Millennials’ energieslurpers en energieboosters

Uit een onderzoek door generatie-experts waarin 3300 Nederlandse jongeren op de werkvloer werden meegenomen, komt dat driekwart van de millennials last heeft van energievreters op het werk. We duiken in op wat de energieslurpers én energieboosters zijn op het werk. Want het is toch veel leuker om al die verloren energie in die passie naast je werk of die uit de hand gelopen hobby te stoppen?

Weg met die bureaucratie en hoge prestatiedruk
Hiërarchie vervelend? Nee, er is een veel grotere ergernis genaamd bureaucratie. Regels en manieren hoe iets moet worden gedaan vallen niet goed bij millennials. Zoals generatie-expert Dr. Aart Bontekoning zegt: “Millennials hebben thuis geleerd om zelf na te denken. Door anderen bedachte directieve werkinstructies werken vaak contraproductief. Het beperkt hun creativiteit en hun behoefte aan autonomie.”

Het zijn niet zozeer de vrienden, de baas of de leiding van de jonge professional. Nee, bijna zestig procent van de millennials uit het onderzoek kamp het meest met de hoge verwachtingen van zichzelf. Alles perfect willen doen en succes willen hebben ligt achter deze energieslurper. Eén van de initiatiefnemers van het onderzoek vindt deze uitkomst opvallend aangezien mensen vaak negatief zijn over sociale media vanwege het vergelijken met elkaar. Uit dit onderzoek komt juist dat millennials zichzelf als verantwoordelijke zien, wat zorgt voor de enorme druk die ze kunnen voelen. Millennials kunnen zich hierdoor ergeren aan collega’s die juist niet hun verantwoordelijkheid nemen.

Omdraaien naar energieboosters
We weten waar millennials energie kunnen lekken. Waar worden millennials wel warm van op de werkvloer? Een goede werksfeer (32 procent) staat op één, komt uit het onderzoek. Daarna is betekenisvol werk met 30 procent heel belangrijk en volgt op drie de ontwikkeling met 24 procent. De relatie en de samenwerking met collega’s bepaalt de werksfeer volgens de millennials. Maar wat is volgens hen dan de perfecte werkrelatie? Openheid, informeel en gelijkwaardigheid is belangrijk daarin. Hieruit ontstaan, in het ideaalbeeld, concrete doelen en zien ze het dat hun eigen bijdrage verschil maakt. Twee vliegen in één klap: een goede werksfeer én betekenisgeving.

“Ontwikkeling staat op plaats drie, maar drukt wel een stempel op het verlangen van de millennial.”

Ontwikkeling staat op plaats drie, maar drukt wel een stempel op het verlangen van de millennial. Zij – zo’n 65 procent van het onderzochte jongeren – vinden persoonlijke ontwikkeling belangrijker dan professionele ontwikkeling. Anno 2019 worden bedrijven steeds beter in het persoonlijke deel maar toch is er bij veel organisaties het meeste ruimte voor de professionele ontwikkeling. Zo zegt één van de onderzochte millennials dat zijn werknemer meer aan hem heeft als hij zijn talenten mag ontdekken en benutten dan wanneer hij een cursus timemanagement mag volgen. We sluiten af met de quote van Matthijs Hamster (Young Professional trainingsbureau Careerwise, initiatiefnemer onderzoek) aangezien wij daar helemaal achter staan en graag op inspringen.”Millennials willen graag leren. Je kunt ze daarvoor trainingen aanbiedingen maar nog belangrijker is het om ze bewuste leerervaringen aan te bieden in de context van hun dagelijkse werkzaamheden. Die koppeling met hun werkplek is echt onmisbaar. Een eerste kleine stap richting zo’n leercultuur is het geven van spontane en continue feedback.” Dit proberen we ook al bij Procam in te zetten. Nieuwsgierig hoe oud-Procammer Daan Veraart zijn coach en de feedback bij Procam heeft ervaren? Check het hier.

Millennials trainen doen we niet zomaar. Wanneer je bij de CareerCraft Academy zit, weten wij dat jij de potentie en talent bezit om een bruisende loopbaan als IT professional tegemoet te gaan: je bent een TopTalent. We zien je capaciteiten, ambitie en persoonlijkheid en vinden ze passend bij het bedrijf. We gaan je klaarstomen voor jouw droomcarrière waarin je jezelf helemaal kan laten zien. En daarbij hoort ook de nodige training.

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.