige leeftijd. Vlak voor zijn dood pende hij nog een statement voor de mensheid.
 • Op 29 juni roept ISIS een kalifaat uit, de Islamitische Staat.
 • 2014 is tevens het jaar van de uitbraak van de ebola-epidemie in West-Afrika. Het virus bereikt ook de VS en Spanje en krijgt mede hierdoor veel media-aandacht.

“De vliegramp van MH-17 betekende in 2014 de eerste nationale dag van rouw sinds 1962.”

2015

Even een korte vraag aan onze IT-talenten (en alle andere lieve lezers). Wisten jullie dat de uitvinder van Bluetooth een Nederlander is? Zijn naam is Jaap Haartsen en hij ontwikkelde de technologie in 1994 in dienst van het Zweedse Ericsson. Op 4 april trad 2015 hij toe tot de Amerikaanse National Inventors Hall of Fame vanwege de impact van zijn uitvinding. Wie weet ben jij de volgende! Bij Procam helpen we je graag.

Verder in 2015

 • Het jaar kent een valse start als op 7 januari er twaalf doden en 11 gewonden vallen bij een aanslag op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo.
 • Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat 200 jaar.
 • De geestelijk vader van de SMS (je weet wel, de voorloper van MSN en Facebook) Matti Makonnen overleed dit jaar op 63-jarige leeftijd.
 • Europa kent vanaf dit jaar officieel een vluchtelingencrisis.

“De Nederlandse uitvinder van Bluetooth, Jaap Haartsen, trad in 2015 toe tot National Inventors Hall of Fame.”

2016

Is dit het jaar van de politieke tinnegieters? Misschien wel, want 2016 is het jaar waarop het referendum dat de Brexit betekende werd gehouden. Aan de andere kant van de oceaan werd Donald Trump gekozen tot president van de Verenigde Staten. Grootste nieuws in ons land? Alle filialen van V&D gingen definitief dicht.

On a positive note: Machine Learning begint steeds groter te worden in 2016, blockchain staat aan de vooravond van de echte doorbraak en er zijn inmiddels genoeg drones dat er vraag is naar ‘fly zones’. Die er tegenwoordig ook zijn.

Verder in 2016:

 • Na Parijs wordt Europa weer getroffen door een grootschalige terreurdaad. Ditmaal komen er 35 mensen om het leven door bomaanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem en de metro in diezelfde stad.
 • In het noorden van Nederland was het enkele dagen spekglad.
 • De Max Mania bereikt zijn eerste hoogtepunt wanneer Max Verstappen als jongste coureur tot dan toe zijn eerste Grand Prix wint.

“Anno 2016 waren drones zo populair dat ze speciale fly-zones kregen aangewezen.”

2017

De wetenschap dendert de laatste jaren echt stormachtig door. Hoewel het hier slechts testen met muizen betreft: het medicijn tegen HIV lijkt eindelijk daar! Het gaat om een remmer waardoor de ziekte in ieder geval niet meer overdraagbaar zou zijn.

Dat voelt misschien als ver-van-je-bed-wetenschap, maar 2017 is ook het jaar van de gekte rondom Bitcoins en andere cryptovaluta. Op 17 december bereikt deze zijn (voorlopige) hoogtepunt van $20.089,00.

Verder in 2017:

 • Nederland verwelkomt Wu Wen en Xing Ya, twee reuzenpanda’s.
 • De mannen weten zich al even niet te plaatsen, maar op 6 augustus worden de Oranje Leeuwinnen Europees Kampioen in eigen land!
 • Cryptogeld zorgt voor nieuwe miljonairs. De Süddeutsche Zeitung publiceert in november de zogeheten Paradise Papers en laat zien hoe o.a. multinationals er alles aan doen om zo min mogelijk belasting te betalen.

“In 2017 was een Bitcoin $20.089,- waard. Was jij er toen al bij?”

2018

Inmiddels kunnen we niet meer om social media heen. Iedereen heeft het, vindt er wat van en influencers zijn ware beroemheden die een behoorlijke boterham verdienen. Wie had dat gedacht toen Facebook ooit zijn intrede deed. Datzelfde Facebook blijkt wel erg hongerig naar onze gegevens te zijn geweest. Veel data is in handen gekomen van Cambridge Analytics. Directeur Mark Zuckenberg moet zich hierom verantwoorden bij zowel het Amerikaanse Congres als het Europees Parlement.

Ook overlijdt in 2018 een van de helden waarnaar een spreekkamer bij Procam is vernoemd: Stephen Hawking.

Verder in 2018

 • Procam krijgt met Frank Boersma een nieuwe directeur!
 • StukTV is het eerste Youtube-kanaal dat wordt gekocht door een groot mediabedrijf (Talpa red.)

“Sinds 2018, of eerder al, kunnen we echt niet meer om social media heen.”

2019

Het jaar zit er bijna op. En wat voor een jaar! In 2019 verhuisden we naar ons nieuwe hypermoderne pand, vernieuwden we ons assessment, startten we succesvol de allereerste Low-Code Track, organiseerden we twee TechTalks, stonden we op héél veel beurzen en spraken we studenten op studieverenigingen, hogescholen en universiteiten door het hele land. Maar bovenal: maakten we vele bijzondere matches tussen trainees en opdrachtgevers. Wij kunnen niet wachten op 2020!

Verder in 2019

 • Ajax imponeert als eerste Nederlandse club in tijden weer op het Europese toneel. Na een indrukwekkende opmars langs grote clubs als Bayern München, Real Madrid en Juventus stranden de Amsterdammers uiteindelijk in halve finale van de Champions League.
Get in touch!
BIJ PROCAM...
 • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
 • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
 • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
 • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
 • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
 • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.