#FlashbackFriday. Hoe is het eigenlijk met … Daan Veraart

Een flashback naar oud-Procammer Daan Vervaart. Hoe is het nu eigenlijk met hem?

Hij wordt in het team ‘Software Magician’ genoemd, lost het liefst problemen op en vindt het leuk om blogs te schrijven. Daan Veraart, Software-ingenieur bij IT-consultancy Orcado, is met zijn nieuwsgierigheid, enthousiasme en optimisme een oud-Procammer waar wij trots op zijn. Het is #flashbackfriday en we gaan kijken hoe het nou is met hem.

Orcado ligt in een industrieel gebied in Almere met veel gras, modder en windmolens. Toch heeft deze locatie wel wat. Wanneer ik binnenkom bij Orcado, word ik warm ontvangen in het kantoor. Een foto aan de muur van hun werkvakantie naar Lissabon, veel planten, een elektrische piano en een lekkere bank. Het vragenvuur kan beginnen…

Met de paplepel ingegoten
Eerst duiken we kort in de geschiedenis van Daan. Met ouders die als een van de eerste een computer met internet hebben, is het niet gek dat hij ‘Software Magician’ wordt genoemd op zijn werk. “Mijn ouders hebben een eigen bedrijf en wonen erg veraf. De communicatie met de bank was vroeger gewoon te lastig maar kon snel via het internet. Ik heb dat altijd heel leuk gevonden en dat is langzaam maar zeker steeds verder gegroeid.”

Na zijn middelbare school is hij Kunstmatige Intelligentie (KI) gaan studeren, omdat de breedte hem aansprak. Bij KI krijg je naast onderwerpen in de IT ook een stukje biologie en psychologie. Toch was het niet zo rooskleurig als Daan dacht. “Dan beslis ik daarna wel wat ik leuk vind, dacht ik. Maar dat studeren lag mij eigenlijk wat minder. Vrij snel ben ik naast mijn studie parttime gaan werken, vierentwintig uur per week in een callcenter. Ik vond het werken eigenlijk leuker dan mijn studie.” Naast het vele bellen in een callcenter deed hij er ook wat technische ondersteuning, ondanks dat dat niet bij zijn functie hoorde. En naast KI én zijn parttime job probeerde hij zelf wat te bouwen, maar wat hij écht leuk vond werd al snel een desillusie. “In mijn vrije tijd ben ik dingen gaan programmeren en apps gaan bouwen. Toen had ik nog de illusie dat ik daar geld mee kon verdienen. Ik heb uiteindelijk vierendertig euro met mijn apps verdiend en vijfentwintig euro moeten betalen voor de licentie. Dat schoot dus niet erg op. Wel had ik hierdoor door dat ik programmeren leuk vind.”

“Daan, Software Ingenieur bij IT-consultancy Orcado, wordt door zijn team ook wel ‘Software Magician’ genoemd. Hij is binnen een paar jaar tijd van het bijspringen op het gebied van Front-End Development en Back-End Development naar een Lead Developer gegaan.”

Technisch én persoonlijk groeien
Het verlangen om apps te bouwen bleef doorsudderen en kreeg vorm.Tijdens zijn bachelorscriptie over geluidsoverlast maakte Daan een app waarin mensen konden aangeven hoe ze een bepaald geluid ervaren. “Je merkt gewoon dat mensen hun eigen irritatie tot een dieper niveau kunnen horen dan een ander geluid.” Dat stukje psychologie kwam weer naar boven, zijn nieuwsgierigheid kon hij de vrije loop laten. Na zijn bachelorscriptie, die hij samen met een vriendin schreef, werd hij door haar opgegeven voor Procam. Ruim drie jaar terug ging hij in gesprek bij Procam. “Ik werd uitgenodigd voor het eerste assessment en mocht wat testen doen: waar je goed en minder goed in bent en wat bij je past. Ik heb toen hele goede kennismakingsgesprekken gehad met de mensen bij Procam. Daar kreeg ik een verslag van en toen werd ik aangeboden bij verschillende klanten.”

Hij rolde er als ware in, maar waarom koos hij voor Procam? “Het idee dat je bij Procam de persoonlijke groei doet en bij het bedrijf de technische groei krijgt, sprak mij heel erg aan. En dat je iets hebt om op terug te vallen. Je komt in een hele nieuwe situatie terecht. Wanneer je alleen bij een bedrijf aan de slag gaat en je kan je draai niet vinden, dan moet je dat zelf oplossen. Van sommige dingen weet je niet hoe je ermee om moet gaan en bij grote bedrijven is het lastig om iemand te vinden die hiermee kan helpen. Het idee van Procam, dat je een coach meekrijgt waarmee je altijd dingen kan overleggen en dat je begeleiding krijgt, vond ik mooi. Eens in de zoveel tijd kreeg ik een gesprek met mijn coach en wist ik: als er iets is kan ik het altijd bij hem kwijt. Een veilige baken. Ik moet ook wel zeggen dat solliciteren een lastig iets is en daar helpt Procam ook bij. Dat vond ik heel fijn.”

