Bitcoin & Blockchain bingewatchen tijdens de kerstvakantie

Kijktips voor de Kerstvakantie. Twee documentaires die je niet mag missen.

Wat is de blockchain, wat kun je ermee en gaat het nog wat worden met die bitcoin? Er zijn talloze artikelen en informatieve video’s te vinden die deze vragen proberen te beantwoorden. We lichten twee wat langere films uit over de twee heetste onderwerpen in IT-land. Perfect om tijdens de koude winterdagen te bingewatchen onder het genot van een warme kop chocolademelk!

Banking on Bitcoin

Van drugshandel tot wereldvrede

Banking on Bitcoin (te zien op Netflix) begint met de geschiedenis van de munt en gaat daarbij verder terug dan de financiële crisis die Satoshi Nakamoto inspireerde om de bitcoin te bedenken. In de jaren 90 van de vorige eeuw waren er al allerlei onafhankelijke geesten die experimenteerden met internetvaluta. Altijd met het ideaal om een systeem in te richten waarin trusted third party’s niet meer nodig zijn.

Roerige geschiedenis

De film kwam uit voordat de bitcoin-gekte eind 2017 pas echt losbarstte. Toch is er al meer dan genoeg te melden over de roerige geschiedenis in de eerste acht jaar van het bestaan. Naast evangelisten komen ook tegenstanders aan het woord. En er is veel aandacht voor de gebeurtenissen die het vertrouwen en daarmee de koers al hebben beïnvloed.

Een betaalsysteem dat buiten de reguliere kanalen om gaat, heeft onmiskenbaar een aantrekkingskracht op criminelen. De verkoop van illegale drugs op de online zwarte markt Silk Road was bepaald geen duw in de rug voor het vertrouwen in de bitcoin. De film besteedt ook ruim aandacht aan de arrestatie van de jonge ondernemer Charlie Shrem, die met zijn handelsplaats illegale transacties zou hebben gefaciliteerd en daarvoor in de gevangenis belandde. Daarbovenop kwam nog het faillissement van Mt. Gox, ooit de grootste wereldwijde bitcoin-handelsplaats. Zo vertelt de film een intrigerend verhaal. Heel sterk is dat een aantal hoofdrolspelers uitgebreid aan het woord komen.

Wie is Satoshi?

Hoe moet het verder met de bitcoin? Wat gaan banken doen in de nieuwe werkelijkheid? Ondanks de aanloopproblemen hebben de meeste pioniers nog altijd vertrouwen in de munt. Dat enige regulering daarbij noodzakelijk lijkt, is wat tegenstrijdig, maar vermoedelijk onvermijdelijk. Tot slot komt de hamvraag nog uitgebreid aan bod: wie is Satoshi Nakamoto? Een mogelijke kandidaat is Hal Finney, die de eerste bitcointransactie ooit ontving. Of is het Nick Szabo, die Bit gold eind jaren 90 bedacht? Of is het toch een groep ontwikkelaars? Waarschijnlijk komen we er nooit achter en echt belangrijk is het ook niet, maar het houdt de film spannend en een beetje luchtig. Of je nu al het nodige weet over bitcoin of er nog nauwelijks mee bekend bent, deze uitgebreide documentaire is een absolute kijktip.

Banking on Bitcoin

Jaar: 2016

Regisseur: Christopher Cannucciari

Duur: 1 uur, 23 min.

The blockchain and Us

Is blockchain het vliegtuig van deze tijd?

De blockchain is natuurlijk veel meer dan bitcoin alleen. Waar in Banking on Bitcoin het woord ‘blockchain’ amper voorkomt, richt The Blockchain and Us zich op de algemene technologie. In iets meer dan een half uur tijd voert de Zwitserse econoom en filmmaker Manuel Stagars een groot aantal sprekers op die hun visie op de blockchain geven. We zien onder meer software-developers, onderzoekers, crypto-specialisten, ondernemers en politici voorbijkomen in een snel gemonteerde film.

Dat de documentaire niet heel kritisch is over de blockchain, heb je vanaf de eerste minuut in de gaten. Met het nodige gevoel voor drama voert een voice-over de gebroeders Wright op. De uitvinders van het vliegtuig veranderden de wereld. Ook de blockchain-technologie lost een probleem op dat tot dan toe onoplosbaar leek. Daarmee is ‘t het vliegtuig van onze tijd! De toon is gezet.

In de acht hoofdstukken die volgen, vertellen de experts wat de technologie inhoudt en vooral hoe zij de toekomst zien. De meesten waren in eerste instantie sceptisch maar zijn er inmiddels van overtuigd dat blockchain daadwerkelijk net zo’n revolutie is als het internet of het vliegtuig ooit was. Veiliger en eerlijker zakendoen, de 2,5 miljard wereldburgers die geen bankrekening hebben toegang geven tot het monetaire systeem, het zijn geen geringe beloftes. Daarbij verliezen de sprekers niet uit het oog dat het geen makkelijke technologie is en dat de weg naar die utopische samenleving lang en moeilijk zal zijn.

The Blockchain and Us

Jaar: 2017

Regisseur: Manuel Stagars

Duur: 31 min.

Bij Procam vinden wij het belangrijk om up-to-date te blijven van alle relevante onderwerpen binnen de IT. Hecht jij hier ook veel waarde aan? Volg ons dan op Facebook om op de hoogte te kunnen blijven van relevante content.

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.