Outsystems Academy: Work hard, play hard

De eerste lichting van Procam’s OutSystems Academy, in samenwerking met Team Resilience, is nagenoeg klaar met het traject. Maandag 28 oktober 2019 presenteren zij wat ze hebben geleerd. Om je een idee te geven wat die Academy nu precies inhoudt is deze blog een verslagje geschreven door een van de deelnemers: Vicky Mekes. Veel leesplezier!

De eerste maand: OutSystems 101
Twee maanden geleden begonnen we aan de OutSystems Deepdive op het kantoor van Procam in Amersfoort. ‘Slechts’ twee maanden, maar we hebben zo’n bak aan ervaringen en lessen meegekregen dat het voelt als een jaar! Alleen, wat hebben we nou eigenlijk allemaal gedaan?

Om de DeepDive tot een goed eind te brengen moesten we eerst het Associate OutSystems Developer examen zien te halen. Vanaf moment een keken we daardoor aan een stuk door filmpjes over Outsystems. Daarnaast maakten we aantekeningen en oefeningen om verder wegwijs te raken in het platform en reviewden we dagelijks de onderwerpen van Marco (onze leermeester vanuit Team Resilience red.). Dit was al behoorlijk pittig en het was slechts het begin! Dat het om een ‘DeepDive’ ging werd zo al snel duidelijk. Van de ene op de andere dag werden we de wereld van OutSystems ingeslingerd en werden de ‘best practices’ in onze hoofden gestampt.

Voor iedereen was het wel weer even wennen. Slaperige oogjes werden dagelijks gespot, ook bij mezelf. Gelukkig zijn er genoeg momenten om even te ontspannen. Binnen no time was tafelvoetbal voor iedereen een tweede natuur geworden. ‘Work hard, play hard’ zullen we maar zeggen. Al met al de ideale bezigheid voor na de heerlijke lunches bij Procam.

Ondertussen raakten we steeds meer bekend met OutSystems en kwam het examen dichterbij. Vlak voor dat het zo ver was hebben we nog geoefend door een hotelboeking-applicatie te bouwen. En toen de eerste grote test. Ik was de laatste die de uitslag kreeg. Op dat moment was verder iedereen al geslaagd. Het voelde als een soort ‘Wie is de mol’-momentje, wachtend op het juiste scherm. Je wil in zo’n situatie absoluut niet dat jij het dan als enige niet haalt. Gelukkig heb ook ik het gehaald! Iedereen is dus in een keer geslaagd en dit kwam het etentje die avond natuurlijk ten goede. Het gaf de nodige stress, maar er kon wat gevierd worden. Eind goed, al goed.

“Eventjes was het spannend, maar uiteindelijk haalde iedereen het Associate OutSystems Developer examen in 1 keer.”

De tweede maand 2: The real deal
Het echte werk kon gaan beginnen. Zo stond de tweede maand vooral in het teken van het toepassen van de opgedane kennis. Dit gebeurde in de vorm van een business case.  Ook kreeg het motto ‘work hard play hard’ een nieuwe dimensie: Procam had intussen naast een tafelvoetbaltafel en tafeltennistafel geïntroduceerd. Hier werd gretig gebruikt van gemaakt tijdens de pauze en VrijMiBo’s. Hierdoor hebben niet alleen OutSystems skills ontwikkeld, maar ook aardig leren tafeltennissen en voetballen (althans, de meeste van ons 😉).

Na een eerste week analyse zijn we drie weken aan de slag gegaan om met z’n allen samen een hele gave applicatie te maken. Dit ging vanzelfsprekend met vallen en opstaan (lees: vele bugs, internal errors en prachtige functionaliteiten), maar uiteindelijk hebben we een prachtig resultaat neergezet! In mijn eigen bescheiden mening vind ik dat we ons terecht OutSystems Developer mogen noemen.

“Slaperige oogjes of niet, het avontuur zit er bijna op.”

Long story short: we hebben twee heftige maanden achter de rug waar we veel geleerd en bereikt hebben. Veel lol gehad en nog veel meer geleerd. Eerlijk gezegd ga ik het Procam kantoor nog missen, maar nu is het dus tijd voor het echte werk!