3. Het slachtoffer
Deze afstudeerder heeft het maar zwaar. Zijn scriptiebegeleider is te langzaam, de opdracht is onmogelijk en tot overmaat van ramp komt het nieuwe seizoen van zijn favoriete serie net de week voor de deadline op Netflix. Dan kan hij er ook niks aan doen als het resultaat tegenvalt.
Tip voor het slachtoffer: vergroot je eigen invloedssfeer! Zit het even tegen? Bedenk je dan wat je zelf kunt doen om de situatie te veranderen of, als je niks kan veranderen, hoe je er het beste mee om kan gaan. Klagen is fijn, maar levert weinig op en is ook niet erg gezellig voor je omgeving.
4. De uitsteller
De uitsteller zit een groot deel van zijn afstudeerperiode comfortabel in de ontkenningsfase. Pas als de deadline dichterbij komt, slaat de stress toe. Niet erg, want lichte paniek is de brandstof voor deze afstudeerder. Binnen no-time knalt hij een scriptie in elkaar, die tot ieders verbazing vaak nog briljant is ook. Dit tot grote ergernis van de overachiever.
Tip voor de uitsteller: ga eens praten met de stresskip. Jij helpt hem met een stukje relativering en andersom kan hij jou misschien motiveren om net wat eerder van je luie stoel te komen. Scheelt weer wat slapeloze nachten aan het einde.
5. De kluizenaar
Zodra het laatste studiejaar aanbreekt, verdwijnt deze afstudeerder van het aardoppervlak. Heeft hij zich opgesloten in zijn studentenkamer? Heeft hij een stil hoekje in de bibliotheek gevonden of is hij vertrokken naar een onbewoond eiland? Niemand die het weet. Deze student werkt het beste alleen en kan zich helemaal verliezen in zijn onderzoek. De feestjes komen wel weer als dit meesterwerk is ingeleverd.
Tip voor de kluizenaar: plan vaste momenten in waarop je je werk deelt met een ander. Prima om het schrijf- en denkwerk grotendeels alleen te doen, maar de ideeën van een begeleider of studiegenoot kunnen jou net dat beetje extra inspiratie geven.
Of je je nu terugtrekt of juist mensen opzoekt, meteen begint of vertrouwt op je eindsprint: iedere afstudeerder heeft zijn eigen coping-strategie en dat is helemaal oké. Wel kan het nuttig zijn om eens op te letten wat de rest doet en te kijken wat je van elkaar kan leren. Welke afstudeerder ben jij, en van wie kun jij nog wat opsteken?
En voor je het weet ben je afgestudeerd! Tips nodig voor je oriëntatie naar de perfecte eerste baan? Meld je dan aan voor een assessment. We helpen je graag op weg!