4 tips voor een millenial-proof werkomgeving

Millennials zijn niet meer weg te denken uit de huidige arbeidsmarkt. Daarom is het verstandig om je als werkgever te verdiepen in wie zij zijn. En hoe je jouw organisatie aantrekkelijk voor ze kan maken. Deze generatie zal immers de aankomende 10 tot 15 jaar de arbeidsmarkt bepalen. Sterker nog: dit zijn de mensen die het verschil gaan maken in jouw organisatie. De vraag is dan ook: hoe ben en blijf je een aantrekkelijke werkgever voor millennials? Wij geven 4 tips om de millennial succesvol aan je organisatie te binden.

1.Blijf in gesprek gaan

Uiteraard staat aandacht voor het individu centraal. Dit kan op verschillende manieren worden geuit. Geef bijvoorbeeld continu feedback in plaats van vooral tijdens (ouderwetse) halfjaarlijkse evaluatiegesprekken. Benoem en waardeer de toegevoegde waarde van de werknemer en moedig een stukje zelfstandigheid aan. Met name op het vlak van innovatie en entrepreneurship. Je zult snel merken dat veel werknemers het fijn vinden om mee te kunnen denken en beslissen. Dit alles is voor goed voor hun persoonlijke ontwikkeling en daar pluk jij als werkgever dan weer de vruchten van.

“Benoem en waardeer de toegevoegde waarde van de werknemer en moedig een stukje zelfstandigheid aan. ”

2.Bied mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling

Het werd hierboven al kort aangehaald: persoonlijke ontwikkeling. Alleen hoe kan je dit concreet stimuleren? Bied individuele coaching en trainingen in hard en soft skills. Daarnaast kan het helpen om werknemers hun ontwikkelbudget naar eigen inzicht te laten besteden. Zo kunnen zij hun groei toespitsen op zaken waar zij zich door uitgedaagd voelen. Wees daarnaast duidelijk over de doorgroeimogelijkheden en de ontwikkelpaden. Deze mix tezamen met een sterk gevoel van verantwoordelijkheid houdt de millennial scherp en betrokken.

3. Creëer een open bedrijfscultuur en -structuur

Inmiddels heb jij als lezer er al weer 284 woorden opzitten (nu zelfs 289). Om deze derde tip wat makkelijker te behappen te maken een lijstje:

 • Coachend leiderschap
 • Stel gezamenlijke doelen
 • Geef de verantwoordelijkheid en vrijheid om zelf te bepalen hoe deze te bereiken
 • Met voldoende aandacht en begeleiding
 • Teamgerichte, gelijkwaardige samenwerking en kennisdeling
 • Open deuren (letterlijk, niet figuurlijk)
 • Korte beslis- en communicatielijnen
 • Openstaan voor vernieuwing
 • Een fijne werksfeer met fun op de werkvloer
 • Jonge collega’s en voldoende informele activiteiten
 • Transparantie & duidelijkheid over besluitvorming, proces en strategie

“Bied individuele coaching en trainingen in hard en soft skills. ”

4. Faciliteer de juiste werkomgeving

Het is de tijd van het thuiswerken, de kantoortuinen en tafeltennistafels. En het werkt! Millennials hechten erg veel waarde aan het hebben van de juiste werkomgeving. Dit staat en valt met het interieur. Het prettigst ervaren we een kantoor met voldoende ruimte, licht en planten. Tel hier een lekkere lunch (en goede koffie, vergeet vooral de goede koffie niet) bij op en de millennial zal zich op jouw kantoor snel thuis voelen. Dan zijn er nog andere voorwaarden die de ‘omgeving’ verrijken. Een goede IT-architectuur is essentieel, maar ook de balans tussen werk en privé. Zorg voor flexibiliteit in waar en wanneer jouw werknemers kunnen werken en geef de optie tot het inlassen van een sabbatical of lange vakantie. Tot slot, je ziet het steeds vaker, doen sport- en spelmogelijkheden het ook heel goed. Zo, nu weet je alles om de millennial succesvol aan je organisatie te binden 😉

Oh en ben jij of zoek jij een millennial met IT-ambities? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! 

Get in touch!
BIJ PROCAM...
 • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
 • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
 • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
 • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
 • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
 • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.