Presenteren met pit: rock je stage performance

Of je nu voor je studiejaar een wetenschappelijk onderzoek pitcht of in de kroeg een spannend verhaal aan het vertellen bent, presenteren staat centraal. Bij de CareerCraft Academy kunnen Procammers kiezen voor een keuzeworkshop die hun kwaliteiten vergroot op zowel werk- en privégebied. Vandaag duiken we in op de training ‘Presenteren met Pit’, gegeven door Marco de Bruin. Marco, oorspronkelijk componist en dirigent, is een enthousiaste trainer die zijn deelnemers op creatieve manieren meeneemt in een groeispurt qua presenteren. “Hoe breng ik een verhaal aan het voetlicht? Hoe heb ik impact?”

Jezelf én de ander
We kennen ze allemaal wel: van die positieve en enthousiaste mensen die vol overgave hun verhaal uitgebreid vertellen. Zelf moet je je best doen om te luisteren en alle details te volgen. Marco laat hierom juist zien hoe en waarom het belangrijk is om naast jezelf ook de ander te enthousiasmeren. Stel je voor, je staat helemaal achter je scriptie en praat er vol passie over. Je zit vol in je kracht en weet waar je het over hebt. Ondanks die kracht is het belangrijk dat je kijkt waar de raakvlakken met het publiek zitten. Hoe weet je hen te overtuigen van je verhaal? Vaak helpt het om te starten met iets persoonlijks of een grappige anekdote. Het hoeft geeneens direct te linken aan je verdere praatje, maar de aandacht is gelijk op jou.

“Kijk goed waar de raakvlakken met het publiek zitten. Op die manier weet je hoe je ze kan overtuigen van je verhaal.”

Overtuigingen de deur uit
Wat als het stilvalt? Straks vergeet ik iets of krijg ik een heuse black-out. De rampgedachten vóór de presentatie zijn veelvoorkomend. De een is wat gevoeliger voor faalangst en zal eerder met trillende benen op het podium staan. Toch is het voor ieder belangrijk te kijken naar zijn/haar overtuigingen. Zo is stilte het sleutelwoord om te boeien en heeft je houding een grote invloed op hoe iets overkomt. Daarnaast is er altijd een verhaal. Volgens Marco kan het geen kwaad te zorgen voor een buffer vol verhalen die je op elk moment op mensen kan uittesten. “Ik hoorde laatst toch zo’n raar verhaal,” is een doodnormale zin in onze vocabulaire en kan een stevige aftrap zijn voor een presentatie als je scriptieverdediging.

Stralen op het podium
Marco neemt ons ook mee in de ingewikkelde wereld van communicatie. Dit doet hij naast praktische manieren – oefeningen die een hoop inzicht én vreugde meebrengen – ook met theorie. Zo is er verbale, non-verbale en paraverbale communicatie. Ondanks we dagelijks heel veel praten, is het verbale het kleinste deel met maar zeven procent. Daarnaast is de non-verbale communicatie heel belangrijk: van houding tot mimiek, van uitstraling tot kleding – zelfs een presentatie op PowerPoint hoort hierbij. Als laatste is er de paraverbale communicatie waarbij je kan denken aan dingen als je stemgebruik, toon, snelheid, tempo en stilte. Handig deze puntjes maar van de grote namen op de wereld kunnen we vooral veel leren door het te ontleden op de verschillende communicatiemanieren. Wat denk je wat het geheim van Obama of Trump is als we naar hun speeches luisteren?

Je expertise is je valkuil
Een wetenschapper weet enorm veel over een bepaald onderwerp, maar kan hierdoor met zijn monoloog stoffig overkomen en teveel vertellen. Een zeer enthousiaste en ambitieuze student gaat vol voor zijn project, maar kan daarnaast  ietwat onrustig en afleidend aanwezig zijn. Een visuele verhalenverteller heeft een hoge energie, maar kan tegelijkertijd voornamelijk ratelen. Kortom, je expertise ligt vlakbij je valkuil. Marco probeert ons manieren te leren waardoor we meer controle kunnen hebben over onze presentatie en dus het publiek. Een visueel persoon kan bijvoorbeeld proberen auditieve en kinetische manieren van communicatie te verwerken in zijn speech, presentatie of pitch. Raken op alle fronten en je verhaal paraat hebben: jij gaat je scriptieverdediging rocken.

“Je houding heeft een grote invloed op hoe iets overkomt en ‘stilte’ is het sleutelwoord om te boeien.”

Met de keuze workshops van Procam proberen we IT talenten te helpen om zelfverzekerder, krachtiger en creatiever op de werkvloer te staan. Deze workshops kan je vaak op een breed gebied inzetten. Zo kan je Presenteren met Pit gebruiken voor je toekomstige dates en kroegavonden, maar ook je scriptieverdediging en pitch op de werkvloer. Aangezien er veel persoonlijke aandacht is, is er ook veel ruimte voor een grote groei van jezelf als persoon en IT professional. Let’s rock our stage performance!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.