Fixed mindset vs. Growth mindset

De regie over jouw mindset

Behoor jij tot de fixed mindsetters of ben je eerder een growth mindsetter? Schrik niet, het is niet iets waarbij je in een hokje wordt geduwd en bekogeld wordt met labels. Nee, want volgens de grondlegger van deze theorie, Carol Dweck, bepaalt je mindset over je eigen talenten en vaardigheden hoe deze zich zullen ontwikkelen. Bij Procam zijn wij veel bezig met persoonlijke groei en een stukje theorie is altijd handig! Dus wij duiken vandaag in de fixed en growth mindset.

Geen fouten maken, a.u.b.
Laten we starten met de fixed mindsetters: als je bij deze groep hoort, geloof jij dat je talenten en vermogens vastliggen. Het zijn eigenschappen die vanaf je geboorte zijn bepaald, ben je van mening. Wanneer je ‘Jij hebt echt geen discipline’ hoort, zal de persoon met de fixed mindset dat beamen. Hij/zij denkt dat ze een bepaalde mate heeft van een eigenschap zoals discipline of empathie. Het zorgt wel voor wat duidelijkheid, want je kan waarschijnlijk eerder de vraag ‘Wat kan ik?’ beantwoorden dan een growth mindsetter. Toch kan een fixed mindset ervoor zorgen dat je beperkt wordt in je succes. Je focust je namelijk op het moeten bewijzen van die eigenschappen die jij ‘gekregen’ hebt en het niet laten zien van de zwakheden. ‘Geen fouten maken, a.u.b.’ heerst bij de fixed mindsetters. Als men er maar niet achter komt dat ze een gebrek hebben in het talent waar ze nu hun werk van hebben gemaakt. Ook wordt er eerder een uitdagende opdracht afgewezen vanwege het feit dat ze flink kunnen falen.

“Zowel jij als je bedrijf kan werken aan het omgooien van die fixed mindset naar een growth mindset.”

Vallen en opstaan
Om op die uitdagende opdracht door te gaan: iemand met een growth mindset ziet het eerder als een manier tot groei. Growth mindsetters geloven dat ze met de juiste inzet, studie en doorzettingsvermogen hun talenten kunnen ontwikkelen. Met leergierigheid durven ze letterlijk te vallen en op te staan. Ja, het doet nog steeds pijn om fouten te maken, maar ze werken liever met mensen die hen uitdagen dan dat ze het gevoel hebben dat ze meer hadden gekund. Alles heeft zijn voor- en nadelen dus hier ligt natuurlijk ook een valkuil op de loer: alle kansen willen pakken om maar meer te groeien kan leiden tot een overspannen gevoel of zelfs een burn-out. Wel is de growth mindset in veel opzichten voordelig om in te trainen omdat elk vakgebied gepaard gaat met veranderingen, leren, uitdagingen en feedback.

Help, ik zit vast
Je leest dit en denkt: ai, ik kan wel een fixed mindset hebben. Hoe heb ik dat gekregen? In sneltreinvaart ga je je opvoeding en opleiding af, maar alles lijkt best oké te zijn gegaan. Toch zijn er manieren waardoor je fixed mindset (onbewust) kan zijn bevestigd. Bijvoorbeeld door het complimenten geven over een resultaat, door in een omgeving te leven waar de focus op de hoogte van cijfers ligt, door vaak maar één manier of keuze te krijgen in je opvoeding of door geteisterd te worden met lage verwachtingen. We zitten nu allang niet meer op school, maar zelfs je werkcultuur kan invloed hebben op je mindset. Zo is het belangrijk om een werksfeer neer te zetten waarin vaardigheden als ontwikkelbaar getoond worden – bijvoorbeeld door het aanbieden van trainingen waar zowel de CEO als de receptionist aan meedoet. Ook moet het erkent worden dat doorzettingsvermogen en leergierigheid heel belangrijk zijn en talent niet de boventoon voert. Daarnaast moet de feedback in gesprekken en trainingen stimulerend zijn om te leren. Kortom, zowel jij als je bedrijf kan werken aan het omgooien van die fixed mindset naar een growth mindset. Fouten maken wordt nooit leuk, maar speelser kan het wel worden. ‘Ach joh, volgende keer zal ik de theorie wat beter doornemen’ zeg je wanneer je weer je auto theorie niet haalt. Je werkt aan je mindset toch?

Bij onze trainingen denk je misschien gauw aan bedrijfstrainingen als presentatietechnieken, communicatievaardigheden en time management. Daar zit zeker een kern van waarheid in – zo zijn er workshops in onderhandelen en effectief overleggen. Ook bieden wij naast de algemene trainingen ‘mind trainingen’ aan voor millennials – alles voor een optimale groei als beginnend professional. Zo duiken wij met trainingen in onderwerpen als denken versus voelen, omdenken, piekeren, assertiviteit en mindfulness. Meer informatie over onze trainingen? Mail ons gerust!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.