Down-to-earth in de wereld van Blockchain

Het is zover: de periode van bloed, zweet en tranen boven je laptop is aangebroken. De scriptie-fase. Roel Koens (21) zag dit als dé periode om zijn fascinatie uit te diepen en schreef zijn scriptie over Blockchaintechnologie. Met een down-to-earth visie die hij verkregen heeft door vallen en opstaan ofwel “Ik ben ook zo’n sukkel geweest,” baant hij een weg in de wereld van Blockchain…

‘Zo’n gek project’
Het begon allemaal met een nieuwsartikel in 2016. Roel vertelt: “Het klonk voor mij heel vet: ik maak geld over naar jou zonder dat iemand het moet checken én je weet zeker dat het goed gaat. Ik ben met Ethereum – een gedecentraliseerd Blockchain platform – in aanraking gekomen. Ik dacht: wow, er zijn meer toepassingen dan alleen geld. De overheid van Estland was er zelfs al naar aan het kijken met stemsystemen. Toen ben ik er dieper ingedoken: hoe werkt het precies?”

Aan het begin zag het er voor Roel positief uit: met een kleine investering pakte hij makkelijk een stijging mee. “Ik dacht al snel: als ik hier wat meer geld in leg, dan… Ik had er een financieel belang bij.” En nu ziet Roel dat veel mensen geld lenen, bijvoorbeeld bij DUO, om te investeren. “Dat is nooit slim. Het is dan ook geen leuk jaar nu. Mijn mening is dat als je investeert – het is nu toch al te laat om te verkopen – je het gewoon moet vasthouden. Het gaat vanzelf wel weer omhoog.”

Rond 2016 was het voor de mainstream nog niet zo bekend.  “Mijn ouders vonden het leuk wat ik deed maar ze begrepen er helemaal niets van. Ik heb toevallig wel twee vrienden die er door mij naar zijn gaan kijken. De rest zag het als ‘zo’n gek project waar niets mee gebeurd’. Tot ik mensen mijn scriptie liet lezen – toen werd het interessant omdat ze zagen dat er wel iets mee gedaan kan worden.”

“Na in aanraking te zijn gekomen met Ethereum, realiseerde Roel dat er veel meer toepassingen waren dan alleen geld.”

De toekomst met Blockchain
Een voorbeeld van wat ermee kan worden gedaan zijn de mogelijkheden in de logistiek ofwel Supply Chain. “Zo heb je nu een vracht met wijnflessen met een tag erop die alles noteert. De temperatuur, de manier van chippen, de afkomst, de soort druiven en of hij eerder is opgemaakt. Al die informatie wordt door Blockchain neergezet.” Toch is het niet zo rooskleurig als het lijkt en blijft het vertrouwen een aandachtspunt. “Het kan ook dat Supplier een hele hoop onzin neerzet. Maar door het checken door zoveel verschillende personen valt zoiets wel op.”

En de toekomst, hoe ziet hij dat? “Ik denk dat over vijf tot tien jaar iedereen Blockchain gebruikt, maar dat de meerderheid het niet doorheeft. Mensen betalen gewoon met geld maar het bedrijf rekent het om in crypto. Eigenlijk is de gewone mens al met Blockchain bezig. Zoals bij DHL wordt de post ermee gecheckt. Het lijkt alsof het als vanouds gaat. Ik denk dat dat de beste manier is, want de jeugd vindt het allemaal wel vet maar het is te complex voor oudere mensen. Mijn opa en oma weten nog steeds niet hoe ze een telefoon gebruiken, laat staan hoe te betalen met Blockchain.”

