Bootcamp data science: trainee Rick blikt terug

Door: Rick Nijman

Een baan als Data Scientist: voor Rick was het een droom die in vervulling ging! Van de start in een groeps-chat tot aan het behalen van zijn eerste SAS certificaten: Rick deelt zijn eerste ervaringen over het data science traineeship van SAS en Procam.

Met wie zit je in de klas?

Zoals bijna alle avonturen tegenwoordig starten, begon ook de CareerCraft Academy for Data Scientists met een groeps-chat. Samen met negen andere aankomende data scientists werd ik aan de Procam/SAS groep toegevoegd om de laatste instructies te krijgen voor de kick-off. Het eerste wat je dan doet, is je mede trainees stalken door het bekijken van profielfoto’s. Helaas word je daar niet veel wijzer van. Er zit niets anders op dan wachten tot je elkaar in het echt ontmoet. Een ervaring die lijkt op de eerste schooldag in de brugklas. Met wie zit je in de klas?

De kick-off

Daar kom je op het station in Tilburg achter, waar niet zo toevallig iedereen op hetzelfde taxibusje staat te wachten. Het busje bracht ons naar een conferentiecentrum diep in Brabant waar we twee nachten zouden verblijven. Gelukkig lijkt deze ervaring in de verste verte niet op de eerste dagen van de brugklas. In de eerste plaats omdat mentor Gerard ons verwelkomde met een biertje. In tweede plaats omdat deze dagen er volledig op gericht zijn om jezelf en elkaar beter te leren kennen. Dit wordt gedaan middels de KUIL-trainingsmethode die je bewust maakt over je eigen gedrag in een groep. Over hoe dit precies in zijn werk gaat geef ik verder geen spoilers, dat is iets dat je vooral zelf moet ervaren!

“Tijdens de kick-off leer je jezelf en elkaar beter kennen middels de KUIL-trainingsmethode.”

De laatste avond hebben de we bar overgenomen en blijkt er zelfs een professioneel bartender in ons midden te zijn. Eerst worden voorzichtig studie en data science ervaringen gedeeld, daarna komen de echt belangrijke onderwerpen ter sprake: voetbal en muziek. Waar we als individuen naar Brabant gingen, reizen we als klasje (niet allemaal even fris) af naar het hoofdkwartier van SAS. Daar worden we welkom geheten door de directeur, gaan we inhoudelijk in op het data science veld en krijgen we een SAS demonstratie. We zijn klaar om aan de bootcamp te beginnen!

De Bootcamp

De bootcamp bestaat uit een maand lang onderwijs. Het zijn volledige dagen les in SAS programmeren en data science. Gert en Karin, de SAS experts, weten alles over hun vakgebied en gaan in rap tempo door de stof heen. De lessen zijn met het klasje van tien personen waardoor er alle ruimte is om vragen te stellen en te leren van elkaar. Daar komt bij dat het gewoon gezellig is om in een klein groepje lessen te volgen. Het is dus zeker geen straf om naar het SAS hoofdkantoor af te reizen. Zeker omdat er elke dag een drie sterren lunch wordt geserveerd. Ik denk niet dat ik ooit een maand lang zo gezond en lekker heb gegeten!

“De gezonde en vooral ook lekkere lunch droeg bij aan productiviteit en gezelligheid!”

Match?

Nu ik inmiddels mijn eerste SAS certificaten heb behaald, kan ik terugkijken op een geslaagde kick-off en bootcamp. Bovenstaande beschrijving laat zien wat het Procam/SAS traineeship uniek maakt: de klasvorm. Dat houdt niet op bij een tripje naar Brabant. De gehele bootcamp bij SAS is in dezelfde klas. Hierdoor is het mogelijk om in een korte tijd heel veel te leren. Niet alleen van de SAS experts, maar ook van elkaar. Je hebt tenslotte allemaal gekozen voor dit traineeship omdat je een passie voor data hebt!

Over Rick
Met een bachelor Rechtsgeleerdheid, bachelor Sociologie en een research master in Methodology & Statistics in sociale wetenschappen wist Rick zich te kwalificeren voor onze Academy. Tijdens zijn bachelors kwam hij in aanraking met data en omdat hij daar zo enthousiast over was, maakte hij een verdiepingsslag in data tijdens zijn master.

Rick doorloopt samen met 9 andere trainees de CareerCraft Academy for Data Science van SAS en Procam. Wil je meer informatie hebben over dit unieke traineeship? Neem hier een kijkje of neem contact op met Talent Advisor Sophie van Tuijl 06 11 20 01 93.

Rick en zijn medetrainees worden momenteel zorgvuldig gematcht op opdrachtgevers waar zij zullen gaan werken. Als de trainees helemaal up and running zijn zullen we hun ervaring over de matching en de nieuwe werkplek natuurlijk met jullie delen!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.