Netwerken – waar begin je?

Veel mensen krijgen een vieze smaak in de mond van het woord ‘netwerken’. Ze denken hierbij aan stijve netwerkevenementen , oftewel een onpersoonlijke setting met alleen maar professionals om je heen die enkel aan werk denken. Hoewel deze soort evenementen vast bestaan zijn er gelukkig ook tal van leuke manieren om te netwerken. Hieronder vind je een overzicht van een paar laagdrempelige on- en offline netwerkmogelijkheden voor studenten en starters.

Online netwerken

LinkedIn

Online zijn er talloze netwerkmogelijkheden, maar het meest voor de hand liggend is natuurlijk LinkedIn. Je kent het vast al van naam en misschien zit je er al zelfs al op. . LinkedIn is een fijne manier om studiegenoten op een niet-Facebook-manier aan je netwerk toe te voegen. Door mensen toe te voegen die raakvlakken hebben met jouw vakgebied, krijg je van LinkedIn ook suggesties voor connecties die waardevol kunnen zijn voor je netwerk. Je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot mensen met een vergelijkbare achtergrond of soortgelijk werk. Let op: LinkedIn is dus geen Facebook of Instagram – post alleen content die geschikt is voor de ogen van je professionele netwerk. Als je lid bent van vakspecialistische LinkedIn-groepen of relevante bedrijven en groepen volgt, blijf je op de hoogte van bijvoorbeeld inhousedagen of netwerkborrels.

Facebook

Die had je misschien niet verwacht, maar ook Facebook kan een manier zijn om aan je professionele netwerk te werken. Begrijp me niet verkeerd, ga niet gelijk potentiële werkgevers een vriendschapsverzoek sturen. Waar ik meer op doel, is dat je ‘gewone’sociale netwerk ook een gelegenheid biedt om een professioneel netwerk binnen te komen.   Wie weet scoor je via-via een kennismakingsgesprek bij een toffe werkgevers. Als je weet wat je zoekt in een nieuwe baan, kun je dit op je Facebook-tijdllijn plaatsen en wie weet wat jouw Facebook-vrienden voor opties kunnen bieden. Op Facebook kun je ook lid worden van vakspecifieke groepen. Als je actief lid bent van een dergelijke groep ontdek je ook meteen wat je medevakidioten bezighoudt. Daarnaast neem je eenvoudig deel aan vakinhoudelijke discussies of juist informele posts. Gewoon wat balletjes laten rollen, dat kan nooit kwaad.

“LinkedIn is de meest voor de hand liggende online netwerkmogelijheid, maar ook Facebook kan je hier soms goed voor inzetten.”

Offline netwerken

Studie- en of studentenverenigingen

Voor studenten is de eerste stap naar een professioneel netwerk makkelijk gezet: je sluit je aan bij een studie- of studentenvereniging. Wie hier de juiste commissies kiest geeft zijn of haar CV al een flinke boost. Als lid doe je makkelijk nieuwe contacten op waar je ook na je studie nog wat aan hebt. Zo breid je niet alleen je sociale netwerk uit maar ook je toekomstige professionele netwerk. Naast eindeloos veel borrels en feesten hebben sommige studieverenigingen elk jaar een carrièrebeurs waar bedrijven langskomen. Nog zo’n fijne, vrijblijvende manier om je  professionele horizon te verbreden.

Beurzen

Nu het woord ‘beurs’ toch  al gevallen is: er zijn meerdere interessante beurzen waar je tijdens of na je studie in contact kunt komen met bedrijven. Voor IT- en bètastudenten is bijvoorbeeld het HBO-ICT Job & Student Event (what’s in a name?) een uitgelezen kans om in gesprek te raken met relevante werkgevers.. Ook de Nederlandse Carrièredagen en de Nationale Carrièrebeurs zijn mooie kansen om eens rond te kijken. Welke bedrijven spreken jou aan? En wat hebben al die standhouders nu precies voor werk te bieden?

“Naast eindeloos veel borrels en feesten hebben sommige studieverenigingen elk jaar een carrièrebeurs waar bedrijven langskomen. ”

Netwerkborrels

Toegegeven, dit klinkt als een stijve variant van netwerken. Maar als je er klaar voor bent om naar wat formelere aangelegenheden te gaan, kun je naar netwerkborrels gaan. Dit zijn vaak evenementen die in de namiddag plaatsvinden en waar mensen uit hetzelfde vakgebied op af komen. Je vindt deze evenementen vaak eenvoudig bij de bedrijven en groepen die je op LinkedIn en Facebook Kun je ze daar niet vinden? Google is je allerbeste vriend 😉

Er zijn dus zat kanalen om op een eenvoudige manier je professionele netwerk op te bouwen of uit te breiden. Onderschat het belang van netwerken niet – heel veel mensen hebben dankzij hun sociale of professionele netwerk mooie kansen gekregen. Je kunt heel eenvoudig starten: maak een LinkedIn-profiel aan of werk je bestaande profiel bij en word lid van een studie- of studentenvereniging. Als een vereniging niet je ding is en je kunt wat hulp gebruiken bij het vinden van een baan, dan kun je natuurlijk ook gewoon beginnen met je bestaande sociale netwerk te vragen of zij misschien nog iemand of een bedrijf kennen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Volgens dit artikel zo’n 486.713, dus ook jij vindt vast een weg in je netwerk naar de perfecte baan!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.