Safer Internet Day vieren: together for a better internet

Hyves werd dat jaar opgericht, Donald Trump was nog slechts een mediageile zakenman en Nokia was marktleider in de verkoop van mobiele telefoons. Zo zag de wereld eruit toen in 2004 de eerste Safer Internet Day werd georganiseerd.

Vandaag de dag zien we cryptomiljoinairs en een oneindige stroom aan entertainment, maar ook cyberpesten, fake news en privacyschending. Het internet heeft ons leven wezenlijk veranderd. Zogezegd dus op een mooie manier, maar helaas maken oplichters en hackers elke dag ook weer slachtoffers. Bij Procam streven we naar een veiliger internet. En omdat het vandaag weer Safer Internet Day is hebben we een paar simpele trucs voor je op een rijtje gezet. Trucs die er voor zorgen dat jij je internetzaken meer op orde hebt.

Even het slot checken
Het is vrij simpel om erachter te komen of je beveiligd aan het internetten bent of niet. Als je een slotje ziet in je adresbalk voor ‘https://’, weet je dat je goed zit. Heb je geen zin om bij elke website te checken of dat slotje er zit? Je kunt een programma downloaden – zoals HTTPS Everywhere – zodat er  bijna altijd een beveiligde https-verbinding wordt gemaakt. Hierdoor voorkom je dat mensen informatie aftappen waarmee ze jou kunnen oplichten.

Gezond wantrouwen met VPN
Als je all the way wilt gaan, kun je kiezen voor het hebben van een VPN. Dit is een Virtual Private Network waarmee je anoniem en veilig kan internetten. Eigenlijk maak je je eigen privé-snelweg tussen je apparaat en het internet. Je kiest een gratis of betaalde VPN-aanbieder die ervoor zorgt dat je bij elke verbinding een ander IP-adres hebt, zelfs elke keer in een ander land is mogelijk. Hierdoor kan alle informatie die je afgeeft niet direct worden teruggebracht naar jou.

“Check het slotje in de adresbalk voor ‘https://’ om te voorkomen dat mensen informatie aftappen waarmee ze jou kunnen oplichten.”

Wachtwoorden op één basis
Je herkent het vast wel: er kwam een punt dat je wekelijks opnieuw je wachtwoorden voor verschillende websites aan het resetten was. Veel mensen kiezen daarna vaak een soortgelijk of hetzelfde wachtwoord voor vrijwel alles – wetend dat dit niet de slimste maar wel de makkelijkste weg is. De oplossing is het kiezen voor een wachtwoordbeheerder. Je hebt vanaf dan nog maar één wachtwoord nodig om overal binnen te komen en de andere wachtwoorden kun je zo moeilijk maken als je zelf wilt.

Ga voor die virusscanner
Wanneer je hoort van vrienden dat ze aparte berichten van je krijgen en je ziet op je bureaublad nieuwe programma’s die je nooit hebt geïnstalleerd, beginnen er alarmbellen af te gaan. Toch is het slim om vóór deze signalen al een virusscanner te nemen die probeert de virussen en andere malware te voorkomen. Naast dat je zelf een basis ingebouwde scanner kan hebben genaamd voorgevoel, kun je buiten phishing mail en beveiligingen met het blote oog niet alles zien om de pottenkijkers tegen te houden.

Je boel op orde houden
Wist je dat wanneer je op je smartphone bepaalde updates niet doorvoert, er meer kans is om slachtoffer te worden van internetcriminelen? Naast de veiligheidsupdates kan je eens even grondig door je social media en apparaten gaan. Staat je locatie uit bij WhatsApp en welke foto’s heb je gedeeld? Door zelf de regie te houden in wat je wel en niet laat zien draag je zeker bij aan een veiliger internet, wordt het geen mysterie meer en kan je proosten op Safer Internet Day!

“Houd zelf de regie in handen in wat je wel en niet laat zien op je apparaten en social media.”

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.