Een vliegende start in programmeren

Tips voor de starter

Voetbal, hockey, zwemmen, gitaar spelen. Als millennial bestond je jeugd hoogstwaarschijnlijk uit doodgewone hobby’s. De kids van nu krijgen steeds vaker programmeren op de basisschool.  Waar jij vroeger automatisch je Engels verbeterde door te gamen, legt de jeugd van tegenwoordig de basis van de IT al bijna in de kleuterklas. Maar niet getreurd, wanneer jij wilt beginnen met programmeren zijn er genoeg manieren: vier tips zodat je een vliegende start kan maken.

Tip 1: CodeAcademy
CodeAcademy is een gratis app die lessen aanbiedt in wel twaalf verschillende programmeertalen. Van Python tot JavaScript en van SQL tot Sass, maar ook HTML en CSS kan je ‘from scratch’ leren in dit populaire programma. Een addertje onder het gras? Nee, je kan gewoon gratis helemaal losgaan met het oefenen van coderen. Wel is er een betaalde optie mogelijk, de zogenaamde ‘pro versie’ waarbij je een persoonlijk leerplan, quizzen, de mogelijkheid tot projecten en hulp van adviseurs krijgt. Blijf je liever bij de gratis versie en wil je toch hulp? Op het forum van de CodeAcademy kan je ontzettend veel antwoorden vinden op de vragen die je tegenkomt tijdens je Programmeer-avontuur. Naast CodeAcademy heb je ook veel andere gratis aanbieders als The CodePlayer en de Khan Academy. Leef je uit!

“Je kan de basis van onder andere Python, JavaScript, SQL, Sass, maar ook HTML en CSS ‘from scratch’ thuis leren met een aantal gratis websites/apps.”

Tip 2: Kies je taal
Het is natuurlijk fijn als je alle programmeertalen spreekt, maar je kan ook niet plots vloeiend Spaans, Frans en Portugees spreken. Toch is het moeilijk om te kijken welke programmeertaal jouw prioriteit krijgt. Om een goed beeld te krijgen van welke programmeertaal bij jou past, is het belangrijk om naar het doel te kijken. Wil je een website bouwen, een app maken of de basis leren van een taal omdat een vacature dat vereist? Wanneer je dan een programmeer-goal in je hoofd hebt, krijg je meer motivatie om ook bij de saaie gedeelten van het leren van een programmeertaal toch door te zetten. Deze blog vol infographics kan je helpen met het vinden van jouw starttaal.

Tip 3: Maak er een spelletje van
Wanneer je weer een avondje gaat oppassen bij je neefjes en nichtjes, ga dan eens samen kijken op sites die kinderen leren coderen. Niet voor de honderdste keer Monopoly spelen, maar juist een spel creëren. Zo is er code.org waar je je eigen dansfeest kan coderen of je eigen Star Wars kan maken. Kortom, ondanks dat deze sites gemaakt zijn voor kinderen, kan jij er ook wat uithalen. Vind je Code.org te simpel, ga dan eens kijken naar websites als Scratch waar zowel de kind- als ervaren programmeur zijn eigen animaties en spelletjes kan maken. Klik hier voor de vele opties om je oppaskids én jezelf te vermaken.

Tip 4: De laatste starterstools
Wanneer je de internetsites al heb uitgeplozen, met smacht de eerste tutorials hebt gevolgd en je in je familie al diverse codeerspellen hebt geïntroduceerd, is het tijd voor een paar toevoegingen. Haal een goed boek over programmeren in huis waarmee je weer een stap hoger kan (voor tips zie hier). Of installeer een interpreter voor de door jouw gekozen programmeertaal. Een interpreter zorgt ervoor dat wat jij al in programmeertaal hebt geschreven, gelijk wordt uitgevoerd zodat je ziet wat er gebeurd en wat jij kan met jouw instructies.

“Als je de programmeertalen onder de knie hebt, kun je nog niet meteen goede software schrijven. Door middel van boeken kun je de ambacht in de vingers krijgen.”

Heb jij nog tips om op een leuke manier de basis van programmeren te leren of om juist op een uitdagende manier verder te kunnen ontwikkelen als gevorderd programmeur? Laat ons het weten in de comments!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.