Spendings & Savings van Patrick

Een kijkje in de portemonnee van Patrick (23): talent advisor, recentelijk afgestudeerd en samenwonend.

In de ‘Week van het Geld’ nemen we een kijkje in de portemonnee van onze gewaardeerde collega Patrick, om zo een idee te krijgen hoe we met geld om kunnen gaan als full-time werkende.

Inkomen
Ongeveer €1800,-

Uitgaven

 • Huur: €300,- incl. G/W/L
 • Verzekeringen: €120,-
 • Boodschappen: €200,-
 • Reizen: €25,-
 • Abonnementen: €22,50
  • Telefoon €17,-
  • Spotify: €2,50
  • Netflix €3,-

Sparen
€800,-

Hoe voelt het om jouw rekening te hebben?
Ik woon net twee maanden samen en we hebben daarom kort geleden een gezamenlijke rekening geopend. Het is erg fijn om de gezamenlijke rekening te gebruiken voor boodschappen en huishoudelijke uitgaven, waardoor ik mijn eigen rekening kan gebruiken voor spullen die ik zelf wil kopen en lekker kan sparen.

Wat is je meest benauwde geldsituatie?
Toen ik net op kamers ging wonen. Op dat moment kwam ik er pas achter hoe snel kleine bedragen aan het einde van de maand toch hoog op kunnen lopen. Ik woonde voor het eerst in de stad en ging daarom ineens elke week borrelen, lunchen of stappen. Aangezien je, als je op jezelf woont, ook zelf boodschappen en huur moet betalen, wordt het al gauw tijd voor een (bij)baan.

Meest grote uitgave, en waarom was het zo’n grote geldsom waard?
De laatste tijd gaat bijna al mijn geld naar de inrichting van ons nieuwe huis. Aangezien ik hiervoor met drie huisgenoten woonde met een gemeenschappelijke keuken/woonkamer, had ik vrijwel geen eigen meubels en spullen. Hierdoor moesten we alles opnieuw kopen, met als grootste uitgave de bank van 1200 euro. Hopelijk was het ‘t waard, aangezien hij nog binnen moet komen!

Meest kleine uitgave (met grote waarde)?
Ik vind het leuk om kaarten te sturen naar vrienden en familie met een persoonlijk tekstje. Tegenwoordig verwacht niemand dat meer dus bij verjaardagen, afstuderen, een nieuwe baan of verhuizingen zijn ze altijd verrast.

Hoe zit het met je financiële opvoeding?
Probeer zo veel mogelijk te sparen, zodat je altijd de vrijheid hebt om onverwachts leuke activiteiten te doen‘. Ik merk dat ik dit heb overgenomen en dat ik bijvoorbeeld tijdens een dagje pretpark of op vakantie meer uitgeef om zo volop te genieten dan ergens heen te gaan en vervolgens daar niets meer kan uitgeven. Dan ga ik liever helemaal niet!

Waar bespaar je op (geef je minder snel op uit) en waarvoor heb je een gat in je hand (geef je snel uit)?
Ik bespaar vooral geld door eerst bij vrienden thuis te borrelen en daarna pas met z’n allen de stad in te gaan. Dit scheelt veel geld aan drankjes tijdens het uitgaan. En wat betreft een gat in mijn hand: ik ben ooit als kind begonnen met het kopen van CD’s (later ook LP’s). Alles staat op volgorde van artiest en jaar van uitgave, van Nederlandstalig tot de Spice Girls en 90s RnB tot Dance. Totaal niet meer nodig aangezien ik een Spotify Premium account heb maar ik probeer nog steeds alle discografieën compleet te krijgen.

Wat is aan de enerzijds je domste en anderzijds je slimte aankoop?
Ik heb ooit een LP uit Amerika laten importeren met de gedachte dat het zeer exclusief was. Ik was alleen de invoerrechten en belastingen vergeten, hierdoor was het uiteindelijke bedrag 100 euro. Een week later zag ik dezelfde LP voor 19,99 euro bij de Mediamarkt om de hoek.

Tijdens een vakantie in Mexico werd ik bij aankomst afgezet bij het verkeerde hotel door een taxi. Het vijf sterren hotel was super luxe in tegenstelling tot het door mij geboekte kleine twee-sterren hotel ernaast. Toen ik later bij mijn eigen hotel aankwam, bleken alle kamers volgeboekt te zijn. Door een klacht in te dienen, mocht ik in het luxe hotel ernaast verblijven. Daarnaast hoefde ik niet voor het eten en drinken te betalen vanwege ‘het ongemak’. Het was mijn meest luxe en goedkoopste vakantie ooit!

Heb je ook een gênant geldverhaal?
Ik was een keer vergeten om geld vanaf mijn spaarrekening over te maken naar mijn betaalrekening waardoor ik tijdens het pinnen van mijn boodschappen een te laag saldo had. Ik wilde geld overmaken met mijn mobiel bankieren app, alleen op dat moment was mijn batterij leeg en viel mijn mobiel uit. Het was 17:30 uur en er stond inmiddels een erg lange rij aan de kassa. De boze blikken terwijl ik mijn mobiel moest opladen bij de klantenservice zal ik niet snel vergeten.

Get in touch!
BIJ PROCAM...
 • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
 • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
 • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
 • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
 • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
 • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.