Welk type afstudeerder ben jij?

Voor veel studenten is de afstudeertijd de zwaarste periode van hun studententijd. De druk ligt hoog, je wilt op tijd de eindstreep halen en ondertussen oriënteer je je misschien ook al op de volgende fase van je leven. Daar kan best wat stress bij komen kijken. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om deze periode te overleven. Herken jij deze zeven typen afstudeerders?

1. De stresskip
Dit is die student die al een jaar voor de deadline een kleine paniekaanval krijgt als iemand zich het woord “scriptie” in de mond neemt. Hij twijfelt over al zijn beslissingen, kiest vijf keer een nieuw onderwerp en overlegt dit graag met iedereen die wil luisteren. Als hij zijn flow vindt, kan hij een prachtig onderzoek neerzetten, maar daarvoor moet hij wel zijn zenuwen de baas worden.

Tip voor de stresskip: vergelijk je eigen werk niet met dat van anderen of met voorbeeldscripties die al af zijn. Kijk in plaats daarvan waar je zelf een aantal weken of maanden geleden stond. Zit er vooruitgang in? Mooi, dan ben je op de goede weg!

2. De overachiever
Heel irritant, vooral voor de stresskip: deze persoon weet al eeuwen wat zijn onderwerp wordt, heeft in zijn vakantie al een berg literatuur verzameld en ontwerpt een onderzoek waar de rest niks van begrijpt. Extra variabele erbij? Geen probleem. Meer uitdaging? Graag! Deze student is de droom van iedere enthousiaste scriptiebegeleider.

Tip voor de overachiever: zorg ook een beetje voor jezelf. Je scriptie voelt op dit moment als je levenswerk, maar er zijn ook andere belangrijke dingen in het leven. Quality time met vrienden bijvoorbeeld.

“Geen stress! Kijk naar de vooruitgang die je hebt gemaakt in de afgelopen weken.”

3. Het slachtoffer
Deze afstudeerder heeft het maar zwaar. Zijn scriptiebegeleider is te langzaam, de opdracht is onmogelijk en tot overmaat van ramp komt het nieuwe seizoen van zijn favoriete serie net de week voor de deadline op Netflix. Dan kan hij er ook niks aan doen als het resultaat tegenvalt.

Tip voor het slachtoffer: vergroot je eigen invloedssfeer! Zit het even tegen? Bedenk je dan wat je zelf kunt doen om de situatie te veranderen of, als je niks kan veranderen, hoe je er het beste mee om kan gaan. Klagen is fijn, maar levert weinig op en is ook niet erg gezellig voor je omgeving.

4. De uitsteller
De uitsteller zit een groot deel van zijn afstudeerperiode comfortabel in de ontkenningsfase. Pas als de deadline dichterbij komt, slaat de stress toe. Niet erg, want lichte paniek is de brandstof voor deze afstudeerder. Binnen no-time knalt hij een scriptie in elkaar, die tot ieders verbazing vaak nog briljant is ook. Dit tot grote ergernis van de overachiever.

Tip voor de uitsteller: ga eens praten met de stresskip. Jij helpt hem met een stukje relativering en andersom kan hij jou misschien motiveren om net wat eerder van je luie stoel te komen. Scheelt weer wat slapeloze nachten aan het einde.

5. De kluizenaar
Zodra het laatste studiejaar aanbreekt, verdwijnt deze afstudeerder van het aardoppervlak. Heeft hij zich opgesloten in zijn studentenkamer? Heeft hij een stil hoekje in de bibliotheek gevonden of is hij vertrokken naar een onbewoond eiland? Niemand die het weet. Deze student werkt het beste alleen en kan zich helemaal verliezen in zijn onderzoek. De feestjes komen wel weer als dit meesterwerk is ingeleverd.

Tip voor de kluizenaar: plan vaste momenten in waarop je je werk deelt met een ander. Prima om het schrijf- en denkwerk grotendeels alleen te doen, maar de ideeën van een begeleider of studiegenoot kunnen jou net dat beetje extra inspiratie geven.

6. Het kuddedier
Deze afstudeerder verzamelt juist zo veel mogelijk lotgenoten om zich heen in deze moeilijke periode. Samen naar de bibliotheek, samen brainstormen en samen een terrasje na een productieve dag. Zo motiveert hij niet alleen zichzelf, maar ook de studenten om hem heen.

Tip voor het kuddedier: let op dat je de rest van de bibliotheek niet stoort met je gezamenlijke brainstorms. Huur bijvoorbeeld een afzonderlijke ruimte af: dat kan op veel hogescholen en universiteiten als je er vroeg genoeg bij bent. De kluizenaar zal je dankbaar zijn.

7. De zesjesstudent
Deze afstudeerder wordt al moe als hij de overachiever aan het werk ziet. Hij weet na jarenlange oefening precies wat hij moet doen om een voldoende te scoren, en waarom zou hij ook meer doen? Met zijn nuchtere blik realiseert deze student zich dat zijn scriptiecijfer waarschijnlijk niet zijn hele toekomst gaat bepalen. In plaats daarvan geniet hij liever nog even van zijn laatste maanden als student.

Tip voor de zesjesstudent: verdiep je voor je deze route kiest even goed in wat je na je afstuderen wil doen. Voor sommige routes kan een goede, relevante scriptie namelijk deuren openen. Als je het onderzoek in wil bijvoorbeeld, of wil werken met innovatie.

“Het ‘kuddedier’ motiveert zichzelf en studenten om hem heen door samen deze moeilijke periode te trotseren.”

Of je je nu terugtrekt of juist mensen opzoekt, meteen begint of vertrouwt op je eindsprint: iedere afstudeerder heeft zijn eigen coping-strategie en dat is helemaal oké. Wel kan het nuttig zijn om eens op te letten wat de rest doet en te kijken wat je van elkaar kan leren. Welke afstudeerder ben jij, en van wie kun jij nog wat opsteken?

En voor je het weet ben je afgestudeerd! Tips nodig voor je oriëntatie naar de perfecte eerste baan? Meld je dan aan voor een assessment. We helpen je graag op weg!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.