Low-code development saai? Think again!

De mythes en feiten van low-code

De vraag naar IT in bedrijven is enorm. Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en de vraag in de markt verandert mee. Applicaties bouwen kost tijd, soms zo veel dat de applicatie alweer verouderd is voordat hij klaar is. En ondertussen moeten alle bestaande systemen ook draaiende gehouden worden. Er is gewoon niet genoeg IT-capaciteit, en volgens onderzoeksbureau Gartner wordt dit alleen maar erger. Software-ontwikkeling móet sneller en kostenefficiënter, maar hoe?

De beloftes van low-code
Low-code platformen moeten de oplossing bieden. Deze platformen stellen developers in staat om snel complete business-applicaties op te leveren, zonder veel handmatige codering. Tijdrovende handmatige processen worden geautomatiseerd en vervangen door visuele modellering en drag-and-drop functionaliteiten. Daardoor kunnen applicaties sneller, goedkoper en efficiënter de markt op. Bovendien zorgt de automatisering dat developers minder training nodig hebben en dat er minder bugs in de code sluipen. Een ander veel genoemd voordeel is dat developers hun werk makkelijker tussentijds kunnen delen met de business, omdat ook professionals die geen programmeertalen kennen de visuele interface snappen. Op tijd bijsturen is dan geen probleem.

Klinkt als een goudmijn voor bedrijven, toch? En dat is het ook, volgens onderzoeksinstituten als Forrester en Gartner. Maar wat betekent deze trend voor jou als developer? Wordt jouw werk hierdoor saai? Heb je al die programmeertalen voor niets geleerd? Tijd om wat mythes de wereld uit te helpen.

 “Iedereen kan werken met low-code”
Toegegeven: iedereen die aardig met een computer overweg kan, kan met low-code een simpele app bouwen. De bouwblokken zijn al beschikbaar. Maar wil je deze basis aanpassen, je eigen touch toevoegen en écht iets nieuws maken dat naadloos aansluit bij het bestaande IT-landschap? Dan moet je de techniek achter de bestaande bouwblokken snappen en er zelf op kunnen voortborduren.

“Low-code is saai voor echte developers”
Daardoor is low-code ook zeker niet saai voor doorgewinterde developers. Integendeel: tijdrovende repetitieve processen zoals code van een ander kopiëren en plakken, debugging en deployment gaan allemaal snel en automatisch, en daardoor kun jij je als developer richten op dat wat jouw software nieuw en uniek maakt. Direct impact maken, zonder onnodige vertraging. En doordat low-code development tot 10 keer sneller gaat dan traditionele development ervaar je veel vaker dat moment van voldoening wanneer een nieuwe applicatie af is. Dan kun je weer met een nieuw project beginnen. Je werk wordt dus ook nog dynamischer.

“Toch moet je ook de techniek achter de bestaande bouwblokken snappen en er zelf op kunnen voortborduren.”

“Low-code beperkt mijn IT-carrière”
Sommige developers zijn bang dat hun codeervaardigheden verouderd raken en hun waarde op de arbeidsmarkt vermindert als ze aan de slag gaan met low-code. Logisch, maar niets is minder waar. We hebben al vastgesteld dat deze vaardigheden ook in low-code development heel belangrijk zijn om een impact te maken. Daarnaast ben je in een low-code omgeving veel meer bezig met het oplossen van bedrijfsproblemen met IT. Vaardigheden als business-kennis en relatiemanagement ontwikkel je in no-time, en in combinatie met jouw technische achtergrond zijn die goud waard.

“De combinatie business en IT is, en blijft, goud waard!”

Nog niet overtuigd? Bedenk je dan dat onderzoekers van Forrester voorspellen dat het gebruik van low-code platformen tot 2022 ieder jaar met maar liefst 50% gaat stijgen. En daarmee stijgt natuurlijk ook de vraag naar slimme developers die ermee uit de voeten kunnen. Low-code is de toekomst, ben jij aan boord?

Nieuwsgierig naar de voordelen die een carrière in Low-Code jou te bieden heeft? We vertellen je er graag meer over.  Stuur een mail naar j.rutze@procam.nl

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.