De mythes van blockchain

Over blockchain wordt veel gespeculeerd, vaak gericht op de positieve resultaten van deze opkomende technologie. Zo kregen onderzoekers van de Tilburg Law School recent een miljoen euro voor een studie naar blockchain. Onderzoekers van Forrester halen een paar mythes uit de wereld. Zo kunnen we iets genuanceerder en realistischer kijken naar dit wondermiddel en deze belofte. Is het allemaal wel zo rooskleurig?

Alles achter slot en grendel
Waarom we zo van Blockchain houden is onder andere vanwege de veiligheid die vaak haaks staat op hoe het nu gaat – denk aan je privacy die onder vuur ligt bij bedrijven als Facebook. Met een eigen code, private key of one-way hash functies zoals je vingerafdruk zorg je ervoor dat je gegevens betrouwbaar blijven. Toch blijven alle ins en outs van een transactie binnen een blockchain toegankelijk voor iedereen die toegang heeft in de bepaalde blockchain. Je kunt natuurlijk in een private blockchain zitten maar dan nog is het openbaar binnen deze afgesloten groep. Oké, het is niet makkelijk om met blockchain te rommelen. Als fraudeur moet je bijvoorbeeld een valse block aan de keten toevoegen of veranderingen aanbrengen in de gehele keten – een vak apart dus. Toch moet je rekening houden met het verlies van geld of kwetsbare gegevens.

Het zijn de transparantie en het hebben van controle wat het aantrekkelijk maakt.

Blockchain is vooral voor geld
Blockchain is ooit gestart vanuit een financieel oogpunt, zeker sinds het gebruik ervan voor Bitcoin. Toch is blockchain nu zoveel meer! Wist je dat blockchain een grote geschiedenis kent en in 1980 is ontwikkeld door cypherpunks. Dat zijn mensen die privacy heel belangrijk vinden en verandering in de maatschappij willen brengen met een stevige cryptografie. Er zijn talloze blockchains met allemaal een ander doel. Wat dacht je van een dating-app met blockchain die op de markt komt of een Bitcoin-loterij die gehouden wordt. Je kunt het zo gek niet bedenken. En ook als we kijken naar buiten deze gekte: zo kan je met blockchain de route checken van jouw medicijn zodat je weet dat je een origineel product krijgt.

Transparantie is de oplossing
Om door te gaan in het checken van de afgelegde weg van jouw project: in veel sectoren kan blockchain veel voordelen opleveren zoals de uitwisselingen van geld en de voedselindustrie. Het zijn de transparantie en het hebben van controle wat het aantrekkelijk maakt. Het wordt eerlijker en jijzelf bent de autoriteit. We kunnen niet ontkennen dat het één van de grootste pluspunten is van blockchain. Toch heeft het ook een nadeel: omdat gegevens zo transparant zijn is het moeilijk om vertrouwelijke gegevens achter te houden voor het publiek. Met selectieve toegangsrechten zou dit kunnen worden opgelost. Het is verleidelijk, maar we hoeven niet alles te zien van elke industrie natuurlijk. Het kan ook tegengaan werken dat de wereld steeds meer inzicht krijgt in de werkelijkheid.

Het is verleidelijk, maar we hoeven niet alles te zien van elke industrie natuurlijk.

Geen wijzigingen mogelijk
Volgens de Forrester-analisten kan de data wel gewijzigd worden. Een manier is om door de keten opnieuw te berekenen in zijn totaal of vanaf een punt waar iets negatiefs gebeurde. Je kunt eigenlijk helemaal opnieuw beginnen – ‘a blank sheet’, iets wat bij Bitcoin ook wel eens gebeurd is aan het begin. Ook kun je de keten forken: de geschiedenis bewaren tot de transactie die nadelig was voor het netwerk. Een groot voorbeeld is de Ethereum-fork die begon vanwege de DAO-ramp. Kortom, een beetje realistisch moeten we blijven maar we kunnen in ieder geval zeggen dat blockchain het begin is van een nieuwe wereld waarin jij steeds meer de baas bent, net als ieder ander individu – en zoals Procam zou zeggen: het individu staat centraal…

Wil jij ook een miljoen euro ontvangen? Meld dan 1000 vrienden/vriendinnen bij ons aan via Tell-A-Friend  en verdien €1000,- bruto per aanmelding 😉

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.