Van KI-student naar lead developer in vier jaar
Na het assessment starten de sollicitaties bij bedrijven. Er zit dan altijd iemand van Procam bij in het gesprek. Maar hoe ervaarde Daan dit? “Wat ik daar vooral fijn aan vond, is dat je achteraf van iemand van Procam hoort wat hij ervan vond en wat beter had gekund.’ Je krijgt natuurlijk altijd wel een feedback van het bedrijf zelf maar dat is toch anders. Het bedrijf staat er op een andere manier in, die kent je minder goed en kan gewoon een betere kandidaat hebben gevonden. Dan is het van ‘Sorry, we hebben een betere kandidaat’ en weet ik niet wat ik had kunnen doen om mezelf beter te kunnen verkopen. Het is wel heel prettig om feedback daarop te krijgen. En van tevoren krijg je informatie over dingen waar je op kan letten bij een functie bij bijvoorbeeld een grote bank. Dat helpt gewoon, het is iets wat je voor het eerst doet – als je daar hulp bij kan krijgen is dat altijd goed.”

Daan kwam terecht bij Orcado waar hij aan de slag ging in zowel de Front-End als Back-End Development. Gelijk kreeg hij een eigen project waar hij op mocht werken. Dat was een elektronisch systeem in berichtenverkeer waarbij hij meehielp aan het bouwen van een grafische schil, zodat de helpdesk van het systeem ermee kan communiceren. Ondanks dat hij de vertaler in naar een meer toegankelijke schil, vindt hij het soms jammer dat je zijn werk niet aan de buitenkant ziet. Zo werkt hij nu aan een grote en interessante opdracht, waar hij sinds het begin van zijn werk mee is begonnen. Ze zorgen voor een voorraadsysteem van een grote winkelketen – zowel het bouwen als de precieze werking ervan. Uiteindelijk komt er weer over de grafische schil een design, waardoor we Daan’s werk met het blote oog niet zien. Maar voor alle mechanismen erachter kunnen we bij hem aankloppen.

“Er zat altijd wel iemand van Procam bij het sollicitatiegesprek. Wat ik daar vooral fijn aan vond, is dat je achteraf van iemand van Procam feedback kreeg. Dat is andere feedback dan wat je krijgt van het bedrijf waar je solliciteert.”

Opklimmen tot je je ei kwijt kunt
Hij is in dit project in een paar jaar tijd van bijspringen als webdeveloper in een team van dertien man naar een Lead Developer gegaan. Als ik hem vraag waar hij zichzelf over vijf jaar ziet is hij vrij duidelijk. Hij zit heel goed bij Orcado: hij doet wat hij leuk vindt én heeft het gevoel dat hij in een soort familie of vriendengroep werkt. Verder hoeft hij nu niet te kijken want hij kan zijn ei kwijt, zeker nu hij regelmatig wordt gevraagd om te helpen omdat hij zoveel programmeertalen spreekt. “Je moet iets voor elkaar krijgen en dan gaan we kijken hoe we dat het mooist kunnen doen. Dat is dingen proberen en kijken wat het doet. Puzzelen!”  Zijn geheim om breed te starten zodat je alle kanten nog op kan, geeft hij door aan de toekomstige IT-studenten. Ondanks dat Daan niet zijn plek vond tijdens zijn studie, is hij nu helemaal in zijn hum én kunnen wij van een zeer succesvol IT talent spreken die uiteindelijk doet wat hij wil doen: programmeren, apps bouwen en problemen oplossen.

Als Procam zijn we blij dat we aan de vliegende start van zijn carrière konden bijdragen door hem te plaatsen en te begeleiden bij Orcado. “Vanaf het begin af aan had ik een enorme klik met het team. Na een maand was het zeg maar alsof ik er al twee jaar werkte. Dat ik gelijk bij Orcado ben gekomen, dat is echt iets wat dankzij Procam is. Tijdens de sollicitatieperiode waren er twee bedrijven die mij wilden hebben. Het ene bedrijf was Orcado en het andere bedrijf was ook een plek in de IT, maar leek in het werk meer op de technische ondersteuning wat ik al al bij het callcenter werk deed. Het was de veilige optie. Toen heeft Procam echt aangeraden dat Orcado een uitdagendere en betere optie is. Daar heb ik blind op vertrouwd. Dankzij Procam heb ik deze keuze gemaakt en het klikte direct bij Orcado!”

Orcado is een eigenzinnig IT-bedrijf. Zij geloven in een no-nonsense aanpak van IT-problematiek. De IT-engineers die bij Orcado werken hebben stuk voor stuk een eigen inbreng en een flinke berg vakkennis. Iedereen beheert zelfstandig zijn eigen projecten. Samen vormen ze bij Orcado een hecht team. De meest ingewikkelde IT-vraagstukken lossen ze met elkaar op. Zo houden ze elkaar scherp, adviseren elkaar en tillen het eindresultaat op een hoger niveau.

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.