De vijfde generatie mobiele netwerken

“The revolution will not be televised, but it will be retweeted, streamed, shared and liked.” Langzaam kunnen we ons gaan opmaken voor de vijfde generatie mobiele netwerken. De belofte is dat de opvolger van 4G zoveel sneller is dat het een revolutie op zich is. Geen revolutie zonder tegengas, dus wat is er allemaal aan de hand?

Wat is 5G?
5G is de naam van de veel snellere opvolger van ons huidige 4G-netwerk. Die beloofde extreem hoge snelheid gaat ook een merkbaar verschil maken buiten de deur. Overal het gevoel hebben alsof je verbonden bent met je draadloze thuisnetwerk en dan vijftig keer sneller, aldus de tests.

Het is niet alleen die hoge snelheid die het hem doet. Belangrijk is ook dat er veel minder vertraging is tussen zender en ontvanger. Deze afgenomen latency is goed nieuws voor gamers en het ‘Internet of Things’, omdat het makkelijker wordt om computers op afstand te besturen.

“Er is veel minder vertraging tussen zender en ontvanger waardoor het makkelijker wordt om computers op afstand te besturen.”

Waarom hebben we steeds sneller (mobiel) internet nodig?
De behoefte om alles ‘makkelijker’ te maken hebben we al sinds de oertijd. Het is niet altijd even goed voor ons, maar ga eens na vanuit welke drijfveren de succesvolste bedrijven van deze tijd opereren. Thuisbezorgd, Bol.com, Zalando, allemaal spelen ze in op die behoefte aan comfort. De verwachting hierbij is dat we de komende tijd nog veel meer data gaan verbruiken. Voor het terugkijken van een goal tussen 99.049 anderen, maar ook veel nuttigere dingen zoals operaties op afstand via stabiele videoverbindingen. Tal van mogelijkheden dus, maar alleen haalbaar met een sterk en snel netwerk.

Alleen snelheid is niet genoeg
Zij die betrokken zijn bij de ontwikkeling van 5G zijn met name optimistisch over wat ‘network slicing’ wordt genoemd. Netwerken worden gebruikt door verschillende partijen met verschillende behoeften. Met 5G is het mogelijk om het netwerk op te delen in verschillende ‘slices’ die ingericht kunnen worden naar de behoefte per gebruikersgroep. Essentieel hierbij is dat de slices van elkaar geïsoleerd zijn, hoewel ze in principe dus vanuit hetzelfde netwerk komen. Een belangrijke innovatie aan de achterkant waar wij als gebruikers aan de voorkant niks van merken, maar wel van profiteren! Die ‘slices’ doen alleen wel weer een andere discussie opwaaien…

Netneutraliteit, even opfrissen
De strijd omtrent netneutraliteit is er vanaf het begin een tussen idealisten en de commercie. In een ideale wereld wordt alle data gelijk behandeld hetgeen ervoor heeft gezorgd dat het internet zo groot is geworden. Het biedt ongekende mogelijkheden tot motivatie. Hier staat tegenover dat wanneer de wilde haren verloren zijn men tot andere inzichten komt. Commerciële partijen beweren vanuit dit gedachtegoed dat verschillende stromen data tegen verschillende prijzen mogelijk moeten zijn. Dit is de manier om het web volwassen te maken en te houden.

Het grote plaatje: wat denk jij?
De oplettende lezer voelde de bui al hangen bij de korte uitleg over de ‘slices’. Dit kenmerk van 5G speelt de commercie in de kaart en die partijen zijn dan ook razend enthousiast. Nu is het belangrijk om met zijn allen eens goed na te denken welke kant we nu op willen. Er valt voor beide kanten van het verhaal wat te zeggen.

We zien allemaal voordelen in toegang tot meer en sneller internet. Er zijn talloze persoonlijke toepassingen te bedenken (meer instagram stories jeej). Ook als we kijken naar het grote plaatje lijkt the sky the limit. Alleen is bijvoorbeeld een van de belangrijkste spelers in het speelveld van 5G Huawei. De netwerkgigant draagt tenslotte altijd eindverantwoordelijkheid af aan de Chinese overheid. Wat vinden we van een mogelijke rol van deze, recent nog bekritiseerde, partij in het Europese 5G-netwerk? En wat te denken van de aankomende verkiezingen voor het Europees Parlement? Welke rol gaat dat spelen? Super snel internet lijkt fijn, maar wat willen we precies en tegen welke prijs?

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.