Ode aan de millennial

Idealistisch, onrealistisch, lui, ongeduldig, narcistisch en verwend. Iedereen heeft wat te zeggen over millennials, en meestal niet veel goeds. De digital natives hebben torenhoge verwachtingen, willen impact maken en de wereld veranderen, maar het liefst zonder veel te doen of lang te wachten. Denken dat ze uniek en speciaal zijn zonder iets gepresteerd te hebben. Zijn verslaafd aan hun telefoons maar weigeren ermee te bellen, en hebben geen idee hoe ze een betekenisvolle relatie opbouwen met elkaar of met hun werkgever.

Genoeg gehoord? Wij ook. Deze generatie is juist een aanwinst voor de maatschappij. Millennials, this one is for you.

De onschatbare waarde van luiheid
Millennials zijn liever lui dan moe, zo gaat het stereotype. ‘Lui’ heeft zo’n negatieve ondertoon, maar eigenlijk betekent het niets anders dan efficiënt: zo veel mogelijk bereiken met zo min mogelijk tijd en moeite. En laat dit nou net een hele waardevolle eigenschap zijn op het werk! Waar jouw collega’s al jaren een paar uur per week werkten aan het updaten van Excelsheets knal jij even een scriptje in elkaar dat het automatisch voor je doet. Kun jij je mooi focussen op dingen die er écht toe doen. Luiheid is hartstikke handig, zeker in IT!

“Kies een lui persoon om een moeilijke taak te doen, want die vindt ongetwijfeld een makkelijke manier om het te doen.”

“Kies een lui persoon om een moeilijke taak te doen, want die vindt ongetwijfeld een makkelijke manier om het te doen.”

Loyaal aan het doel
Een andere opvatting over deze generatie is dat ze niet loyaal zijn. Management adviesbureau Gallup sprak zelfs over “The Job-Hopping Generation”, omdat millennials volgens hun onderzoek veel vrijer van werkgever wisselen en minder graag bij hun huidige werkgever willen blijven dan andere generaties. Millennials hechten zich inderdaad niet per se aan degene die ze hun salaris uitkeert.

Veel belangrijker is het (sociale) doel dat ze met hun werk dienen, de impact die ze maken. Dat betekent niet dat ze niet loyaal willen of kunnen zijn aan hun werkgever. Of dat ze niet lang in dezelfde organisatie kunnen blijven. Het betekent dat organisaties die millennials willen aantrekken en behouden maatschappelijk verantwoord te werk moeten gaan en om meer moeten geven dan hun eigen winst. Ze moeten de wereld een beetje mooier maken, en daar heeft iedereen wat aan.

“Millennials hebben ambities en werken keihard om die waar te maken.”

Millennials maken verschil
De starters van nu stellen niet alleen hoge eisen aan hun werkgever, maar ook aan zichzelf. Ze zijn nog niet gesetteld aan hun sta- of fietsbureau of ze vragen zich al af of wat ze doen niet beter kan. Ongeduldig? Jazeker. Onrealistisch? Misschien. Mark Zuckerberg was vast ook “onrealistisch” toen hij in zijn studentenkamer Facebook in elkaar zette, net als alle andere gamechangers van deze en voorgaande generaties. Maar dit zijn wel de mensen die de wereld veranderen, innoveren en verbeteren. Laten we millennials nou niet afremmen, maar juist luisteren naar hun dromen en ideeën. Want als die ideeën worden ondersteund met de expertise en ervaring van hun oudere collega’s kunnen er hele mooie dingen ontstaan.

Millennials zijn wél speciaal. Niet gewoon omdat ze bestaan, of omdat hun ouders ze dat vroeger om de haverklap vertelden. Maar omdat ze ambities hebben en keihard werken om die waar te maken. Zolang ze op de juiste manier worden gestimuleerd en ondersteund. En omdat ze, als het nodig is, ook netjes twee jaar kunnen wachten op het volgende seizoen van Game of Thrones. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

Oh en ben jij of zoek jij een millennial met IT-ambities? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Of wil je gewoon kijken wat er bij je past en daar vanaf je telefoon achter komen? (je bent tenslotte een millennial) Doe dan onze Wat Past Bij Jou test en ontdek het binnen 2 minuten!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.