An e-trip down memory lane: technologie in de afgelopen eeuw

Blockchain wordt al Internet 2.0 genoemd. Maar zoals Isaac Newton zei: alle uitvindingen worden ‘standing on the shoulders of giants’ gedaan. Welke andere disruptieve technologieën zagen we in de afgelopen eeuw?

1936 – 1989

1936 De Turing machine
Hoewel de wiskundige Alan Turing zelf nooit een fysieke machine maakte, bedacht hij de theorie achter een hypothetisch apparaat dat in veel opzichten de eerste moderne computer genoemd kan worden. De Turing machine kon met algoritmen oneindig veel gegevens verwerken, van schaken tot cryptografische coderingen. Hij had een oneindig lange ‘geheugentape’ met aparte vakjes voor één symbool (bv. een 0, een 1 en [leeg]), die werd afgegaan door een lees/schrijfkop die twee kanten op kon, en een machinetabel voor de instructies. Doe de puzzels van deze Google Doodle om te zien hoe het werkt.

1969 Eerste packet switching computernetwerk
ARPANET was het eerste computernetwerk waarbij data konden worden uitgewisseld in pakketten. Het werd ontwikkeld in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie zodat er lokaal extra rekenkracht kon worden ‘opgevraagd’ bij grote berekeningen. Elke netwerklocatie had een minicomputer (IMP, een primitieve router) als interface tussen de te koppelen computer en het netwerk. Hiermee kon het netwerk overweg met de uiteenlopende computers die op het ARPANET aangesloten moesten worden. In het beginjaar waren er 4 minicomputers, die elk maximaal 4 computers konden verbinden met het netwerk.

1974 Ontwikkeling TCP
Het Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) werd ontwikkeld om alle soorten netwerken op een snelle manier via het ARPANET te laten communiceren. Vinton Cerf en Robert Kahn ontwikkelden het protocol in 1973, waarna het in december 1974 in gebruik werd genomen. Volgens velen begon het internet met de komst van TCP/IP. Velen zien Cerf en Kahn dan ook als de vaders van het internet.

1989 World Wide Web
Toen het internet eind jaren ’80 inmiddels gebruikt werd door talloze militaire organisaties en onderwijsinstituten, kwamen er steeds meer gebreken aan het licht. Zo verwees informatie niet door en was het moeilijk zoeken tussen deze losse ‘chunks’. Het werd al helemaal lastig als er meerdere systemen betrokken waren. Zeker voor grote instituten zoals CERN, waar consultant software engineer Tim Berners-Lee werkte, was het lastig om informatie te delen. Berners-Lee ging daarom op zoek naar een manier om met behulp van tekstlinks een database te maken met aan elkaar gekoppelde informatie. Hiervoor ontwikkelde hij onder andere HypterText Markup Language (HTML), het HypterText Transfer Protocol (HTTP), en de browser WorldWideWeb.

“We hebben de afgelopen eeuw flink wat technologische ontwikkelingen gezien die heel wat teweeg brachten bij verschillende generaties.”

1990 – 2008

1991 Linux
Het verschijnen van Linux in 1991 markeert twee belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van computers en automatisering. Ten eerste was dit het eerste echt succesvolle voorbeeld van open source én zorgde het voor een explosie van besturingssystemen die helemaal op maat konden worden gemaakt. Denk aan Red Hat, Debian en al die OS’en die gebaseerd op Linux overal konden worden ingezet. Maar natuurlijk ook Android, misschien het meest verspreide besturingssysteem ter wereld.

1995 Object Oriented Programming
Met de toenemende populariteit van grafische interfaces zoals Windows en Macintosh steeg de behoefte aan object-georiënteerde programmeertalen. Midden jaren negentig waren deze definitief doorgebroken. Wie kan zich nu nog voorstellen dat je niet gebruik kon maken van herbruikbare classes en objects?

