Brain Computer Interface 101
Simpel gezegd spreken we bij een BCI over de technologie waarbij hersensignalen met behulp van een computer worden omgezet tot acties. De oorsprong ervan ligt in de medische wetenschap. De nieuwste gehoorapparaten zijn een alledaags voorbeeld van een BCI en over de meer bijzondere varianten heb je misschien al weleens wat gelezen. Binnen de technologie onderscheiden we twee varianten: invasieve en niet-invasieve BCI.
Niet-invasieve en invasieve BCI
Bij niet-invasieve BCI is er geen sprake van een operatie waarbij apparatuur het lichaam binnendringt. De hersensignalen die nodig zijn worden ‘gewoon’ aan de buitenkant opgehaald. Meestal door middel van een gek soort badmuts die met gigantisch veel snoertjes is verbonden aan een computer. Hiermee kan de elektrische activiteit of het magnetische veld dat ontstaat door neurale activiteit worden gemeten. De bekendste methode is EEG en is volkomen veilig voor de gebruiker.
Hoewel niet-invasieve BCI’s al redelijk succesvol zijn gebleken, ontbreekt het nog vaak aan precisie. De oplossing? Een invasie in onze bovenkamer, oftewel invasieve BCI. Vanzelfsprekend brengt deze soort een hoop vraagstukken met zich mee. Computers hebben we immers zelf gemaakt, maar dit geldt niet voor onze hersenen. Gelukkig krijgen we wel steeds meer inzicht in hoe ons brein werkt.
Waarom dit interessant is voor IT’ers
Dan is het tijd voor het ‘21 oktober 2015’-moment. Net als op Back to the Future Day neemt Alejandro ons mee terug naar de films uit het begin van zijn presentatie. Wat is nu feit en wat fictie? Conclusie: alles blijkt al mogelijk, hetzij in een bescheiden vorm. BCI kan voor steeds meer toepassingen gebruikt worden. Het is niet langer meer een kindje van de medische wetenschap, maar heeft zijn intrede ook gedaan in domeinen als virtual reality en gaming. Hiervoor is wel een hoop nieuwe software nodig. Voel jij geroepen om deze te ontwikkelen? Your future is whatever you make it. So make it a good one 😉