“Bankhangen”: een gesprek over geld en werken bij ABN AMRO

Een interview met Farhan Hafeez

Het is de ”Week van het Geld”. Basisschoolleerlingen kregen afgelopen week les in verantwoord omgaan met geld. Ondanks de focus deze week op basisschoolleerlingen, is de boodschap ervan zelfs ver na de basisschool nog van kracht! Wanneer je bijvoorbeeld je eerste baan krijgt. Hoe ga je om met je eerste loon? Denk je na over de geldtoekomst?

We spreken met Farhan, Business & IT Developer bij ABN AMRO. Niet zonder reden uiteraard. Naast de educatieve insteek van dit interview willen we ook een ander onderwerp aansnijden: het ‘stoffige’ imago van de bank. Althans, dat is dus wat veel mensen veelal denken. Maar niets is minder waar.

Farhan, welk beeld had je van banken voor je zelf aan de slag ging bij ABN AMRO?
In eerste instantie had ik verwacht dat het bankleven strikt en formeel is. Meteen al tijdens mijn eerst sollicitatiegesprek bij de ABN werden deze verwachtingen ontkracht. Het is hier namelijk verrassend informeel! De mensen zijn open en zeer sociaal. Iedereen is ook altijd bereid je te helpen waar nodig.

Tegen jouw verwachtingen in voel jij je dus toch erg thuis bij ABN AMRO, hoe heeft Procam hieraan bijgedragen?
Ze helpen met functies zoeken die bij mij passen en begeleiden me daarnaast ook tijdens sollicitatiegesprekken. Daarnaast brachten ze me in contact met bedrijven. Eigenlijk helpen ze dus tijdens het gehele oriëntatietraject.

Na het voltooien van de oriëntatiedag bij Procam kwam duidelijk naar voren waar ik goed in ben en waar mijn interesses liggen. Vervolgens legde Procam mij een aantal functies voor die heel goed aansloten bij mijn interessegebied. Door goed onderzoek te doen naar mijn persoonlijke interesses is de match die zij vinden heel sterk. Vaak heb je dat bij andere bedrijven niet. Die gaan gewoon zoeken op een onderbuikgevoel en hopen maar dat het een goede match is.

En nu werk je al anderhalf jaar bij ABN AMRO. Dus dat banken stoffig zijn klopt dus helemaal niet?
Nee inderdaad! Bovendien trekken de banken steeds meer jongeren aan. Door de IT is er veel veranderd binnen de bank. Teams zijn zelfsturend en gemixt:  jong en oud werken (informeel) samen. Daarnaast zijn vrijheid en flexibiliteit zijn ook veel voorkomende facetten binnen de bank.

“Banken trekken steeds meer jongeren aan. Door de IT is er veel veranderd binnen de bank.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit binnen jouw team?
In mijn team werken we voor interne klanten, ABN’ers. Wij ondersteunen hen door middel van consultancy, development, presenteren etc. Het werk is best divers. Momenteel is het team opgesplitst: een team voor de development-aspecten van het product en een team voor de stakeholdermanagement en de business-aspecten van het product. Doordat beide teams scrum werken, moet ik bij veel meetings aanwezig zijn. Enerzijds natuurlijk leuk, want je bent met meerdere mensen in contact. Anderzijds kan het af en toe wel ten koste gaan van je focus.

Wat voor gevoel geeft geld je?
Stress, maar ook vrijheid. Stress in de zin van: je wilt er veel mee doen en je bent heel ambitieus. Hierdoor ga je over alles nadenken. Bovendien brengen ambities vaak kosten met zich mee en dat zorgt enigszins voor stress. Anderzijds geeft het ook weer energie: je kan daadwerkelijk aan je ideeën werken. Omdat je eraan kan werken geeft het je energie en vrijheid.

Kijk je anders naar geld doordat je bij een bank werkt?
Ik ga nu een stuk zuiniger met mijn geld om. De bank heeft daar gelukkig geen invloed op gehad. Ik denk omdat je nu beseft dat je je tijd inruilt voor geld. Je bent minimaal 40 uur per week bezig voor je geld. Als student had je toeslagen en studiefinanciering, dus was je er niet zo mee bezig. Als je nu 160 uur per maand werkt, dan ga je wel inzien dat je, als je geld uitgeeft, eigenlijk ook tijd weggeeft. In die zin ben ik anders gaan kijken naar geld.

Je bent zuiniger met je geld, maar wat zou je doen als je je droomsalaris te besteden had?
Ik zag een keer een interview waarin werd uitgelegd dat mensen vaak concrete doelen stellen, behalve met geld. ‘Ik wil veel verdienen’ is zo’n doel. Daarom moet je kijken welk bedrag voldoende voor je is om je vaste lasten te dekken en je dromen te verwezenlijken. Wat heb je aan een miljoen per maand als je niet weet wat je ermee moet doen? Maak het concreet! Mijn droomsalaris is dus 10.000 netto per maand.

Dat geld zou ik dan investeren. Met investeren doel ik op drie categorieën: aandelen, vastgoed en een lopend bedrijf. Investeer het bijvoorbeeld in een bedrijf dat je zelf interessant vindt. In mijn geval is dat een kledingmerk en zou ik dus best willen investeren in bijvoorbeeld een kledingfabriek.

Investeren is dus een belangrijk facet in je uitgavenpatroon. Waar geef je eigenlijk als eerste geld aan uit nadat je je loon hebt ontvangen?
De rekeningen. Daardoor valt er een last van je schouders en kan je daarna plannen hoe je de rest uit wilt geven. Ik zou de rest dan ook uitgeven aan dingen die zorgen voor een leuke ervaring, zoals reizen, eten of andere leuke activiteiten. Spullen geven mij geen voldoening. Met een ervaring beleef je een geluksmoment. Ernaar terugkijken helpt ook in je persoonlijke ontwikkeling, wat ik heel belangrijk vind.

En wat zijn je plannen voor de toekomst?
Boven mijn bed hangt een bord met verschillende doelen. Voor de week, maand en het jaar. Hierdoor word ik dagelijks herinnerd aan mijn geld-doelen. Qua carrière wil ik ook groeien binnen mijn eigen kledingbedrijf. Elk seizoen een nieuwe collectie, maar ook elk seizoen groeien. Met toewijding bereik je je doelen. Na anderhalf jaar werken bij ABN AMRO heb op het gebied van geld ook echt veel geleerd en hoop ik meer te kunnen leren!

De wereld verandert, en de banken veranderen mee. ABN AMRO zet volop in op innovatie, en jij kan daar een unieke rol in spelen! Het traineeship van Procam is jouw weg naar binnen. Na ruim 20 jaar intensieve samenwerking met ABN AMRO kennen wij de bank van binnenuit, en weten wij dus precies waar jij het beste op je plek zit! Bovendien kom je terecht in het beste IT Traineeship van Nederland. De CareerCraft Academy biedt jou een volledig programma van persoonlijke coaching en training dat jou helpt om uit te blinken bij ABN AMRO.

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.