Agile werken: behendigheid en flexibiliteit op de werkvloer

Behendigheid, flexibiliteit en sprintjes. Agile, het nieuwste ‘nieuwe werken’, klinkt een beetje als topsport. Wie na het horen van de term een sportschoolabonnement afsluit zit echter verkeerd. Agile is namelijk een werkfilosofie die inspeelt op veranderende omstandigheden. De oorsprong ervan ligt in de IT, maar in principe kan iedere organisatie er wel iets mee. Wie er goed in wordt kan door een verhoogde effectiviteit zelfs meer tijd over houden. Om naar de sportschool te gaan bijvoorbeeld!

Agile is zogezegd een filosofie en dus geen methode. Het is een moderne, flexibele variant van projectmanagement. Die bij uitstek geschikt is voor bedrijven waar tegelijkertijd aan verschillende grote en kleine projecten gewerkt wordt. Wie op dagelijkse basis moet schakelen tussen verschillende opdrachtgevers en/of klanten doet er goed aan zich te verdiepen in de vele technieken die onder Agile werken vallen.

“Agile is het ‘nieuwe werken: behendigheid, flexibiliteit en sprintjes zijn veel voorkomende termen binnen deze werkfilosofie.”

Waarom er toch echt een link is met topsport
Een blog over agile waarin scrum niet aan bod komt is niet compleet. Scrum is dé superster van agile werken. Niet voor niks denken veel mensen onterecht dat ze synoniem voor elkaar zijn. De uit de rugbysport afkomstige term is echter een methode waarin samenwerken en snel schakelen centraal staan. Precies de eigenschappen die zo tekenend zijn voor die meest bekende situatie op een rugbyveld. Volgens grondlegger Jeff Sutherland kan goed scrummen je twee keer meer werk laten doen in de helft van de tijd. Lees hier over hoe jij deze belofte binnen jouw organisatie in de praktijk kunt brengen.

Agile, het nieuwste werken?
Het originele nieuwe werken is iedereen wel bekend. Je hebt er tenslotte die vaste thuiswerkdag aan te danken, dat potje tafeltennis tijdens de lunch en  (helaas) die vroegere wekker om jouw favoriete flexwerkplek te kunnen claimen. Het grootste voordeel blijft wel dat het organisaties al stappen heeft laten zetten richting meer flexibiliteit en wendbaarheid. Agile omarmt dezelfde vrijheden maar spitst zich daarnaast ook toe op directe communicatie en dus fysieke aanwezigheid. Die thuiswerkdag blijft, maar om echt te kunnen vlammen is deze in samenspraak met jouw collega’s niet altijd meer op dezelfde dag. Lees hier meer over hoe Het Nieuwe Werken en Agile te verenigen zijn.

Waarom is het zo belangrijk?
Harder, better, faster, stronger. Het tempo in de huidige maatschappij ligt ontzettend hoog. Het is moeilijk te zeggen waar het plafond ligt. Exemplarisch voor die wereld op volle toeren zijn hippe bedrijven als Thuisbezorgd, Uber en AirBnB maar ook inmiddels gevestigde namen als Google en Apple. Drie keer raden hoe zij hun organsiaties inrichten?

Met de keuze workshops van Procam proberen we IT talenten te helpen om zelfverzekerder, krachtiger en creatiever op de werkvloer te staan. Deze workshops kan je vaak op een breed gebied inzetten. Zo kan je Agile werken gebruiken om flexibeler om te gaan met projecten en sneller te kunnen schakelen binnen een team. Benieuwd naar onze andere keuze workshops? Een tijdje terug vond de keuze workshop ‘Presenteren met Pit‘ plaats. 

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.