(Back to the) Future of IT

De schalen in restaurant Strangelove zijn nagenoeg leeg terwijl de grote zaal van LAB111 langzaam volloopt. Op het programma staat de eerste Procam TechTalk van 2019. Het thema luidt ‘Future of IT’. Het woord is aan Alejandro Tauber, uitgever en hoofdredacteur van The Next Web, maar bovenal iemand die ingewikkelde dingen voor veel mensen leuk kan maken. Het ingewikkelde ding deze avond is Brain Computer Interface, oftewel BCI.

Alejandro introduceert het futuristisch klinkende begrip door middel van een aantal films. Bij elke film (o.a. Transcendence, The Matrix en Avatar) vraagt hij de zaal of zij denken dat de variatie op BCI feit of fictie is. Het aanwezige publiek bestempelt de films overwegend als toekomstmuziek. Het moet ooit wel kunnen, maar nu nog niet (toch?).

“Bij welke film is de variatie op BCI een feit of fictie? Ze werden grotendeels bestempelt als toekomstmuziek.”

Brain Computer Interface 101

Simpel gezegd spreken we bij een BCI over de technologie waarbij hersensignalen met behulp van een computer worden omgezet tot acties. De oorsprong ervan ligt in de medische wetenschap. De nieuwste gehoorapparaten zijn een alledaags voorbeeld van een BCI en over de meer bijzondere varianten heb je misschien al weleens wat gelezen. Binnen de technologie onderscheiden we twee varianten: invasieve en niet-invasieve BCI.

Niet-invasieve en invasieve BCI
Bij niet-invasieve BCI is er geen sprake van een operatie waarbij apparatuur het lichaam binnendringt. De hersensignalen die nodig zijn worden ‘gewoon’ aan de buitenkant opgehaald. Meestal door middel van een gek soort badmuts die met gigantisch veel snoertjes is verbonden aan een computer. Hiermee kan de elektrische activiteit of het magnetische veld dat ontstaat door neurale activiteit worden gemeten. De bekendste methode is EEG en is volkomen veilig voor de gebruiker.

Hoewel niet-invasieve BCI’s al redelijk succesvol zijn gebleken, ontbreekt het nog vaak aan precisie. De oplossing? Een invasie in onze bovenkamer, oftewel invasieve BCI. Vanzelfsprekend brengt deze soort een hoop vraagstukken met zich mee. Computers hebben we immers zelf gemaakt, maar dit geldt niet voor onze hersenen. Gelukkig krijgen we wel steeds meer inzicht in hoe ons brein werkt.

Ethisch dilemma
Alejandro vertelt dat hij ooit zijn scriptie schreef over BCI. Het is dan ook niet gek dat zijn hart sneller gaat kloppen van de spannendere invasieve variant. Onder de vele vraagstukken die het met zich meebrengt vallen ook ethische dilemma’s. Een waarschuwing volgt: de meeste invasieve experimenten worden nu nog met dieren gedaan, hoewel er wereldwijd ook zeker trials met mensen lopen. BCI’s zijn zo dus voer voor een debat over ethische zaken als dierenleed, verantwoordelijkheid, bijwerkingen en de invloed op de kwaliteit van leven.

“De meeste invasieve experimenten worden nu met dieren gedaan en BCI’s zijn zo dus voer voor een debat over ethische zaken als dierenleed.”

Waarom dit interessant is voor IT’ers
Dan is het tijd voor het ‘21 oktober 2015’-moment. Net als op Back to the Future Day neemt Alejandro ons mee terug naar de films uit het begin van zijn presentatie. Wat is nu feit en wat fictie? Conclusie: alles blijkt al mogelijk, hetzij in een bescheiden vorm. BCI kan voor steeds meer toepassingen gebruikt worden. Het is niet langer meer een kindje van de medische wetenschap, maar heeft zijn intrede ook gedaan in domeinen als virtual reality en gaming. Hiervoor is wel een hoop nieuwe software nodig. Voel jij geroepen om deze te ontwikkelen? Your future is whatever you make it. So make it a good one 😉

Wie niet kan wachten tot de volgende Tech Talk (waar jij je overigens hier alvast voor kan aanmelden), die kan ook hier en/of hier terecht voor nog veel meer zelfstudie over dit fantastische onderwerp.

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.