2008 Internet of Things
Deze nog jonge eeuw heeft al allerlei grote innovaties gezien, zowel op het gebied van computers (laptops, tablets, smartphones) als draadloze technologiën (WiFi, Bluetooth). Deze hebben ertoe geleid dat praktisch al onze apparaten op internet kunnen. Zo kunnen we via onze smartphone waar ook ter wereld een kijkje in de koelkast nemen en alvast koffiezetten terwijl je nog in bed ligt. Bovendien staan deze apparaten met elkaar in verbinding. Zo kan de verlichting meedoen met de media op je televisie. Welcome to the Internet of Things!

Blockchain en IoT vormen een killercombi. Als gedecentraliseerd netwerk voorkomt blockchain bijvoorbeeld dat hackers je hele huis kunnen overnemen. Bovendien maakt blockchain betalingen gemakkelijker voor slimme elektronica. Zo zou je vaatwasser nieuwe afwastabletten kunnen bestellen via zijn eigen bitcoin wallet.

“In de huidige eeuw zijn er al veel grote innovaties gezien, niet alleen op het gebied van computers, maar ook op het gebied van draadloze technologiën zoals bijvoorbeeld WiFi en Bluetooth.”

Ken je ze nog?

Met de komst van het World Wide Web begon een periode waarin allerlei ambitieuze startups insprongen op de nieuwe, eindeloze mogelijkheden. Ze redden het lang niet allemaal, natuurlijk. Ken je deze nog?

AltaVista
AltaVista was een razendsnelle zoekmachine met allerlei slimme features die we nu nog terugzien in Google. Denk aan het gebruik van aanhalingstekens om op volzinnen te zoeken. Toch ging het mis voor AltaVista. Door een gebrek aan updates en hevige competitie ging AltaVista begin jaren ’00 ten onder, hoewel het nog tot 2013 duurde voordat de stekker er definitief uit ging.

GeoCities
Als je eind jaren ’90 op het WWW zat, was de kans groot dat je surfte op GeoCities-websites. De dienst verzorgde immers tientallen miljoenen websites voordat hij in 2009 definitief stopte. De neerwaartse spiraal werd ingezet toen Yahoo! de dienst in 1999 overnam en eigenaar werd van alle inhoud, wat veel gebruikers tegen het zere been schopte. Plus dat die MIDI-liedjes op de achtergrond ook wel gaan vervelen.

Netscape
Deze webbrowser, die in 1994 verscheen, onderscheidde zich door een overzichtelijke interface. Tot ver in de jaren ’90 bleef Netscape wereldwijd de populairste browser. Concurrent Internet Explorer had echter het voordeel dat hij met Windows 95 geleverd werd. Een strijd die voor Netscape onmogelijk te winnen was.

Napster
Als peer-to-peer muziekdienst zorgde Napster eigenhandig voor een grote verschuiving van cd’s naar digital muziekluisteren. Niet dat dit legaal ging, natuurlijk. Vandaar dat Napster in 2001, op zijn hoogtepunt, te maken kreeg met een tijdelijke shutdown. Vervolgens ging Napster over op een abonnementensysteem om alle rechtszaken en schikkingen te betalen. Intussen werden de gratis programma’s KaZaA, LimeWire en BitTorrent steeds belangrijker, waardoor Napster ten onder ging.

De oudste website

Hij is inmiddels een flinke 27 jaar oud, maar hij doet het nog steeds: de allereerste website. Deze heeft de prachtige URL http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html. Tim Berners-Lee lanceerde hem op 6 augustus 1991. Gelukkig hebben er sinds die tijd bijzonder veel mensen gereageerd op de ‘How can I Help?’ link!

Gefeliciteerd, dit is het einde

En vergeet ook de allerlaatste pagina op het Internet niet. http://hmpg.net/

Meer weten over de technologiën van de afgelopen eeuw? We hebben een aantal filmpjes voor je verzameld:

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.