Herkenning en nieuw inzichten: een assessment bij Procam

Het is 09.40 uur en ik loop de gang van Procam in. Op de bank zitten twee studenten nerveus te wachten met een vers kopje koffie in hun handen. Onder mijn arm heb ik een map met de testresultaten van een van hen. Ik wens beide een goedemorgen en verzoek degene die ik vandaag spreek me te volgen naar een spreekruimte genaamd ‘Tokyo’. Ik speel glimlachend in op het veelgehoorde grapje van de kandidaat ‘Daar ben ik nog niet eerder geweest’ ‘je had niet verwacht daar vandaag nog te komen hè?’. Daarna bespreken we het programma. Want een assessmentdag, wat kan je daar nou van verwachten?

Assessments worden voor verschillende doeleinden ingezet (talentontwikkeling, het onderzoeken van leiderschapspotentieel). Bij Procam gebruiken we het in eerste instantie als selectietool. We verkiezen het boven een sollicitatiegesprek omdat het een betere beoordeling van de kandidaat oplevert. Door meerdere selectietools in te zetten verhoog je de predictieve validiteit (het voorspellen van de prestatie) en maak je de beoordeling objectiever. Veel interviewers overschatten hun eigen beoordelingsvermogen namelijk en hechten onbewust te veel waarde aan de eerste indruk. Bij Procam bestaat het assessment uit een capaciteitentest, een persoonlijkheidstest, een klein rollenspel en een tweetal interviews. Lees verder om te ontdekken hoe je de beste kant van jezelf laat zien en hoe je je erop kan voorbereiden.

Maar welke testuitslagen zit er dan in die map onder mijn arm? Ten eerste de uitslag van de capaciteitentest. Een capaciteitentest is een vast onderdeel van een assessment, vanwege de hoge voorspellende waarde. Vaak staat in de instructie dat je je niet hoeft voor te bereiden, toch is dit wel aan te raden. Er bestaan veel verschillende vormen, zo kan een numerieke test uit cijferreeksen bestaan, maar bijv. ook in de vorm van numeriek redeneren, dit zijn een soort verhaaltjessommen. Check van tevoren welke je krijgt en oefen met een paar onlinetesten zodat je er bekend mee bent. Tijdens de test zelf heb je áltijd te weinig tijd om alle vragen zorgvuldig te beantwoorden, flauw hè? Ben je perfectionistisch aangelegd, dan wil je waarschijnlijk het liefst elke vraag perfect beantwoorden, hier heb je helaas geen tijd voor en vragen die je niet invult worden meestal fout gerekend. Onze tip: als een vraag je lastig lijkt, sta er niet te lang bij stil, maar vul wel altijd wat in en schrijf het nummer van de vraag op, zodat je er nog eens naar kijken als je aan het einde toch tijd over hebt.

Nadat we de scores van de capaciteitentest hebben besproken, vraag ik de kandidaat hoe het was om de persoonlijkheidsvragenlijst in te vullen. ‘Erg moeilijk, soms pasten de stellingen allemaal niet bij mij, soms wilde ik ze het liefst allemaal op nummer 1 zetten’. Wij gebruiken een zogeheten ‘forced choice’ test, hierbij dwingen we je om stellingen te rangschikken die het meest of het minst bij je passen. Onze tip: (in tegenstelling tot de capaciteitentest) denk bij deze test niet te veel na! Volg je gevoel en probeer er niet over na te denken of het klopt bij wat je op de vorige vraag hebt beantwoord. Tot slot, wees eerlijk en schets geen ideaalbeeld. Bij teveel nuances komen er weliswaar geen ‘slechte’ punten uit, maar springen ook je positieve punten er niet uit. Dat is zonde. Bovendien heeft iedereen ontwikkelpunten en krijg jij de kans om deze toe te lichten.

“Sterke punten afleiden van informatie uit je cv heeft niet veel zin. Wees creatief in het beschrijven van je sterke punten.”

Een interviewvraag die bij vrijwel elk sollicitatiegesprek wordt gesteld is: ‘Kan jij een aantal sterke eigenschappen van jezelf benoemen?’. De kandidaat heeft net zijn Master Mathematics afgerond en benoemt als een sterke eigenschap ‘ik heb wel een wiskundige aanleg’. We snappen dat het lastig is om over jezelf te praten, maar herhalen wat wij uit je cv kunnen afleiden heeft niet zoveel zin. Geen inspiratie? Vraag eens een studiegenoot, collega, vriend of familie wat zij als jouw goede en minder sterke punten beschouwen. Wil je toch graag je wiskundige aanleg aanstippen, leg dan uit waarom het belangrijk is voor juist dit sollicitatiegesprek en geef concrete voorbeelden.

Inmiddels hebben we de ambities en competenties van de kandidaat uitgebreid in kaart gebracht. Nu kondig ik aan dat er een kort rollenspel volgt. De kandidaat schrikt een beetje, maar ik stel hem gerust. We willen graag zien hoe jij  in praktijksituaties reageert. Bij een rollenspel word je vaak een probleemsituatie voorgelegd. Veel kandidaten willen de perfecte oplossing vinden. Hierbij zijn 2 problemen: 1 de perfecte oplossing bestaat niet, het is meer van belang dat je laat zien dat je logisch kan nadenken. 2. Wanneer jouw tegenspeler van slag is of geïrriteerd, zorg er dan eerst voor dat je die irritatie wegneemt. Anders kan je met nog zo’n goede oplossing komen, de anders heeft helaas geen oor voor jouw remedie. Onze tip: blijf logisch redeneren, maar toon eerst begrip en biedt zo nodig excuses aan voordat je praktische zaken regelt.

Zo, de dag zit erop. Het is 13.30 uur de kandidaat heeft uitgebreid over zijn cv, ambitie en competenties verteld. Ik vraag de kandidaat hoe deze de dag heeft ervaren. ‘Best intensief, zoveel over jezelf praten, maar ik herkende me in het beeld én ben tot nieuwe inzichten gekomen.’ Daarna volgt het onvermijdelijke eindresultaat, is er een match met het bedrijf en de vacatures? Of blijkt het toch niet te passen. Komt er geen match uit, dan kan dat even jammer zijn. Maar bedenk dat het bedrijf of de vacature dan waarschijnlijk ook niet bij je past en je er niet gelukkig van zou worden. Toch is het geen verspilde dag! Je hebt er namelijk meer zelfinzicht gekregen, en input over je sterke en verbeterpunten voor een volgend sollicitatiegesprek. Bovendien ga je naar huis met advies over wat voor functie en organisatie er beter bij je zouden passen. Hierdoor wordt het vervolg van je zoektocht een stuk makkelijker!

Laagdrempelig met een kop koffie in je hand, neem je de eerste indrukken van Procam tot je. De kennismaking is simpel en vrijblijvend: jij proeft iets van het leven van een Procammer en wij laten ons inspireren door je frisse energie. Wanneer we beiden het traject vol enthousiasme willen instappen, start het assessment gericht op wie je bent en waar je staat. We focussen op jouw kracht! Benieuwd naar ons assessment? Meld je aan en laat je inspireren!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.