De vijf rollen van een IT’er

Veel mensen onderschatten hoe bruisend en veelzijdig een IT’er is. Je bent een kunstenaar, Master of Deadlines, psycholoog, wiskundige en journalist in één. Waarom? Dat leggen we je uit!

Een kunstenaar
Wanneer je op een verjaardag vertelt dat je werkt in de IT en er weinig interesse uit de reacties voortkomt, is het tijd om jezelf eens anders te gaan zien. Je moet creatief zijn om problemen te kunnen oplossen. Logica, oplossingen en experimenteren zijn jouw kernwoorden. Het verbazen van de klant die geen uitweg meer zag of het bedenken van een app die een nieuwe wereld opent. Programmeren start met een lege sheet en kan alles worden. Je bent een schepper, een creator en een influencer tegelijk. Een kunstenaar in de IT klinkt leuk voor op de borrel, toch?

“Programmeren start met een lege sheet en kan alles worden. Je bent een schepper, een creator en een influencer tegelijk.”

De Master of Deadlines.
Als IT’er werk je vaak met bedrijven waarvoor je de IT wereld toegankelijk moet maken. De grafische schil vol ingewikkelde codes maak jij zodat je uiteindelijk het probleem van de opdrachtgever oplost. En bij het werken met verschillende bedrijven en instanties horen deadlines. Dit is zeker niet altijd makkelijk aangezien het moeilijk kan zijn hoe lang een opdracht nou werkelijk gaat duren. De scrum-aanpak kan een manier zijn om het iets behapbaarder te maken. Maar met een dosis realiteit en eerlijkheid wordt je vanzelf een meester in deadlines.

De psycholoog
Gelukkig hoef je niet je cliënten met zachte woorden toe te spreken en te begrijpen, maar wel ga je je keer op keer verdiepen in datgene wat je moet bouwen voor de klant. Wat voor effect wil hij hebben? Wanneer je de nieuwsgierigheid voelt om te verdiepen in wat het project nodig heeft, zal je enthousiaster worden doordat je ver betrokken bent bij de opdracht. Je leert door te vragen en te communiceren met de klant. Je moet de opdracht én de klant doorprikken.

De wiskundige
Wiskundige termen, abstracte problemen en logica. Wiskunde en IT hebben veel raakvlakken. Als IT’er ben je constant bezig met het oplossen van problemen, iets wat een wiskundige ook doet. Je gaat uiteindelijk op zoek naar de oplossing waarvoor je de beste berekeningen hebt uitgevoerd. Daarnaast is het fijn meegenomen als je wat passie voor de wiskunde hebt, want dan wordt het taaie gedeelte van de IT een stuk interessanter. Met het gezamenlijk lievelingswoord ‘formules’ liggen de wiskundige en IT’er aardig dicht bij elkaar.

De journalist
Waarom hebben we het op deze manier gedaan? Wat voegt iedereen toe? Wie ben ik in dit proces? Als IT’er is het handig om reflectief en nieuwsgierig te zijn. Op basis van die vragen moet je knopen doorhakken en als ware het nieuws uitbrengen. Welke programmeertaal werkt het beste bij deze opdracht en hoe gaan we dit uittesten? Het kritisch zijn op jezelf en op collega’s en tegelijkertijd een fijne werksfeer zorgt ervoor dat je naast een succesvolle IT’er stiekem een journalist in de dop bent.

Ook jij kan als startende IT ‘er dus alle vijf deze rollen vervullen binnen je functie. Benieuwd welke functie bij je past? Meld je aan voor een assessment bij ons en kom erachter!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.