De Blockchain hype is voorbij maar in de toekomst zijn we er niet vanaf, het is doorgedrongen tot ons kikkerland. “Het is een fanboy cultuur: iedereen heeft zijn eigen projecten, eigen visie en je wilt dat het van jou omhoog gaat. Aan de ene kant de oplichters en de succesverhalen die tot desillusie leiden. Aan de andere kant de bedrijven die transparanter worden en het groeien van interessante projecten. En als individu? “Veel mensen denken dat ze te laat zijn, maar ik denk het zeker niet. Ik probeer met technische analyses te kijken waar de koers heengaat. We staan nu op een splitsing: of het gaat verder naar beneden of we gaan nu langzaam beginnen met de herstelfase.” Het lijkt alsof de Blockchain opnieuw in een soort van lente zit. De bedrijven willen zo snel mogelijk erbij zijn zodat ze straks de vruchten ervan plukken. Banken stappen in omdat ze er niet tegenop kunnen als het uitbreekt, dus kunnen ze maar beter meedoen en meer macht erin krijgen. En de mainstream, die vooral geschrokken van de huidige lage koers, ziet volgens Roel niet dat het nú juist slim is om te stappen.

Als je je laptop uit je raam wil gooien
Roel is nu verstandig op het gebied van Blockchain: hij zet het allemaal lekker veilig vast, is niet financieel afhankelijk ervan (al is een lekkere bonus fijn) en volgt het uit interesse. “Als het straks weer goed gaat en iedereen springt in, weet ik wat een goede basis heeft en wat er opgeblazen kan worden. In 2017 was het: wat je ook doet, het pakt goed uit. Dan kan je ook goed handelen – volgen wat goed is en erbij springen. Nu het slecht gaat, is dat te veel risico.” Toch is Roel naar eigen zeggen ‘ook zo’n sukkel geweest’. “Ik was op iets ingesprongen wat aan het stijgen was. Ik dacht: die pak ik wel mee. Een groot deel van mijn geld stak ik erin en het bleef maar stijgen. Ik had een stop gezet zodat ik precies zou krijgen wat ik eruit wilde halen. Maar het bleef maar groeien dus ik liet het nog even. Toen is het enorm gecrasht en heb ik tien procent verloren in tien minuten. Ik staarde naar mijn laptop van ‘Waar ben ik nou mee bezig? Wat ben ik toch idioot eigenlijk!”

De laptop is niet uit het raam gegooid én hij heeft zijn lesje geleerd dus het kon erger. “Je hebt zo’n moment eigenlijk nodig. Iedereen is gewoon heel gretig en dat kan je hier niet in zijn. Dan wordt er aan alle kanten met je gespeeld. Daarom heb ik er toen voor gekozen om steeds meer voor lange termijn projecten te kiezen en niet meer kijken van ‘als ik dit doe, pak ik misschien net wat meer winst’. Realistisch blijven en niet met buikpijn denken: was ik daar maar ingegaan.”

“Roel leerde van zijn fouten: hij zet nu alles veilig vast en volgt de blockchaintechnologie nu gewoon uit interesse.”

Ontnuchteren met Blockchain
Ondanks dat Roel aardig op de grond staat met zijn visie, vestigt hij ook hoop op Blockchain. “Door Blockchain breng je macht meer terug naar de mensen. Mensen kunnen zonder de bank betalingen doen en bedrijven kunnen het beste onderdeel in jouw auto zetten.” Roel blijft het lekker allemaal in de gaten houden en geniet van het zien groeien van Blockchain. Hij ziet zijn geld als nummers, omdat het anders mentaal behoorlijk met je gaat spelen. Daarnaast heeft hij nog wat tips: “Kijk verder dan de mainstream dingen. Achter de schermen gaat er veel meer om dan wat er naar buiten komt. Pas als je écht hiernaar gaat kijken, heb je door hoe belangrijk het gaat zijn. En iedereen die zegt dat het niet om geld draait, dat is totaal niet waar. Iedereen doet het ook deels voor geld.” Roel heeft mij een stevig lesje ‘Ontnuchteren met Blockchain’ gegeven. Voorlopig ga ik toch maar niet mijn spaarcentjes erin gooien als beginneling…  

Bij Procam houden we je op de hoogte van relevante content en verrijken we je met interessante verhalen gerelateerd aan IT-onderwerpen. Volg ons op Facebook om op de hoogte te kunnen blijven van relevante content en om ook te kunnen genieten van de ervaringen van anderen.

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.