AI in Security: een update

Artificial Intelligence is hot. China en de VS pompen er jaarlijks al vele miljarden in en ook de EU heeft aangegeven een inhaalslag te willen maken. Tegen het einde van 2020 moet er minstens 20 miljard euro geïnvesteerd zijn. Ondertussen kunnen onze universiteiten de belangstelling ervoor niet aan. Minstens net zo hot is cybersecurity. Het is dan ook het speelveld waar ze samenkomen wat men in de gaten moet houden. Daar gaat het allemaal gebeuren.

The good, the bad and the…?
Beveiligingssystemen maken vanzelfsprekend dankbaar gebruik van elke nieuwe techniek die zich ervoor leent. Vaak gaat het niet zonder slag of stoot, maar AI voegt nu al nieuwe mogelijkheden toe aan securitysystemen. Het nadeel is dat het ook een geliefd instrument blijkt van hackers. In hoeverre is AI in security een gunstige ontwikkeling en waar moeten we op letten?

Stappen in de goede richting
De opkomst van het ‘Internet of Things’ kan zeker beschouwd worden als een stap in de goede richting wat betreft veiligheid. Veel van de apparaten die wij in deze zin gebruiken hebben namelijk duidelijke risico’s. Denk hierbij aan bepaalde functionaliteiten van onze mobiele telefoons zoals de spraakassistenten Alexa en Siri. Ook buitenshuis vast een wasje draaien of checken wat er wel niet in je koelkast ligt zijn kleine voorbeelden met duidelijke risico’s. Zolang die er niet of nauwelijks zijn vertrouwen we erop en maken ze ons leven makkelijker. Alleen dan zijn we er nog lang niet..

“Het speelveld waar AI en cybersecurity samenkomen is waar het allemaal gaat gebeuren.”

Kat-en-muisspel hoofdstuk X
Door de jaren heen zijn er ook genoeg dappere pogingen gedaan tot meer complexe uitwerkingen. Bijvoorbeeld de zelfsturende auto’s van Tesla en Google. Dit zijn de eerste stappen naar een computer die echt kan ‘nadenken’. Hierin zijn we echter een stuk wantrouwender ondanks dat we steeds meer online zijn gaan leven. De grootste uitdaging ligt zoals gezegd bij de beveiliging van al deze systemen. De ‘goede’ en de ‘foute’ hebben de beschikking over dezelfde tools en vormen hiermee een nieuw hoofdstuk in het kat-en-muisspel dat cybersecurity is.

Onduidelijkheid over wie dit spel gaat winnen zal nog een tijdje zo blijven (en vermoedelijk zelfs nooit weggaan). Er zijn inmiddels genoeg alledaagse en onbekendere toepassingen die aantoonbaar goed werken. De les die hieruit is geleerd is dat alles valt of staat met het kunnen inschatten van de risico’s. We zijn op de goede weg, maar zullen geen moment mogen verslappen en kritisch moeten blijven kijken bij elke stap die er gezet wordt.

Wat denk jij dat belangrijk is op het gebied van kunstmatige intelligentie en cybersecurity? Stuur je op- en of aanmerkingen naar christiaan@procam.nl!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.